Quantcast
Адвокат Екимджиев призова Гешев да разследва ОПГ начело с Борисов | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Адвокат Екимджиев призова Гешев да разследва ОПГ начело с Борисов

11 708
 БГНЕС

Адвокат Михаил Екимджиев призова днес от ефира на БНР главния прокурор Гешев да разследва организирана престъпна група (ОПГ), ръководена от Бойко Борисов. Тя включва още Сотир Цацаров като главен прокурор, Маргарита Попова като вицепрезидент и Румяна Бъчварова като вътрешен министър. 

Призивът му бе по повод разкритията на "Шпигел" как е действала българската държава през август 2016 г., предавайки на Турция Абдула Бююк  в нарушение на международните конвенции. 

"На 10 август 2016 на многохиляден митинг в Истанбул по случай победата над опита за преврат тогавашният външен министър Мевлют Чавушоглу обявява, че един от враговете на Турция и на Ердоган се укрива в България, но българските власти са обещали той да бъде върнат", припомни  адвокат Михаил Екимджиев.

"Буквално часове, не дни, не седмици, след това изявление, Абдула Буюк е поднесен на турските власти на българската граница от наши високопоставени полицейски служители в нарушение на конституцията, на Конвенцията за правата на човека, на конвенции за осигуряване на политическо убежище", допълни Екимджиев.

"Тогавашният вицепрезидент Маргарита Попова отказва политическо убежище на Абдула Буюк и се извършва така наречената в правото "прикрита екстрадиция", подчерта адвокатът.

"Турция е отказала да продължи валидността на документите му и пребиването на Абдула Буюк в България е било формално нелегално", изтъкна Михаил Екимджиев: "Дори да приемем, че е имало някакви формални основания за експулсирането, то това, което е направено задължително трябва да стане с уведомяването на негов адвокат, в момента, в който е арестуван, с уведомяване на омбудсмана и с уведомяване на неправителствена организация. Това са императивно норми в Закона за екстрадацията. Но тогава си мислех, че решението за предаването на Бююк е спонтанно решение на Бойко Борисов, знаейки неговото минало и как човек се товари в кола и се отвлича. В случая той е имал нужда от хора, които да предадат някаква юридическа привидност за законосъобразност. Как е направено това - след като двукратно български съд отказва Бююк да бъде екстрадиран, в една правова държава тук казусът би приключил. Но не и у нас. Вицепрезидентът Попова отказва политическо убежище на Бююк. И тогава се извършва т.нар. в правото прикрита екстрадиция. Чл.3 от Конвенцията по правата на човека абсолютно забранява експулсирането на човек, ако е застрашен от издевателства. Към онзи момент вече има данни, че политически затворници са били измъчвани от турските власти, въпреки това нашето правителство действа като една почти ОПГ, в която са замесени премиер, очевидно гл. прокурор, вицепрезидент, министър на вътрешните работи и високопоставени служители на МВР. Бююк е натоварен като животно в колата и пренесен в жертва на един азиатски сатрап. Г-н Гешев казваше, че няма да има недосегаеми - ето, г-н Гешев, имате брилянтен повод да разнищите една ОПГ - има предварителен замисъл, има разпределяне на ролите, има йерархия, злепоставя се авторитетът на държавата. Това, което е направено, е на само престъпление по служба, но има и нарушение дори на някои състави по Глава първа за шпионство и предателство, защото високопоставени лица се поставят в услуга на чужда държава", подчерта Екимджиев.

 

Още

Гешев: И аз съм притеснен, че не знаем коя е Мата Хари

15.07.2022

Обновена

7520
Списъкът "Магнитски" скоро ще набъбне с още лица и фирми

01.06.2022

8276
Специализиран журналист се прехвърли към ОПГ