Quantcast
Атанасов: Украински медии съобщават за доставки на българско оръжие | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Войната

Атанасов: Украински медии съобщават за доставки на българско оръжие

Български изделия от военно-промишления комплекс са на 4-то място по доставки за Украйна
10 664
 БГНЕС
Атанас Атанасов

Български изделия от военно-промишления комплекс са на 4-то място по доставки за Украйна. Това каза съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов, който уточни, че информацията е на авторитетни украински медии. "Не бих искал да влизам в детайли. Има тук едно лицемерие. Тоест, нашата военна промишленост генерира продукция, която отива там, но политически ни е страх да заемем позиция", заяви Атанасов пред БНТ

По негови думи ДБ ще продължи да настоява българският парламент да задължи правителството да окаже военна помощ на Украйна. Според Атанасов обаче има страх и снишаване в определени партии като БСП и ГЕРБ. "Трябва да е ясно - когато ние сме част от демократичния свят, не може за определени неща да сме част от него, а за други да се скриваме. Виждам страх в определени политически среди в България. Няма да дойде 9 септември, трябва да се заеме позиция", категоричен е той.

Позицията на ДБ, че България трябва да изпрати оръжие на Украйна съвпадна с тази на председателя на Народното събрание Никола Минчев. "Личното ми мнение е, че трябва да се помогне на Украйна, която е жертва на агресия", коментира той пред bTV. Според него депутатите от „Продължаваме промяната“ ще решат как да гласуват, ако бъде внесено предложение за изпращане на военна помощ за Украйна.

Преди месец икономическият министър Корнелия Нинова категорично отрече нашите производители от военно-промишления комплекс да продават изделия на Украйна. "Разбира се, не е невъзможно през препродажби нещо, произведено в България, да стигне в Украйна, но това е отговорност на търговците", уточни Нинова. 

ЗАКРИВАНЕ

"Образно бих казал - един от елементите на Борисовата държава беше закрит". Така съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов определи решението на Народното събрание да закрие специализираното правосъдие. По думите му специализираните съдилища и прокуратура са били създадени с две цели - да бъдат преследвани политически неудобните на Борисовата държава и да бъдат прикривани престъпления. Друг проблем е била и липсата на случайно разпределение на делата.

"Миналата седмица МВР публикуваха списък от 116 преписки, изпратени в периода 2020-2021 година за корупция по високите етажи на властта. Половината от тях са изпратени в Специализираната прокуратура и до ден днешен няма реакция. Там има данни за престъпления, извършени в здравеопазването, в строителството на пътища. Направи ми впечатление, че за три от тези преписки е отбелязано, че са свързани с лица, близки до главния прокурор и досега няма реакция по тях", добави Атанасов.

Той заяви, че следващата стъпка е обща реформа в съдебната система - децентрализиране на прокуратурата и преструктуриране на ВСС чрез промени в Конституцията.

Още

Русия атакува с ракетни удари още два украински града

29.06.2022

Обновена

643
НАТО ще превъоръжи Украйна, след като обяви Русия за пряка заплаха

29.06.2022

5790
Украински режисьори бойкотират Карлови Вари заради руски филм

28.06.2022

529