Quantcast
Автомобилните номера ще се запазват при продажба | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Автомобилните номера ще се запазват при продажба

Таксата от 1000 лв. за ползването им ще се плаща всяка година, предвиждат законодателни изменения
7 982
 Илияна Кирилова

Управляващите са внесли нови законодателни текстове, с които да се даде възможност при продажба на автомобил собственикът му да може да запази регистрационния си номер и да го използва за новата си кола. Предложението е на депутати от ГЕРБ и е внесено между първо и второ четене на промените в Закона за автомобилните превози.

Текстовете предвиждат още всеки, който иска да запази номера от стария си автомобил, да заплаща всяка година такса, която ще е в размера на тази за ползване на регистрационна табела с еднакви цифри или букви - 1000 лв. годишно.

Само за няколко месеца това е втората промяна в режима на регистрация на автомобилите. От 1 декември вече не е задължително при закупуване на автомобил от друго населено място новият собственик да сменя номера му.

Като основен мотив за поредната законодателна промяна, 17-те депутати от ГЕРБ смятат,  че с нея ще се намали административната тежест върху гражданите.

Приетите в края на януари на първо четене поправки в Закона за автомобилните превози предвиждат всички транспортни схеми, които се предлагат от общините, да се съгласуват с Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“. С мярката се цели да бъдат премахнати несъответствията между броя на пътниците и транспорта, с който се извършва превозът.

Промените са и част от мерките, насочени към справяне с "кухи фирми", които създават нелоялна конкуренция, ощетяват държавата и са пряка заплаха за здравето на гражданите. Гласуваните текстове предвиждат още създаването на единен електронен регистър за таксиметровите шофьори и възможност за различен размер на обслужване на автогарите по видове транспортни схеми.

Задължават се кметовете на общини да създават и поддържат регистри на превозните средства и лицата, които извършват превози с атракционна цел, на територията на дадена община.

ЗАД РЕШЕТКИТЕ, АКО СИ БЕЗ ЛИЦЕНЗ

Преди 10-ина дни пък депутати от ГЕРБ внесоха друга законодателна промяна, свързана с превозите - този път в Наказателния кодекс. Те предлагат затвор за всеки, който вози пътници, а няма лиценз за транспортна дейност. Идеята е провинилите да бъдат пращани зад решетките между 3 и 5 години. Допълнително наказание ще е отнемане на превозното средство, с което нелегално са превозвани хора. Още по-сурово - с лишаване от свобода до 10 години плюс глоба до 10 хил. лева, ще бъдат наказвани провинилите се, ако са си докарали значителни приходи, работейки на тъмно.

Не е тайна, че има много организатори и изпълнители на черни курсове. Авторите на поправките в НК обясняват, че общественият интерес не може да бъде защитен само от "административни санкции".

Още

Слави Трифонов предложи ПП, ГЕРБ, ДПС и ДБ да направят кабинет

24.06.2022

2368
ГЕРБ ще върне мандата за правителство

23.06.2022

Обновена

6373
Вместо медсестри в детските ясли ще работят и педагози