Quantcast
35 дни преди вота ЦИК спря поръчката за нови 1500 машини | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

35 дни преди вота ЦИК спря поръчката за нови 1500 машини

Обновена
1 877
 Илияна Кирилова
Машинното гласуване си пробива път чрез огромни трудности.

Късно в понеделник Централната избирателна комисия (ЦИК) прекрати поръчката за доставка на 1500 нови устройства, с които да обезпечи машинното гласуване. Решението дойде след първоначални информации за спрени единствено преговори със "Сиела Норма", доставчик до момента през годините. Между ЦИК и фирмата има разногласия за цената. Сега не е ясно как точно ще бъдат осигурени машини за 11 юли. ЦИК започва да обсъжда именно това.

Решението дойде след  поредните безрезултатни преговори вчера. "Сега" припомня хронологията:

В края на разговорите ясно, че Централната избирателна комисия (ЦИК) прекратява разговорите за 1500 нови устройства с фирмата "Сиела Норма". Както вече е известно, през последните дни доставчикът се опитва да издейства по-добри условия, но среща лют отпор от комисията. "Сиела Норма" доставя устройствата от години, за 4 април осигури 9600. Така 35 дни преди вота машинното гласуване е изправено пред много сериозно изпитание. ЦИК сега ще умува да организира вота с наличната техника или търси други варианти.

Досега ЦИК предлагаше да даде 6,5 млн. лв, а фирмата настояваше за 15 млн. лв. Днес след разговорите изпълнителният директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров заяви, че комисията е поставила ново искане. "На срещата ни с ЦИК днес обсъдихме цената за доставката на 1500 машини и тяхната поддръжка. Разговорът се проведе с трима членове на комисията. Вместо да постигнем договореност по предходната поръчка, обемът ѝ беше увеличен и от ЦИК поискаха да доставим още 500 машини - да покрием двата тура на президентските избори, които са по-скъпи от парламентарните. Ние им казахме, че ако трябва да направим и президентските избори в два тура и да доставим още 500 машини, бихме очаквали 30 млн. лв.“, каза Тодоров. От думите му стана ясно, че във варианта "1500 машини за 11 юли" фирмата е била готова да направи отстъпка от 1 млн. лв. Все пак той се надява да има още разговори.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов обаче обясни пред БНТ, че 500-те машини са незадължително условие. ЦИК остава на позицията, че максималната сума за 1500-те машини и поддръжката им е 6,5 млн. лв. Засега действията на двете страни изглеждат като надцакване.

Още

Молдовската "експанзия” на ДПС породи разпри и съмнения в ЦИК

29.07.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

8341
Разминавания в машинното гласуване в чужбина разтревожиха ЦИК

19.07.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

24131
Един човек – два гласа: Из странностите на машинния вот

12.07.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

6686