Quantcast
АЕЦ „Белене” ще е препъникамък в преговорите за кабинета | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

АЕЦ „Белене” ще е препъникамък в преговорите за кабинета

ИТН и ИБГНИ не го искат, а БСП, от която очакват подкрепа, от години настоява за завършването й
5 443
 БГНЕС
Арман Бабикян

Като проблем, който може потенциално да препъне бъдещото правителство, се очертава недовършеният проект за АЕЦ „Белене”.

В рамките на продължаващите разговори около общата програма на новото управление днес „Има такъв народ” (ИТН) и „Изправи се.БГ! Ние идваме!” (ИБГНИ) обсъдиха темата за енергийните приоритети. От коментар на депутата Арман Бабикян, който представляваше ИБГНИ на разговорите, стана ясно, че и двете формации са противници на проекта. Вместо това предпочитат да се изгради 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй”.

Тук обаче изниква препъникамъкът – БСП, от която очакват да се включи в парламентарното мнозинство, от години ратува за завършването на атомната централа. Социалистите записаха това и в предизборната си програма като свой приоритет в областта на енергетиката.

Засега обаче новите формации отбягват това сериозно различие. Бабикян бодро обяви, че е налице над 90 процента съвпадение с програмата на ИТН. „С лека ръка не можем да говорим, че всичко е блеснало като жито и ние вървим бодро напред. Но принципни, тежки разминавания нямаме”, обясни той. И допълни: „След като имаме толкова съвпадения, жална му майка на бъдещия министър.”

По думите му, двете формации са на едно мнение за нуждата от диверсификация на газовите доставки. „Не тези, които разбира г-жа Теменужка Петкова (бившият енергиен министър в кабинета „Борисов 3” – бел.ред.), защото тя разбира обикновено не източниците, а маршрутите, иначе пренася един и същи газ”, посочи Бабикян. Като общи разбирания той открои още въвеждането на смарт домовете; интелигентните електроенергийни мрежи; стимули за електромобилите; конкретни срокове, в които да се разделим с дизела.

Още

Кирил Петков отказва общи листи с ДБ и ИБГНИ

21.09.2021

Обновена

8515
Петков и Василев се закачиха за „Волт” и „Средна европейска класа”

20.09.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

11699
Петков и Василев преговарят със 7-8 партии за бъдещата си формация

19.09.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

8749