Quantcast
Асен Василев по повод офертата на ДБ: ПП не е дясна | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Асен Василев по повод офертата на ДБ: ПП не е дясна

Целта не е ПП да вземе най-много гласове, а да има мнозинство без Борисов, заяви той
8 660
 БГНЕС
В понеделник или вторник Асен Василев и Кирил Петков ще дадат отговор на ДБ

Интригата заедно или отделно ще се явят на избори ПП и ДБ върви към предизвестен край. Днес в интервю пред БНР Асен Василев заяви, че партията, на която е съпредседател, ще оповести решението понеделник или вторник. Но успоредно разясни подробно, че ПП не е дясна партия - била центристка, изповядвайки и леви идейни позиции. Това е поредното изявление от ПП, в което те без да назовават директно, показват несъгласие с офертата на ДБ за коалиция. Василев даде да се разбере, че отрицателният отговор е почти взет, изчаквало се второ социологическо проучване. Първото - на "Маркет линкс" от преди няколко дни - не показало резултати в полза на съюз с ДБ.

"Първо, ние не сме дясна партия. Ние сме центристка партия", каза Василев. И обясни, че ПП взела от дясното идеите да не се пипат данъчните ставки, да се дава инициатива на частния сектор и т.н. Но имало и взаимствано от левия спектър - широка социална програма, включваща увеличени пенсии, средства за учители, медицински сестри, облекчения за работещи родители. "Ние сме една много центристка формация за това как да се разходват средствата", каза той. На уточнението, че звучи като партньор на БСП, Василев отговори: "И да, и не". После посочи някои идейни разлики с БСП. Например, че социалистическата партия искала повече облагане.

Реално отговорът на ПП към ДБ ще дойде в последния момент. В сряда изтича срокът за регистрация в ЦИК.

"Целта на тези избори е не ПП да вземе най-много гласове. Целта е да се сформира мнозинство от 121 гласа, което ясно да заяви, че няма да работи с г-н Борисов, ще спре кражбите и няма да има троянски кон в него", каза още Василев. Той изключи следизборно сътрудничество с ИТН.

Още

Борисов отказа покана за дебат с Промяната

25.09.2022

3458
Асен Василев отхвърли офертата за мир от Тошко Йорданов

24.09.2022

Обновена

14375
Неравенствата в училище се оказаха трудна тема за партиите