facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

577 са заразени, а 23-ма са починалите от коронавирус

Ангел Кунчев: След Великден ще обсъдим облекчаване на мерките в страната
Обновена
7 434
 БГНЕС

577 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб, показва вечерната сводка на Министерство на здравеопазването. През днешния ден са доказани още 12 нови случая, като 7 са в София, 3 в Стара Загора, 1 в Пловдив и 1 в Кърджали. Лабораториите продължават да работят.

213 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 21 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники.

По отношение на общата картина – към 7 април: 325 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 252 на жени. Средната възраст на лицата, при които е доказана коронавирусна инфекция, е 48 години.

Регистрираните случаи по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са както следва: Благоевград – 18; Бургас – 25; Варна – 24; Велико Търново – 4; Видин – 2; Враца – 2; Габрово – 2; Добрич – 11; Кърджали – 10; Кюстендил – 7; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 11; Перник – 8; Плевен – 9; Пловдив – 32; Русе – 3; Силистра – 2; Сливен – 9; Смолян – 14; София – 340; Стара Загора – 14; Хасково – 6; Шумен – 4.

Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при лица-медицински служители е 31 души.

Починалите лица, при които е установен COVID-19, са 23. Днес в УМБАЛ „Света Анна“, София, е починал 36-годишен мъж с положителна проба за COVID-19. Пациентът е хоспитализиран на 30 март в инфекциозно отделение заради белодробно страдание. Заради влошаване на състоянието е приведен в реанимация, където впоследствие е поставен на апаратна вентилация. Мъжът е бил с фиброза на белия дроб и трахеостома, получена в резултат на пътно-транспортно произшествие преди години.

Най-младият заразен в България е на 1 година, а най-възрастният - жена на 90 години. Смъртността е 3,9%, а средната възраст на жертвите е 66 г. и половина.

Излекувани са 27 мъже и 15 жени, като средната възраст е 46 години.

До Великден ограничителните мерки трябва да останат такива каквито са в момента, заяви на сутрешния брифинг проф. Мутафчийски. Вчера въпросът е бил обсъждан на среща с премиера Бойко Борисов и Националният оперативен щаб е изразил това мнение.  В световен мащаб броят на заразените се увеличава, но се забавя темпът на развитието на заразата, обясни той. Според Мутафчийски у нас нещата като че ли се задържат, но бе категоричен, че все още е рано да се правят генерални изводи.

Логично е след Великденските празници да се очаква част от противоепидемичните мерки да бъдат намалени, но това ще зависи от ситуацията. Това съобщи по-късно следобед пред журналисти в Стара Загора главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, цитиран от БГНЕС.- Д-р Кунчев посети лабораторията в Стара Загора и Централния кооперативен пазар, за да провери до каква степен заповедта на министъра на здравеопазването удовлетворява търговците.

"Да не създава пречки и за производителите на разсад, на зеленчуци, на плодове, на цветя да продължават бизнеса си, а и на хората, които желаят да купуват, да имат възможно този разсад да го ползват, да могат да го засадят в дворовете си. Това по никакъв начин не пречи на изолацията", съобщи главният държавен здравен инспектор.

Доц. Кунчев съобщи още, че се очакват доставки на нови препарати за лечение на коронавирус, увеличава се и броят на лабораториите за изследване на коронавирус. "Затова минахме днес и през работещата в Стара Загора. Слава Богу тя е от добрите примери как при много бърза организация можем да пуснем една високотехнологична лаборатория и тя да работи много добре".

Въведените в България мерки срещу разпространението на коронавирус са ефективни и работещи и в тази връзка доц. Кунчев коментира позицията на доц. Мангъров за тяхното облекчаване. "Ако на него му е все едно и каже: Дайте да жертваме 2 – 3 – 5000 възрастни хора и ще приключим с проблема, да стои зад това и да го защитава", ядоса се Кунчев.

Според доц. Кунчев е логично да се очаква част от мерките да отпаднат след Великден, ако нямаме повишаване на случаите на заразени с коронавирус, но това зависи от ситуацията

Изпълнителният директор на "Пирогов" проф. д-р Асен Балтов пък каза пред БНТ, че в болницата идват много тежки случаи с коронавирус, като всички пациенти преди това са били на домашно лечение по 10 или повече дни. Според него те са лекувани дистанционно от личните си лекари, като са ползвали един или два комбинирани антибиотици, които не са имали ефект. "При някои от тях се вижда изключително тежки двустранни пневмонии, които са много усложнени", каза проф. Балтов.

В болницата правят бързи скринингови тестове, които показвали, че при някои пациенти има натрупване на антитела, което означава, че са минали през фазата на острата инфекция и вече започват да правят имунен отговор. "Това говори, че те наистина са в много тежко състояние - прекарали вируса, но са се усложнили с наслагване на бактериална инфекция, която доста затруднява тяхното лечение", обясни още шефът на "Пирогов".

Проф. Балтов каза също има огромна разлика между коронавируса и сезонния грип. "Неслучайно казваме, че това е невидимата заплаха, защото в първия момент си мислим, че караме един нормален грип - повечето първи пациенти бяха такива, които смятаха, че са изкарали грип и са с усложнения от грипа. Но протичането е много по-сериозно, много по-тежко и доста са повече оплакванията - от проблеми с дишането и с кислорода, който поема от белите дробове оранизма. Оказва се, че има увреди и на други органи и системи, не е само на белия дроб, което говори, че наистина става въпрос за много по-сериозна инфекция от грипа", уточни още проф. Балтов.

От вчера в "Пирогов" работи лаборатория, в която ще се правят тестове за коронавирус. И в Алекандровска болница започва работа лаборатория за извършване на PCR тестове за COVID-19. Тя ще обслужва само пациенти на болницата или насочени от други лечебни заведения по медицински показания. Платени изследвания по желание на пациенти, без да са необходими или назначени от лекар, няма да се извършват, изрично уточняват от Александровска болница пред БГНЕС. Дневно ще бъдат обработвани около 250 проби.

Междувременно служителка от Софийски районен съд е дала положителна проба за коронавирус. Сградата на съда, която се намира в близост до НДК е извършена дезинфекция. Установени са контактните й лица. Само преди дни като положителен бе установен и съдия от Върховния административен съд.

217

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Турция прави забранена военна зона до границата с България

28.05.2020

Обновена

4525 28
17 нови заразени, 3-ма починали и 32-ма излекувани в България

27.05.2020

1562 34
Ресторантите и заведенията започват работа на пълни обороти от 1 юни

26.05.2020

Обновена

5186 43

Коментари

Страници

Талибан

565 са вече заразените с COVID-19 у нас

Пълни глупости. Очевидно е, че се правят толкова тестове, колкото е нужно НА НЯКОГО. Затова се разпадна медицинският съвет. 2+2=?

вила

Точно.

Преди дви онзи казА,че има 7,000 теста,на другата сутрин НСЩ докладва за 15,000 нови тествани?!

Джиджи

Пълни глупости. Очевидно е, че се правят толкова тестове, колкото е нужно НА НЯКОГО.

Затова се разпадна медицинският съвет. 2+2=?

Хе-хе-хе!!! Пак изказвания EX-CATHEDRA ... 😂

 

Papal infallibility!!! 💩👹👺💨

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Според моя модел, стъпващ върху БАНския, който предсказва пик на заболяванията около Великден, и върху статистиката, представена от Д-р Румен Хичев:

 

тъй като заразяването става около 12 дни преди настъпване на сериозни симптоми

(7 преди първи симптоми и още 5 преди сериозни симптоми и още 7 преди постъпване в болница), та – общо 17 дни преди пика по БАН,

като допускам, че под  пик  НОЩ е поръчал да се разбират състояния, изискващи хоспитализация,

то  в момента вече подготвяме  българския си Великден, дето Боко го нарича ад.

 

Нека се има предвид, че хората са най-силно инфекциозни, т.е. заразяващи околните, 2-3 дни преди първите симптоми и по време на появата на първите симптоми. Това подсказва, че евентуално най-важни за самоизолацията са дните 17-(7 - 3 или -4) = 14 или 13 дни преди Великден.

 

19 април - 14 или -13 дни = 5 или 6 април.

Не знам дали бях ясна.

 

Литература:

Презентация на Д-р Хичев, виж 56:35

https://czpz.org/treatment/professionals/12392-202...

 

За БАНския модел -- не знам къде (дали изобщо) е публикуван. Някой виждал ли то е? Разбира се, той вероятно се ъпдейтва непрекъснато, и сепак.

Джиджи

Това подсказва, че евентуално най-важни за самоизолацията са дните 17-(7 - 3 или -4) = 14 или 13 дни преди Великден.

😍

 

Всичките дни, скъпичка, ВСИЧКИТЕ ДНИ, дето ги е рекъл Мутафчийски!!! 💋

loom

Добри новини. Разликата между прогнозните и реалните е почти 10%. Ако утре има под 590 нови случая, тенденцията ще се запази.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Колеги, удрям напреко през просото и отварям рубрика

                                        БГ мама СЕГА

И плюя на щабовете и на всички началници на здравето ни. Да. Така.

Ще цитирвам разни съвети от лели, каки, баби, та и от себе. Да. Така.

Е, имам честта да си пиша чат-пат с консултант -- за контрола, но не го издавам.

 

* * *

Научих и нова дума: проэпидемичивание. Инак -- latent immunization. Малко се знае за механизмите, но то е придобиване на имунитет чрез запознаване с вируса и преминаване на инфекцията по субклиничен начин, каквото и да означава това. Представям си го така: ако в човека попадне малко количество вируси, или пък взели-дали вируси и парчетии от такивата, организмът има шанс да изработи имунитет без да се тръшне сериозно. Демек -- има файда от самоизолацията. Щото тя няма как да е абсолютна, все нещо ще стигне до нас; важното е да не е много или да са му избити зъбките. Тежестта на заболяването зависи от количеството допуснати вътре в нас вируси (т.нар. вирусно натоварване, virus load).

* * *

Ние стигнахме до подобни изводи за дрехите и когато се връщаме от набег до магазина,

най-лежерно си оставяме обувките пред входната врата,

скачаме в домашни пантофи, изолираме външните дрехи и 

панически се втурваме да си мием ръцете и лицето.

Следва старателно измиване на продуктите и дезинфекция на всички опаковки

Права си, бая работа ни се отвори !

За гърлото - любимите хапченца "стрепсилс" влизат в действие веднага щом ме задращи.

Не сме се досетили, че проклетникът се загнездва и в косата

За гърдите преди прибягвахме до втриване на едно камфорово мазило (камфодерм), 

тигрова мас или в краен случай камфоров спирт.

Чувала съм, че в детството си поколението на родителите ни 

е носело профилактично торбичка с камфор на гърдите.

* * *

Тя [биолог, биофизик и молекулярен биолог и биохимик, много умна и опитна жена, от 25 години в USA] просто не позволява на вируса да се смъкне надолу до дробовете. Ето как:

Първо намазва гърлото си със суха сода за хляб.

Следваща хватка: чесън нарязан наситно и -- в носа. Килваш глава, за да навлезе навътре от сока и -- дишаш. Нарича това -- инхалация. Накрая дъвче подробно чесън, за да се спусне той бавно надолу по гърлото.

За разнообразие може и с лук. [тук се сещам, че още от времето на испанската болест дядо ми така се е церял – с тампони, напоени с прясно изцеден сок от лук, инсталирани право в носа; и да ти кажа, Джиджолино, бил професор хем, ама няма да ти кажа по какво, нъцки]

Л. настоява да карантинираме дрехите, ако не ги перем. След ходене до магазина си мие и косата.  От средата на март е ходила 3 пъти до магазин и всеки път след това е получавала симптоми.

И точка трета – да стоим далече от болниците! Само в най-най-краен случай. Така ни пишат от УСА.

За хинина Л. ми пише, че е голяма гадост, тежки странични ефекти. И още ми пише, че IgG антителата, които ще изградим накрая, имат срок на годност 4-5 месеца (поне за грипа е така) и затова се очаквало през есента да ни повтори, мамка му. Дано до тогава хората сме по-подготвени.

* * *

Според моя модел, стъпващ върху БАНския, който предсказва пик на заболяванията около Великден, и върху статистиката, представена от Д-р Румен Хичев:

 

тъй като заразяването става около 12 дни преди настъпване на сериозни симптоми

(7 преди първи симптоми и още 5 преди сериозни симптоми) и още 7 преди постъпване в болница, та – общо 17 дни преди пика по БАН,

като допускам, че под пик НОЩ е поръчал да се разбират състояния, изискващи хоспитализация,

то  в момента вече подготвяме  българския си Великден, дето Боко го нарича ад.

 

Нека се има предвид, че хората са най-силно инфекциозни, т.е. заразяващи околните, 2-3 дни преди първите симптоми и по време на появата на първите симптоми. Е, това подсказва, че евентуално най-важни за самоизолацията са дните 17-(7 - 3 или -4) = 14 или 13 дни преди Великден.

 

19 април - 14 или -13 дни = 5 или 6 април.

Не знам дали бях ясна.

 

Добре де: от вчера-онзиден навън се носи най-високата концентрация на вируси, която ще изпитаме изобщо.

* * *

 

Съвет от мен предвид гореописаното:

Следете се за симптоми: дращене в гърлото, необичайна хрема и секрети, главобол, разкършеност, стари болежки, сухота в очите. И веднага действайте.

След всяко излизане навън – гореописаните мерки.

Ще победим!

ПП Очевидно съветите се отнасят за хора, които имат възможност да се самоизолират, т.е. да излизат рядко, и за пенциите. Щото едва ли е възможно ката ден да се обработваш със сода и луци. Но всеки може да ги адаптира тейзи съвети според модуса си вивенди. Щото ще виверем, нали, как’ Сийке!

Никса

 Пенсионерите са на тумби пред пощите, навръх световният ден на здравето! Един е достаъчен да закичи цялата опашка! Да дотук с мерките на Ананиев! За Великден се чака берекет от тези опашки!👼

Джиджи

дотук с мерките на Ананиев!

Нищо не тЪ бърка тук теб Ананиев.

 

Къде е МВР-то?!!! 😲😵😲

аман бе

"...Къде е МВР-то?!!!..."

Откога МВР-то раздава пенсии?😝

 

Сгугню
снимка на Сгугню

Пълни глупости. Очевидно е, че се правят толкова тестове, колкото е нужно НА НЯКОГО. 

На КОГО?

Споделете ни името му!

Нека поне тази конспирация бъде разкрита докрай.

Кажете ИМЕТО!

 

Джиджи

😄👍

R.Atkinson

От 25 март Световната здравна организация има нова инструкция за водене статистиката на починалите:

всички починали да се смятат като починали от вируса: https://www.greenmedinfo.com/blog/who-announces-su...

Казано по-човешки: https://aftershock.news/?q=node/852320

Помислете за това.

Това не е конспирация, а официален документ.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Оттеглих доверието си от СЗО, след като обяви, че маските са излишни и дори вредни, ако не си болен.

Продължава да поддържа тези указания и да ги тиражира по масмедиите.

Никса

 Страх ги е, населението да не изкупи маските и да не останат за медицинските работници! Затова е цялата им политика относно масовото носене на маските, има голям световен дефицит!

Lola the Kinks

Тот, кто изобрел COVID-19, — гений, решивший управлять миром, подводя к краху

Питер Кёниг о том, что ни один вирус не убивает человечество так, как объявленная против него борьба

    Питер Кёниг   Copyright © Peter Koenig, 2020

https://svpressa.ru/politic/article/261344/

Ottuksum

Все още не мога да си отговоря на въпроса: Защо ручаме тия жабета? За времето на карантината са починали повече хора от автомобилни злополуки отколкото от корона. Башка трайно увредените и ранените. И то при неколкократно по слаб трафик от нормалното

 Защо това не станат повод да спрем автомобилното движение, поне? А заради короната затворихме цялата държава? За човешките животи ли става въпрос, или... От щаба не съм чул, но един д-р Кацаров вика, че сме имали 2000 легла за интензивно лечение и толкова апарати за обдишване. А имаме 20-на болни на командно дишане. Това  са реално болните, които биха съборили с-мата, според щаба. Какъв всъщност е ресурсът на с-мата, колко от него се използва и как? Какви цели си поставяме с налагането на тези ограничения и какво постигаме?

Джиджи

Все още не мога да си отговоря на въпроса: Защо ручаме тия жабета?

Още не си ги изручал жабетата, дарлинг. 😝

 

Имаш да ручаш бая още ... 😅👽👿

PlaNed
снимка на PlaNed

Изследваните за коронавируса през денонощието са били 299.

Скрининг, а? В резултат от новооткрити лаборатории и милиони обучени лаборанти?!

Вчера някой се хвалеше, че "можели" да правят по 3000 изследвания дневно?!

Май се получи заповедта за закриване на карантината и най-лесния начин е "Няма нови заболели! Овладяхме положението"

Сега ще потопат топката до Великден за да може да похарчат изтегления кредит...

Джиджи

Сега ще потопат топката до Великден за да може да похарчат изтегления кредит...

А аз не мога да разбера КОЙ измисли тоя Великден. 👎

 

Щото оня ден парламентът прие закон за удължаване на ограничителните мерки ДО 13 МАЙ,

когато стават точно 2 месеца от въвеждане на ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ.

 

А, щях да забравя.

 

И за дан'сЪ притеснявате, че няма да имат време да похарчат изтегления кредит. 😝💃💋

 

KTP

Има нещо странно в темпа на нарастване на заболелите. В периода 10 - 20 март в Българи се върнаха масово много хора от Италия, Испания, Англия и от цяла Европа и същите би трябвало да са го донесли вируса и дори и те самите да не са болни по един или друг начин да са го предали поне на семействата си... Още повече че в началото мерките не бяха много сериозни а карантината се нарушава доста. Резултата би трябвало да се види в началото на Април, НО, факт, нищо такова не се забелязва - няма видимо покачване на броят на откритите заболели! Ще кажете че като не ги търсят няма как да ги открият, да, така е, но ако имаше покачване на броят на тежко болните които постъпват в клиника това няма как да се скрие и няма как тях да не ги изследват... но няма такова нещо. 

Su38

За темпа на нарастване, не знам, какво разбираш под това, информация би следвало да нови броят на дневно заразените. Засега няма ясно изразено и силно увеличаване на този брой. Бих казал даже, че той е относително константна величина - окол 20 25 на ден, само с известни флуктуация (силни, но флуктуации), без ясно изразени увеличение или намаление, т. е. втората производна на функцията на броя на общо установените, има хаотичен характер.

Това, според мен, може да има две причини - от начина на търсене на заразени. Това не е случайна извадка, а се търси връзка между първичния заразен и контактите му. Случайната извадка дава по-вярната картина, защото изглажда неточности в измерването. Моделите, които се правят, почиват на случайно заразяване. В случая на Марковски вериги, разсъжденията следва да са съвсем други. Второ, контактите не се изследват, дали вече не са преболедували. Т. е. не знаем предходното състояние

марк

 

 

 

                              За хинина Л. ми пише, че е голяма гадост, тежки странични ефекти.

 

 

                                   До преди година м/у лекарствата в една кутия имаше и останали блистери с аналгин хинин. Използвал съм ги при настинка и не съм забелязал гадни странични ефекти. Тази сутрин ген. Мутафчийски спомена за някакво лекарство изпробвано в Австралия , което давало много добри резултати и от което ние евентуално сме могли да произведем в големи количества .Дали не е свързано с хинин?  Мисля , че хининът го забрани СЗО под натиск от фармацевтичната мафия .

geo_19

Тази сутрин ген. Мутафчийски спомена за някакво лекарство изпробвано в Австралия , което давало много добри резултати и от което ние евентуално сме могли да произведем в големи количества .Дали не е свързано с хинин? 

-----

 

Това е лекарство против паразити по домашни животни (коне, оце) но го дават и на домашни любимци (кучета, котки). Нарича се "Ивермектин":

 

https://5gmedia.bg/9047/ivermektin-lekarstvoto-pro...

 

 

Аз в къщи имам няколко кубика от това. Ползвам го за котарака, който има упорито паразитно заболяване. Та три-четири години всяка пролет го третирам с този препарат.

mick

Проблемът на това заболяване е, че стигне ли се до пневмония - лекарите само стискат палци и се надяват човек сам да се пребори. Та в тоя случай - май има смисъл да се вдишва горещ въздух.

https://blogs.mediapart.fr/pierre-jacques-raybaud/...

 

Aniki

Това не важи ли за пневмонията по принцип?

Miranda
снимка на Miranda

В младите години, при настинка, веднага взимах хапче-две аналгин хинин и ми минаваше.

Никакви странични ефекти не съм забелязвала. Та това беше най-масовото използвано лекарство, даваше се без рецепта.

Но явно , някой не е имал интерес да се лекуваме с евтино и достъпно лекарство.

Сега от аптеките изчезна детския витамин Д, струваше не повече от 2 лева.

Сега продават на цени 12, 14 лева за витамин Д от Канада , забравих втората държава.

Е това какво е ?! Мафия и още как.

Su38

300 проби от 8 до 8 на другия ден ли? Общо взето, на 30 проби 1 положителна. Разбира се, може да има отклонение, но с броя на пробите можеш да контролираш и заразените за деня.

В https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B0%D0%BD%D... отчитането е от 17 до 17.

 

Този разнобой в представянето на информацията води до различни изводи, ако някой прави анализи на ситуацията. Не е нормално това. Не знам кой поддържа Уикипедията, предполагам, че са сериозни и компетентни хора, но би следвало единствената официална и верна информация да е тази на НОЩ. Не разбирам, защо Мутафчийски не се скара на Уикипедия и защо не им търси отговорност?

АлСал

wikipedia - Понастоящем Уикипедия се управлява от Фондация Уикимедия, организация с нестопанска цел. 

Фондацията е базирана в САЩ. 

 

Редакторите са насърчавани да се придържат към политиката на „Неутрална гледна точка“, съгласно която основните възгледи по даден проблем се обобщават без опит да се изведе обективна истина. Така или иначе, славата на Уикипедия като достоверен справочник е оспорвана

Там можеш да пишеш и ти.

Lola the Kinks

Фондацията е базирана в САЩ. 

Резюме за обективността.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×