Quantcast
Атанасов: На Митрофанова отдавна трябваше да ѝ бием дузпата | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Войната

Атанасов: На Митрофанова отдавна трябваше да ѝ бием дузпата

На 100-200 м от нашата делегация в Киев са паднали ракети, разказа Станислав Балабанов
Обновена
5 740
 БГНЕС
Атанас Атанасов

"На Митрофанова (руската посланичка в България Елеонора Митрофанова) отдавна трябваше да ѝ бием дузпата."

Това обяви пред БНТ съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов, който беше част от делегацията, посетила Украйна. Той припомни, че дипломатическият състав на Руската федерация в България е по-голям от сбора на представителствата на Германия, Франция и Великобритания. От Украйна премиерът Кирил Петков също говори, че трябва да се спазва принципа на реципрочност, а в момента в България има 114 руски дипломати, а нашите в Русия са десетина. "Трябва да се разредят", посочи и Атанасов. ДБ отдавна настоява за изгонването на Митрофанова. Все пак, според Атанасов, България не трябва да прекъсва дипломатическите си отношения с Русия.

Според него управляващата коалиция ще остане четворна, Народното събрание ще вземе решение за военно-техническа помощ за Украйна и това ще се изпълнява от правителството. "БСП не са вчерашни, те знаят как да излязат от тази ситуация и мисля, че имат план", посочи той. Властта и коалицията се стабилизира, смята съпредседателят на ДБ. Атанасов каза още, че утре ще се проведе коалиционен съвет. Но БНР съобщи часове по-късно, че съветът ще се състои във вторник. 

"Г-н Румен Радев да си стои в президентството и да си президентства, а не да се бърка в работата на изпълнителната власт", препоръча още Атанасов във връзка с изявленията на Радев против правителството и против изпращането на военна помощ на Украйна.

Друг участник в делегацията - Станислав Балабанов, пък разказа пред bTV, че в четвъртък вечер, когато българската група е потегляла от Киев за Полша, започнал ракетен обстрел. "Една от ракетите удари на 100-200 м от нас", сподели депутатът от ИТН. Това се е случило малко преди да се качат на специалния влак. "Веднага ни вкараха в бомбоубежище. Прекарахме там половин час. Трябваше да се изчака дали обстрелът няма да продължи в по-голяма близост, защото предишните дни руските войски обстрелваха жп гари. След това потеглихме в пълна тъмнина от съображения за сигурност", разказа Балабанов. 

Видяхме притихналия ад, съобщи той по повод 48-те часа прекарани в Украйна. Той каза, че е абсолютно убеден, че на Украйна трябва да бъде помогнато всячески, включително и с военни средства.

 

 

Още

НАТО ще превъоръжи Украйна, след като обяви Русия за пряка заплаха

29.06.2022

3923
Украински режисьори бойкотират Карлови Вари заради руски филм

28.06.2022

493
Внос от Украйна сваля цената на олиото

24.06.2022

ВАСИЛ НАНЧЕВ

33574