facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

7 души успяха да осъдят НАП за теча на данни

Всеки един от тях ще получи по 200 лв. обезщетение
1 993
 Pixabay

Седем лица ще получат обезщетение от по 200 лв. от Националната агенция за приходите (НАП) заради изтичането на лични данни, съобщи investor.bg, цитирайки адвокат Ивайло Юруков, който е един от защитниците на гражданите, завели иска. 

Адвокатът се позовава на решение на Административен съд - София-Град от 9 юни 2020 г. То подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Това са първите решения от поредицата от 160 заведени дела срещу НАП, след като през лятото на 2019 г. от информационните й масиви изтекоха личните данни на близо 5 млн. данъкоплатци, поясни адв. Юруков.

В решението на Софийския административен съд се посочва, че именно техническата уязвимост на информационната система на НАП е довела до нерегламентирано разкриване и разпространение на личните данни на ищеца, а тя е вследствие от неприлагането на подходящи мерки за защита. Ако системата беше ефективно и надеждно защитена, не би се стигнало до пробива й, довел до разкриване личните данни на ищеца, пише в документа.

До този момент един от ищците е обявил, че не е съгласен с прекомерно ниския размер на обезщетението и ще го обжалва. Останалите са се отказали от обжалване, защото разноските по делото надхвърлили размер на обезщетението. "Те вече дължат по 100 лв. разноски на НАП за делото пред първата инстанция. Това означава, че обезщетенията им реално ще бъдат редуцирани до 100 лева“, отбелязва Юруков.

Ищците са претендирали за обезщетения в размер на 1000 лв. Според решението съдът приема, че претендираната от ищеца сума от 1000 лв. е прекомерно завишена. „Обезщетението трябва е съразмерно с вредите и да отговаря както на конкретните данни по делото, така и на обществените представи за справедливост“, мотивират се съдиите.

Съдът осъжда НАП да заплати разноските по производството, както и да заплати на ищеца внесената държавна такса. Съдът осъжда ответника да заплати на ищеца и възнаграждение за един адвокат или юрисконсулт, ако е имал такъв, съразмерно с уважената част от иска. В случая разноските възлизат на 10 лв., представляващи други такси, които се дължат на ищеца в пълен размер дори и при частично уважаване на исковата претенция. НАП трябва да заплати и сумата от 100 лв. адвокатско възнаграждение на ищеца. 

Очаква се от НАП да не са съгласни с тези обезщетения и да обжалват решенията. 

Комисията за защита на личните данни глоби приходната агенция с 5,1 млн. лв. заради изтичането на личните данни, като НАП обжалва и тази санкция. Изпълнителният директор на агенцията Галя Димитрова, която по време на скандала с хакерската атака така и не прекрати отпуска си, обяви, че НАП е станала жертва на престъпление и не носи вина за хакерската атака. Същата позоция защитаваше и финансовият министър Владислав Горанова. Единствено двама ИТ-специалисти от агенцията бяха уволнени като наказание.

Трима са обвиняемите по случая с кибер атаката – Иван Тодоров, собственик на „Тад Груп“, компютърният специалист Кристиян Бойков и търговският директор на фирмата Георги Янков. В края на август миналата година стана ясно, че фирмата майка от Калифорния „Тад Груп“ (TAD Group) е подготвила искове във вашингтонския търговски арбитраж срещу България по конвенцията за защита на чуждестранните инвеститори, припомня investor.bg.

 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

НАП влачи проверката по Барселонагейт почти половин година

07.08.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

8553 9
НАП откри нарушения в 10% от лабораториите за коронатестове

21.07.2020

6917 4
Лаборатории крият приходи от коронатестове

16.07.2020

3064 26

Коментари

it4

от единия джоб на държавата в другия, и вместо до края на работата си  в НАП говорителя на  НАП  -  лицето Р. Б. всеки път с наведена глава да се извинява щом го дават по някоя телевизия, той вече е забравил за случая и пак  по старому наперен и негрешащ по младежки наивно убеждава...

Влез или се регистрирай за да коментираш