facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

"Атака" предлага отпадане на давността за приватизацията

Подобни промени в НК нямат шанс пред Конституционния съд
Обновена
775
 Илияна Кирилова

Депутатите от "Атака" предлагат промяна в Наказателния кодекс, с която да се премахне срокът на давност по отношение на приватизационните сделки, съобщи БНТ. Тази промяна щяла да развърже ръцете на главния прокурор при разследването на приватизацията.

"Да няма давност за тези, които грабиха родината ни. Няма давност, и прошка няма да има. Надявам се правоприлагащите органи, и ДАНС, и прокуратурата ефективно да могат да си свършат работата", заяви Десислав Чуколов, който е зам.председател на "Атака". 

Подобни промени нямат никакъв шанс  пред Конституционния съд и всички подобни опити досега са били неуспешни. През 2017 г. ГЕРБ също заговориха за промени по отношение на давността, но после бързо се отказаха. Роля за това изигра и обстоятелството, че през 2015 г. по предложение на депутати от Реформаторския блок и с гласовете на ГЕРБ отпадна давността за престъпленията на комунистическия режим. Главният прокурор Сотир Цацаров обаче сезира Конституционния съд и той отмени решението на парламента, тъй като в конституцията е записано, че "не се погасяват по давност наказателното преследване и изпълнението на наказанието за престъпления против мира и човечеството". Няма как в друг акт, пък било то и Наказателния кодекс да се записват други изключения.

Преди ден и бившият главен прокурор Никола Филчев обяви, че няма как с промяна в НК да отпадне давността, свързана с приватизацията. Затова той заговори за промяна в конституцията в тази посока и тази идея бързо бе прегърната и от настоящия шеф на държавното обвинение Иван Гешев. „Трябва да се търси решение на конституционно равнище. Тогава обаче идват принципите на правовата държава, общовалидни за всички страни в Европейския съюз. Това е принципът за правната сигурност. Съгласно него не може да се влошава положението на гражданите с обратна сила. Но веднага, казва Европейската комисия, може, по изключение, ако е нужно според тяхната формула, за постигане на целта, и ако бъдат съобразени правата на засегнатите. Възможно е да се промени Конституцията и да се увеличи давността, и да се предаде обратна сила, но това е на границата“. коментира той. 

Той обаче така и не казва как точно подобен подход  ще преодолее основното правило в наказателното право, че винаги спрямо обвиняем или подсъдим се прилага по-благоприятният закон, действал по времето на съответното деяние. И как точно дори конституцията ще заобиколи това правило. Не е ясно и за какво мнение на Европейската комисия, свързано с ретроактивното действие на закона, става дума.

 

24

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Гешев: Честит празник на първата национална държава в ЕС

22.09.2020

1685 16
БСП пита Караянчева защо не извика Иван Гешев за отчет

11.09.2020

2960 26
След призив за протест държавата атакува "Хиполенд"

05.09.2020

Обновена

30034 213

Коментари

марк

 

 

 

                                  И тези запяха песента на Гешев , случайно ли ? Поредната патриотарска изцепка -''Барабар Петко с мъжете.''

viking battle

Чудесно , но изобщо няма да е лошо да се помисли и за премахване на давността за разпространяване и издаване на откровенна нацистка литература и профашистки книги каквито председателя на т.н партия атака издаваше и широко разпространяваше през периода 2000-2003 г. с какви пари знаем ...посъщество между организаторите на Луков марш и тогавашният председател на т.н партия атака няма никаква разлика

 

няма да е лошо да се лишът от давност и престъпленията като предателство на Република България и слугуване на чужди враждебни на народа сили и държави на изток от Варна ..за тези безспорно много тежки престъпления трябва затвор ..също така шпионаж и работа подрвна срещу Република България в интерес на чужда страна на изток от Варна ...

g1barko
снимка на g1barko

Айдеее! И като разкараш пиндосите,да не забравиш да залееш паметника на американските летци с кафява боя.

Леля_Стойка_III

Даже и да се търси наказателна отговорност от починали лица, какво е това нещо сега? Една камара хора си отидоха без народа да получи справедливост. Справедливост и на оня свят! ?

PlaNed
снимка на PlaNed

Те и от "Хатака" знаят, че такава поправка няма как да мине, но след като Болен се покри в СОС никой вече не се сеща за тях.

полк. дървингов
снимка на полк. дървингов

.....мдааа, сега чакам правникът-хобист да дойде да ни обясни колко прави са швестерчетата от ПП"Атака" ЕООД да искат противоконституционни промени.

 

Гнусливци, що Явката Нотев не ги отрамоти малко, а?

ЛАФЪРДИЕВ

Ими кат сме отпочнали.. Да караме на ред.. И за "Ала, Ваньо" да махнем давността..

Щото тъй мнооого избирателно ша работи прокурватурата..

viking battle

справедливост ще има когато болен и чуколина и другата подобна продажна и*мет бъдат принудени да си изкарват хляба с труд и като всички човешки същества се изпотят за вечерята си ...

 

дотогава тези неща не трябва да им се дава гласноти и изобщо да бъдат причислявани към човешкият вид

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Юруш, народе - нека темата за приватизацията стане основната тема на предизборната 2020 г.

 

paragraph39

/:/ "Атака" предлага отпадане на давността за приватизацията

Подобни промени в НК нямат шанс пред Конституционния съд

........................................................................................................................

RE:

paragraph39- Четв., 13/02/2020 - 21:08

...

НЕ може/ и НЕ трябва!/ да има давност за ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ на ЩЕТИТЕ, причинени другиму чрез престъпно деяние!

Още повече, пък, ако извършителят се е облагодетелствал материално и облагите са станали част от Имуществото му!

ДА, може/ и трябва!/ да има давност за наказване на ЛИЧНОСТТА на извършилия престъпно деяние, но НЕ и за  ЩЕТИТЕ, пречинени другиму/ в т.ч. и на Държавата/ от извършеното престъпно деяние!

КАЗАХ!

Справка:

НАКАЗАТЕЛЕН КОДЕКС

...

Чл. 37. (1) Наказанията са:

1. ...

...

3. конфискация на налично имущество;

...

Чл. 44. (1) Конфискацията е принудително и безвъзмездно отчуждаване в полза на държавата на принадлежащото на виновния имущество или на част от него, на определени имущества на виновния или на части от такива имущества.

полк. дървингов
снимка на полк. дървингов

...какво въстновяване на щети и конфискация те гони, сладуре?

 

Искате само да отпадне давността за приватизацията, каквото и да значи това, нищо повече.

 

За да има конфискация, трябва първо да има: донос (лесна работа при този главпрок) - следствие - съд - осъдителна присъда - и тогава конфискация (ако има какво).

 

Възстановяване на щети, претърпени от държавата (!), е друга баница.

 

 

 

paragraph39

полк. дървингов,

/:/....мдааа, сега чакам правникът-хобист да дойде да ни обясни колко прави са швестерчетата от ПП"Атака" ЕООД да искат противоконституционни промени.

Гнусливци, що Явката Нотев не ги отрамоти малко, а?

........................................................................................................................

Да те дообразовам/"ограмотя малко", а?!

НЯМА противоконституционност на закон или проектозакон ПРЕДИ да се е произнесъл Конституционният Съд!!!

Дотогава има само нечие Твърдение за противоконституционност- пък било твърдението президентско, премиерско, депутатско, прокурорско, журналистическо, форУМно, зевзекско и прочие!

Схвана ли?!

paragraph39

Давността обслужва престъпниците и прокурори! И, вероятно, те са истинските Инициатори на законовите разпоредби за Давността по Наказателния кодекс?!

"В ЧИЯ ПОЛЗА Е?!"/„Qui bono?“/, КОЙ ИМА ИНТЕРЕС?!

Чрез настъпилата Давност ПРЕСТЪПНИЦИТЕ избягват полагащото им се Наказание, а ПРОКУРОРИ, чрез умишлено/!/, или привидно по Непредпазливост, пропускане на давностните срокове, правят престъпниците да избегнат полагащото им се наказание- и, най-вероятно, зад пропускането от прокурори на давностни срокове стои престъплението "Подкуп"?!

Ерго, НЕнародната/след 1989 г./ "демократична" Република България НЕ е парламентарна, а е прокурорска република!!!

КАЗАХ!

полк. дървингов
снимка на полк. дървингов

...пръц, пръц, нали се бараш юрист-хобист, би трябвало да знаеш "лош закон, но закон" - законът е такъв, какъвто са го приели и се прилага така, както е приет, колкото и да плещиш тук и сега.

 

Горе плямпаш за ПРЕСТЪПНИЦИ, забравяйки кой в страната ни произнася присъдите и кога някои става такъв, нали, аратлик?

 

Гнусен атакизъм в действие.

paragraph39

/:/ Тогава обаче идват принципите на правовата държава, общовалидни за всички страни в Европейския съюз. Това е принципът за правната сигурност. Съгласно него не може да се влошава положението на гражданите с обратна сила...

.........................................................................................................................

А "принципите на правовата държава, общовалидни за всички страни в Европейския съюз" могат ли/ и трябва ли?!/ да ВЛОШАВАТ, или да го запазват влошеното положение на Гражданите-ПОТЪРПЕВШИ, като резултат от извършено престъпно деяние?! Например, чрез Давността- при това, с ВЕЧНА сила?!

А?!

полк. дървингов
снимка на полк. дървингов

...ала, бала ...тази тъпня прилича на средновековния спор "жената човек ли или колко дявола могат да се поберат на върха на една игла?"

...питанката ти няма нищо общо с въпроса, които коментираме.

Интервал

Хах, поредна порция медийни драми. :)) Това няма как да се случи. ГРЕБ дали също не са участници в приватизацията?

полк. дървингов
снимка на полк. дървингов

....малей колко полюции, и всичките грешни - параграфе, след като по действащ закон една давност е изтекла, няма начин с промени в закона да се отмени същата давност и със задна дата да се прилагат сега приети закони, закончета и прочие параграфщини, вдяваш ли? 

Ако не - питай и Павката Шопов, и той е юрист, и съдия е бил, даге.

В статията е казано какви закони и в чия полза се прилагат, чети - то сляпото окато прав

 

Има решение на КС по подобен казус, защо тъпациге от ПП"Атака"ЕООД внасят по същество идентично проектоизменение???

 

От тъпота? От инат? Да тестват КС?

Или искат да си мерят пишките с Валерката, повторно внесъл проектозакона си, приет от НС и разписан от президента?

 

 

paragraph39

полк. дървингов,     

Казано е: "Недей да учиш баща си как се правят деца!"

П.П. Прав си за "престъпниците"! Аз от първия ми ден в този форум/2002 г./ ПОВТАРЯМ и твърдя, че: "НЯМА конкретен "престъпник" преди да има влязла в законна сила осъдителна присъда на Съд срещу него!"! ТЧК

Тук казвам ПРЕСТЪПНИЦИ- заради тези, които считат за "престъпници" и НЕосъдени от Съд!

Впрочем, нали и ти си един от тези, които наричат ПРЕСТЪПНИЦИ "комунистите" и искаш "Лустрация" за тях- БЕЗ съдене и осъждане, въпреки, че "Лустрацията" е НАКАЗАНИЕ по чл. 37 т.6-7 от Наказателния кодекс!!!

Стегни се! Ти го можеш! Поне опитай! УСПЕХ!

полк. дървингов
снимка на полк. дървингов

.... Цък, готин, не искам лустрация в предлагания от теб смисъл, нито наричам комунистите престъпници - нали двамата с теб сме едни от тях, или ти вече се извъртя, а? 

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

...пръц, пръц, нали се бараш юрист-хобист, би трябвало да знаеш "лош закон, но закон" - законът е такъв, какъвто са го приели и се прилага така, както е приет, колкото и да плещиш тук и сега.

О, той го е цитирал многократно, когато му отърва. Иначе това, че има решение на КС е принципно преодолимо. Нищо не пречи на един полсушен КС да си плюе на суратя и утре да каже: "Времената се менят и разбиранията на правото същи". КС вече го е правил.

sega_reader

"Късно е за китка, моме !"

Няма смисъл да се пените, нищо няма да стане.

Гиньо Ганев какво ви каза още през 1990 г. ?

"Битият бит, а второто не е чак толкова зле."

Не се връщайте назад, нищо няма да постигнете.

Гледайте днес какво става, днес как ни грабят.

Оставете миналото, че току се пръкне някой и изока:"А едно време като ни взеха магазина, нивите и фабриките, а после не ни ги върнаха, какво да правим ?

Какво от това, че стане на Гешевото ?

Народа какво ще получи ?

Един от вчерашната карикатура на Комарницки.

И сгънат на четири.

paragraph39

полк. дървингов,

./:/... Цък, готин, не искам лустрация в предлагания от теб смисъл, нито наричам комунистите престъпници - нали двамата с теб сме едни от тях, или ти вече се извъртя, а?

.........................................................................................................................

Първо, аз НЕ предлагам и пникога НЕ съм предлагалв "лустрация"- аз съм ПРОТИВ Лустрацията, ако НЯМА съдене и съдебна осъдителна присъда с наказание по чл. 37 т.6-7 от НК/иди го прочети и се върни/! И обясни твоя смисъл за "Лустрация"!

Аз НЕ съм чел тук "ПОЛК. ДЪРВИНГОВ" да е казал и твърдял, че е КОМУНИСТ/ по членство или, поне, по Убеждения-като мен/?!

Аз НЕ съм се извъртял: и винаги, когато иде реч, казвам, твърдя и НЕ крия, че съм КОМУНИСТ по Убеждения/ НЕ по партийно членство- НЕ членувам в партия, дори и в партия "Атака", на която съм фен и гласоподавател!/! И ми е драго и гордо, че съм КОМУНИСТ по убеждения!

В тази връзка, от години съм казвал и тук:

"Лесно е да си комунист при Комунизма или демократ при Демокрацията- всеки го може!

Но трудно е да си демократ при Комунизма или комунист при Демокрацията- НЕ всеки го може!"

Аз го мога! КАЗАХ!

полк. дървингов
снимка на полк. дървингов

...да си чел, има архив, провери, от 2004 го има ... надявам се след последната полюция да ти олекна, дерзай...

Влез или се регистрирай за да коментираш