Quantcast
Андрей Гюров се отказва от битката за БНБ | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Андрей Гюров се отказва от битката за БНБ

"Продължаваме промяната" няма да подкрепи кандидата на ИТН Любомир Каримански
Обновена
2 495

"Продължаваме промяната" няма да подкрепи кандидатурата на Любомир Каримански за управител на БНБ заради притеснения около неговата професионална биография. Това съобщи на брифинг премиерът Кирил Петков преди заседанието на управляващата коалиция и минути след като кандидатът на партията му Андрей Гюров обяви, че се оттегля от надпреварата.

"Всички плащания към и от България се следят от БНБ, включително парични преводи, свързани с корупция и пране на пари, всички плащания, които излизат извън страната. КТБ най-вероятно нямаше да се случи, ако тогавашният гуверньор си беше свършил по-добре работата. Тази позиция е много важна и с чия подкрепа тя се избира има огромно значение", започна премиерът Кирил Петков. "Андрей Гюров не може да си позволи да участва в избор, който заради разцепление в управляващата коалиция ще бъде решен от ГЕРБ и ДПС. Той не желае битката за БНБ да бъде спирачка за най-важните законодателни действия, които предстоят в следващите дни, като закриването на спецправосъдието и промени в закона за съдебната власт", допълни още той. премиерът. По думите му не бива да се допуска борбата за постове да взима превес пред истинските цели на правителството. Според него няма пречка настоящият гуверньор да остане на поста си до обединяване на коалицията около общ кандидат.

Малко по-рано самият Гюров заяви във фейсбук, че се оттегля от надпреварата за БНБ. "След фактическото разцепление на управляващата коалиция по повод избирането на гуверньор на БНБ стана ясно, че в момента не съществува широко парламентарно мнозинство, което да подкрепи този избор. Като председател на парламентарната група на "Продължаваме промяната", аз винаги съм поставял на първо място обществения интерес, а той в момента изисква отговорно и държавническо мислене и действия. Затова в понеделник ще извърша необходимите действия за изтегляне на своята кандидатура за управител на БНБ", заяви той. "При липса на коалиционна подкрепа, нека моят опонент сам да прецени дали иска да остави този толкова важен и отговорен избор в ръцете на опозицията. Това в крайна сметка е етичен избор, част от изискването към ръководителя на БНБ за висок морал и добро име", допълва Гюров.

"Оттеглянето на Андрей Гюров е едно държавническо мислене. Самата идея да се избере гуверньор на БНБ с гласовете на опозицията - на ГЕРБ и ДПС, е в разрез за нашите разбирания за нулева толерантност към корупцията", коментира депутатът от ПП Венко Сабрутев пред БНТ. Той отрече твърдението на Деница Сачева, че управляващите са се провалили с избора, тъй като Гюров е доказан професионалист и опитен финансист с блестяща публична репутация. "Направихме много опити да обединим коалицията. Кандидатурата на Андрей Гюров може да обедини управляващата коалиция. В петък имах личен разговор с Каримански. Помолих го да се видим набързо, да дискутираме. Обясних, че търсим решение за двете страни, с което коалицията да излезе още по-силна, по-обединена, а двамата кандидати да получат дори повече от това, за което са кандидатствали", коментира той.

Сабрутев потвърди, че "Продължаваме промяната" са предложили на Любомир Каримански да стане представител на България в Световната банка. "Моите думи бяха: Търсим win-win решение, според мен най-правилният подход е коалицията да излезе с нов кандидат, който да обедини вота на всички народни представители. Неговият отговор беше: Трябва да говоря със Слави Трифонов и с Тошко Йорданов", обясни той. Според него би било държавническо от страна на ИТН, ако и те оттеглят кандидатурата си, тъй като тя не е подкрепена нито от ПП, нито от коалиционните партньори, нито от част от опозицията.

 

За съдебната реформа

Премиерът Петков посочи, че най-важната законодателна дейност за следващата седмица ще са промени, свързани със закриване на спецсъда и спецпрокуратурата. "Тя ще покаже пълното единство в редиците на управляващата коалиция по реформата в съдебната система. Борбата с корупцията е невъзможна без тази реформа", заяви Петков.

 

За пътно-сторителните фирми

"Ще направим предложение до Народното събрание за засилен контрол по разплащането със фирмите, които в разрез със закона са извършили строителни дейности по времто на ГЕРБ. Ще предложим всяко твърдяно строителство да премине през техническа проверка от експертна комисия, която създадохме през февруари месец със състав, избран от МС, МРРБ и МФ. Всяко плащане по тези договори към всяка от фирмите първо трябва да бъде одобрено от антикорупционната комисия на НС, прозрачно и видно за всеки български гражданин", коментира той по темата за разплащанията с фирмите.

 

 

Ключови думи:

Андрей Гюров, БНБ, отказ

Още

Калпави политици обричат на гибел парламентаризма

07.08.2022

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

3369
ПП призна неуспеха си срещу модела „Борисов-Гешев“

29.07.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ, ЕВА-МАРИЯ РАЙКОВА

7218
Кирил Петков отхвърли ултиматума на Митрофанова

01.07.2022

Обновена

Екип на Сега

9724