Quantcast
35% от българите се опасяват от завой към Русия | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

35% от българите се опасяват от завой към Русия

Също толкова обаче смятат, че няма подобен риск, твърдят от „Галъп“
3 163
 Галъп Интернешънъл Болкан

Проблемите с растящите цени доминират в масовото съзнание у нас. Страховете от войната и проблемите, свързани с геополитическата ориентация на България, също са високи, но не изпъкват. Такива се основните изводи от актуално проучване на „Галъп интернешънъл болкан“, посветено на опасенията на българите за предстоящата зима.

Близо 90% от анкетираните намират за реална опасността увеличението на цените у нас да стане прекомерно. Тук обществото е на практика единодушно. Рискът от потенциален недостиг на природен газ изглежда реален за близо 80% от българите. Почти същият дял от анкетираните се опасяват от трайна политическа нестабилност в страната.

Близо 70% смятат дори, че е възможно да се стигне до недостиг на електричество. Явно до българите не достига в максимална степен обстоятелството, че страната ни е всъщност износител на електроенергия, коментират от „Галъп“.

Над 70 на сто се подготвят за нова мигрантска вълна. Този въпрос обаче, смятат социолозите, като че ли вече е част от политическия дневен ред в последните години и не стои с такава острота, както проблемите с жизнения стандарт.

Над половината българи (56%) очакват войната в Украйна да се задълбочи. Макар че мнозинството от хората да гледат на конфликта като реална опасност, въпросите на ежедневието очевидно остават приоритетни у нас. Според социолозите българското общество не осъзнава в достатъчна степен и опасността страната ни на практика да ревизира позициите си спрямо Запада (ЕС и НАТО) – само 35% от анкетираните смятат, че това е възможно да се случи. Малко повече (37%) не вярват, че има такъв риск. Цели 28 на сто не знаят какво да отговорят на подобен въпрос.

Уплахата от коронавируса до голяма степен е отминала – 38 на сто го смятат за заплаха, също толкова обаче са склонни да мислят обратното. Българското общество, както изглежда, предпочита да приключи с този въпрос, смятат от „Галъп“.

Най-разтревожени по материалните въпроси са хората в по-напреднала възраст и тези с по-ниски доходи. Възрастта остава основен фактор и по отношение на страховете от коронавируса.

Избирателите на всички политически сили са единодушни в очакванията си за политическа нестабилност. Най-много държат на тази тема привържениците на по-старите формации, за които явно това е част от дневния ред на предизборната кампания.

 

Изследването е възложено, проведено и финансирано от „Галъп интернешънъл болкан“. Проведено е „лице в лице“ с таблети между 31 август и 8 септември 2022 г. сред 1000 пълнолетни българи. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Абсолютната максимална грешка е ±3,1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 54 хиляди души.

Още

Янев и Костадинов са привлекли над 80 000 избиратели на ПП

03.10.2022

1570
БСП, ДПС и „Възраждане“ се борят за третото място на изборите

20.09.2022

5733
"Медиана": ИТН изпреварва ДБ на изборите

06.09.2022

38541