Quantcast
Ананиев: Няма да искам удължаване на извънредната обстановка | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Ананиев: Няма да искам удължаване на извънредната обстановка

Новите случаи на COVID-19 у нас паднаха под 100, но остават плашещо много
Обновена
4 193
 Илияна Кирилова
Кирил Ананиев

81 са новите случаи на Covid-19 в България при направени 2371 теста за последното денонощие, показват данните на Единния информационен портал към полунощ. Бройката е по-малка от предните дни, когато бяха регистрирани печални рекорди над 100, а последният пик бе отчетен в петък - 132 новозаразени само за едно денонощие.

Положението остава обезпокоително, но здравният министър Кирил Ананиев обяви, че няма да предлага удължаване на извънредната епидемична обстановка след 30 юни. Пред Дарик радио Ананиев поясни, че властите са възприели тактиката на фокусиране върху критичните места - там, където има по-висок риск от зараза или вече очертани клъстъри, което дава много по-добри резултати.

Как се развива ситуацията в последните часове:

 

- Още двама от пасторите, присъствали на евангелистката сбирка в Перущица, са починали. Единият е проповедник от църквата в ромския квартал "Запад", който е бил и домакин на фаталното събрание. Другата жертва е духовният водач в ямболското село Козарево. А завчера вирусът покоси и пастор от Варна, който също е бил на събитието в Перущица, където са присъствали около 50 души от различни краища на страната - въпреки настойчивите призиви на властите да се избягва струпването на хора и близките контакти.

- Под 14-дневна карантина е поставена една от групите на детска градина “Пролет” в Панагюрище, съобщи БНР. Причината е положителна проба за коронавирус на четиригодишно дете. В цялото детско заведение е направена пълна дезинфекция. От понеделник ще бъде тестван целият персонал на детското заведение, както и децата, но със съгласието на родителите им. Разходите по масовото тестване ще поеме общината, каза кметът Никола Белишки. Под карантина са поставени още 14 души, близки на семейството. Случаят няма връзка със заразената служителка от паспортното звено в полицията в Панагюрище. Там под карантина са поставени 11 души. В понеделник местната болница, която разполага с референтна лаборатория за изследване на коронавирус, ще сключи договор със Здравната каса. Така здравното заведение ще поеме половината от разходите на тестовете на гражданите на Панагюрище, които по някаква причина трябва да се изследват за Covid-19.

 

СТАТИСТИКА

Общият брой на регистрираните с коронавирус досега у нас е 3755 души. Починали са трима, а оздравелите са 67. Новите жертви са мъже на възраст 61, 80  и 87 години. И тримата са имали пневмония, а последният пациент е бил и с хронично белодробно заболяване.

Увеличават се пациентите, настанени в болници - 314 са хоспитализирани, като 17 от пациентите са в интензивно отделение. По области  новите случаи у нас са разпределени така: в София град - 28, София област -12, Смолян - 8, Сливен - 7, Кюстендил - 6, Благоевград и Видин - по 5, Шумен - 3, Пловдив и Перник - по 2, Враца, Стара Загора и Ямбол - по един. Kоронавирусна инфекция е констатирана при 341 медицински служители. Осем са новите случаи, установени през изминалото денонощие -  двама лекари, четири медицински сестри, един санитар и един при друг медицински персонал. Общо жертвите са 193.

 

НАГЛАСИ

53% от българите смятат, че най-лошото в коронакризата вече е отминало, а според 13% най-лошото предстои, а 34% не знаят какво следва. Това разкрива проучване на "Екзакта Рисърч Груп", проведено в средата на юни. Любопитен факт е, че само 9% от участвалите в допитването казват, че познават хора, които вече са прекарали по някакъв начин инфекцията.

69% определят като адекватни ограничителните мерки от март до май. 64% одобряват последвалото отпадане на забраните. 89% от хората  казват,  че се съобразяват с препоръките на Националния оперативен щаб за социална дистанция, дезинфекция и носене на маски. По-често това декларират жените, възрастните хора и жителите на големите градове.

62% от българите се самоопределят като хора, които намират за близко до собствените си позиции мнението на председателя на оперативния щаб - ген. Венцислав Мутафчийски, а  34% споделят позициите на доц. Атанас Мангъров. Най-много поддръжници на тезите на Мутафчийски има сред жените, сред хората на възраст над 40 години и сред 2/3 от жителите на София. Позицията на Мангъров пък се споделя най-често от хората на възраст между 30 и 40 г.

34% от българите посочват, че по време на епидемията не им се е наложило да прекъсват работа, а други 25% са били в отпуск - 16% в платен и 9% в неплатен. 5% твърдят, че са загубили работата си и още не са намерили нова, а 2,4% посочват, че са загубили работата си, но вече са намерили нова. Проучването на "Екзакта Рисърч Груп" е проведено в периода 6-13 юни.

 

ЧАСТНИ ЛАБОРАТОРИИ

5710 души са тествани в цялата страна от 6 април до днес в частни лаборатории с бързи тестове за антитела, показва статистиката на сайта www.labtestcovid19.com. От тях в 112 (2%) случая са регистрирани положителни проби за антитела IgG, а в 59 (1%) случая - за антитела IgM. Първото означава, че тестваният е прекарал инфекцията, а второто, че заразата е в ранен етап. Има и 53 (0.9%) проверени, при които са открити и антела IgG, и антитела IgM. Тестваните с по-бавните, но считани за "златен стандарт" PCR-тестове са 668, от които 12 (1.8% ) са дали положителна проба за коронавирус. Статистиката в сайта се базира въз основа на извършени тестове от лицензирани лаборатории в страната, които са се регистрирали в системата и споделят данни.

Ключови думи:

корона вирус, портал

Още

Stargate свързва Литва с Полша

18.06.2021

1776
Сказание за борбата на Бокочовека с ламята Пандемия

02.01.2021

ЙОАН БОКОСЛОВ

5860
Хората в болница с Covid-19 паднаха под 4000, а починалите са 47

13.01.2021

Обновена

3285