facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Банско иска тестване на поне 1/3 от населението

Преди дни общинската управа настоя и за компенсации заради карантината
12 650
 БГНЕС

Банско настоява поне една трета от местното население да се тества за коронавирус. Това става ясно от петиция в интернет, подкрепена и от кмета Иван Кадев в декларация от преди час. Жителите на общината, които до 31 март бях под двуседмична карантина, смятат, че само така могат да се спрат спекулациите за наличие на заразени хора сред тях. Градът има и второ искане - да бъде спрян достъпа на външни лица за периода на извънредното положение. Това става ясно отново и от петицията, и от позицията на кмета. В подписката пише, че общината трябва да остане под строг пропускателен контрол, както и стриктно да се съблюдават "указанията на кризисния щаб за причините по пребиваването на външни (без адресна регистрация) лица". Кметът пък припомни, че още преди отпадане на карантината настоял бариерите по входните артерии да се запазят, за да не се допускат чужди хора.

Засега по-изпълнимо изглежда второто желание. Не е ясно може ли да бъде осъществено изследване на около 4000 души (1/3 от населението) при дефицита на тестове. Към момента единствената друга община, която възнемярава да взема проби на широки групи, е Дългопол. Но става дума за бързи тестове, които установяват наличие на имунитет. Община Дългопол си ги купи сама.

 

"Сега" припомня за напрежението в града след падането на карантината:

2 април. Ръководството Банско продължава да дава отпор на действията на централната власт, които касаят общината. Вчера то изрази несъгласие с твърденията на ген. Венцислав Мутафчийски, че местните лекари са укравали хора със симптоми на коронавирус, а днес информира за още едно недоразумение - не е ясно за времето на двуседмичната карантина работещите ще получат ли болничен. "Настояваме за отговор на въпроса, който поставихме пред редица институции: “Имат ли право поставените под карантина в града (т.е. всички работещи жители) на болнични листове за периода на карантина?”. Никоя от отговорните институции не е отговорила на писменото ни запитване. Издадено е само устно разпореждане от представители на НОИ – Благоевград до общопрактикуващите лекари за неиздаване на болнични", се казва в декларация на общинската управа.

Тя настоява и за "извънредни компенсации" за времето на извънредното положение поради нанесени "финансови и морални щети". "Държавата показа, че може с твърда ръка да наложи крайни мерки за справянето с проблема COVID – 19 в Банско. Така нека да покаже твърдост и решителност и в подкрепата на Банско за бъдещото му развитие", се казва в изявлението. Друг акцент в него е желанието да бъде тествано цялото местно население: "Надяваме се, че настоящата епидемиологична обстановка в Банско е показател за  правилните мерки, които бяха приложени по време на карантината и продължаващото извънредно положение, както и тяхното стриктно спазване. И за да бъдем по-точни и да помогнем и на други хора – настояваме при първа възможност да бъде направено широко изследване на цялото население в града".

Днес сутринта стана ясно, че трима от тестваните през последните дни хора са дали положителни резултати. "Едната проба е на сезонен работник, който не е от Банско. 50-годишният мъж е хоспитализиран в МБАЛ Разлог преди няколко дни. Друг положителен тест е на млада жена. Тя е без симптоми, поставена е под домашна карантина. Третата положителна проба е на 75-годишна жена от Банско, която също е под домашна карантина. Състоянието и на тримата е сравнително добро. Установени и поставени под карантина са контактните лица на заболелите", информира управата. И за пореден път защити местните лекари: "Нека те не бъдат обект на напразни обвинения, а да бъдат оценени като високи професионалисти".

Всъщност днес Мутафчийски въобще не бе убедителен за "укритите" 50 случая. "Сега" не успя да се свърже с РЗИ - Благоевград за яснота. Най-вероятно новите 3 положителни проби са именно сред тези 50. А коментарът сутринта в традиционното изявление пред медиите на Мутафчийски бе: "Имаме данни за симптоматика, които не са ни докладвани. За двуседмичния период на карантина в Банско има една група бременни за изследване и нищо повече. Ако не са имали никакви такива пациенти със симптоматика или пък са подадени - в коя лаборатория са подадени, да видим? В рентенологичния кабинет в разложката болница може също много лесно да се провери колко души са минали...".

1 април. Жителите на Банско са гневни на изявлението на ген. Венцислав Мутафчийски от сутринта, че местни лекари може да са прикривали 50 души със симптоми на коронавирус по време на карантината. "Хората са много ядосани, тълкуват всичко това като удар срещу града. Недоволството в социалните мрежи е голямо", сподели човек от Банско.

Кметът на града Иван Кадев също не скри напрежението. "Няма да коментирам. Създаде се много напрежение сред личните лекари. Те си вършат перфектно работата, наясно са с проблемите, спазват всички указания на РЗИ и МЗ", заяви той пред "Сега". Жителят на Банско сподели още, че по време на карантината е имало хора, които са се изследвали за вируса. Кадев потвърди с уточнението, че пробите им са отрицателни, а РЗИ е изцяло в течение по темата. Кметът даде да се разбере, че е неприятно да се получава "обяснителен режим".

Сутринта шефът на Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски каза, че се очакват резултатите на визираните от него 50 души. И наистина постави местните лекари в неприятна ситуация: "Данните за Банско протекоха по няколко линии, но не и по много официални. Местните лекари отричаха да имат пациенти с такива заболявания, но в края на краищата, ние установихме по друг начин (ще го запазя за себе си), че има 50 човека, проявили симптоми на вирусно заболяване и си стоят вкъщи. Това ни накара със съдействието на РЗИ, защото нашите мнения са само препоръчителни, разбира се, защото ние не сме някаква щпицкоманда, която да има безкрайни възможности, но все пак успяхме да осъществим тази акция. До края на деня ще имаме техните резултати“.

Потърсени от "Сега" за повече информация за казаното от Мутафчийски и за случващото се в Банско, от пресцентъра на щаба засега не отговарят.

Интересен нюанс на казуса даде БНР. Позовавайки се на информация на лични лекари медията съобщи, че те самите са настоявали пред РЗИ да се вземат проби на съмнителни пациенти, но това се е случило едва онзи ден - и то по списък, даден от самите джипита. Според личния лекар Георги Кушлев визираните петдесетима са в този списък. Освен това поради карантината е нямало как да се правят обстойни изследвания на хора, болни от вирусни инфекции - например не е можело да се иде до Разлог за рентгенова снимка, освен при много спешен случай (в самото Банско няма болница).

 

БЕЗ БАРИЕРА

Междувременно, след като карантината падна снощи, много външни хора за града, останали насила в Банско, побързаха да са приберат по родните места. На изходите артерии се получи стълпотворение. Не само работници, но и около 1000 чужди туристи бяха "барикадирани" в града за 14 дни. В същото време сега от града ще излизат и банскалии, които работят в други селища. МВР обяви, че полицията ще остане около града, при излизане от Банско хората ще бъдат питани къде отиват. Самите жители на града твърдят, че са дисциплинирани: "Със сигурност повече, отколкото излезлите на разходка по улиците столичани или пловдивчани".

59

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Банско влезе в календара за Световната купа по ски през 2021 г.

28.05.2020

98
Пада забраната за влизане на граждани на ЕС в България

22.05.2020

3179 1
Още записки по Симитлийската конвенция

21.05.2020

Г-н БАЛЕВ

3677 8

Коментари

Страници

cymen

Прав е Мутафчийски, защото от първо лице знае мурафетите на Бялата мафия.

 

На чавето в детската градина в София има две майки, които открито се хвалят, че личният им е дал фалшива бележка за имунизация. Всеки знае как се дава медицинска бележка за шоф. книжка, включително за C и Е категории. Здравна книжка за работа в кухня е по-евтино да си изкараш без изобщо никакви изследвания, с мижав подкуп от 10-15 лева;  по каналния ред излиза по-скъпо.

 

Довечера да ръкопляскате, ей.

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Този Наполеон нали трябва по някакъв начин да оправдае , че затвориха Банско за две седмици. Но, много е некоректно по този начин да обвиняваш един цял град. Това е интрига, типична за някоя махленска клюкарка
Iberia
снимка на Iberia

Да изчакаме резултатите и ако има болни от коронавирус, то да се проверят телф.номера на личните им лекари с разпечатка на разговорите им за 2 седмици назад.

Lillian
снимка на Lillian

а бе , я да ме прощавате от Банско и някои по -горе писали 

наложили сме си изолация  - аз, майка ми, децата ми, други хора, 

виждам 78 - годишната си майка само през вратата, когато й нося неща

не сме виждали децата си от месец

а едни други ,разпищолени хора, се опитват да разнесат вируса до максимално възможното

шетайки на теориите , егото, безотговорността си

може ли да си гледат работата, ако обичат!

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Какво ти пречат да си седиш в затвора и наистина да оставиш хората да си гледат работата?

Lillian
снимка на Lillian

на мен нищо

но днес научих, че лекарите с положителен тест за корона вирус , са задължени да работят до появата на симптоми

това в Германия, Австрия, Белгия и Гърция, сигурно е така и България

в Германия дори политика на болниците е да не се изследват медицинските лица, по ясни причини

та тези хора лекуват смелчаците извън "затвора" на карантината

да ме прощавате!

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Сериозно? И да разнасят вируса?Какви карантинни мерки тогаз? Просто се затвори с тон брашно и изчакай неразумните да изпукат докато си в безопасност.Или докато спре тока.

Minderbinder

Карантината, Лили, не е с цел да се предпазват хората, а да се смекчи и забави разпространенито на вируса. Цел - да няма пиково претоварване на здравната система. Това си го признаха всички, наши и чужди.

 

Mars11

 Т.е. да прикрием, че здравната система е съсипана.  Да не може да се справи с един банален грип и да плащат хората за некадърността на ГЕРБ..

HUMANOID
снимка на HUMANOID

Mars11 👍👍👍

Точно, за некадърността на ГЕРБ

Звън®
снимка на Звън®

В смутното време от царуването на Ковид Деветнадесети на пазара се пръкна нова фирма. Работи под търговското название "Последен целувач". Предлага на клиентите си над 40 начина за оттърваване от несгодите на карантини, карантии, маски, безработица и разни други щуротии. Осигурява стилни, изискани погребения и е сертифицирана според изискванията на 11 религиозни обреда. Цените на услугите са умерени. Най-популярните струват колкото нов модел пералня с изкуствен интелект. "Краката са на изток, главата - на запад" е работният девиз на фирмата. За клиентите, представили свидетелство, че са жертва на коронавирус, фирмата осигурява ваучер за духова музика. Изпълнението на Шопен, опус 35 е безплатен бонус. 

Mаndalorian

Мъча се да си представя Соната №2, оп. 35, в изпълнение на Берковската духова музика...

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Явно всеки влязал в болница с болни лекари ще е заразен, нали Лили?След като лекарите разнасят заразата.Тогава каква е целта на полицейските мерки? Контрол върху заразата или контрол над обществото?

Звън®
снимка на Звън®

Мълния

Според генерал-майор проф. д-р Туомас Абрахаминкпойка - командир на военната лапландска болница в Рованиеми - Дядо Коледа, след като отдавна е раздал всичките си подаръци,  вчера е дал положителна проба за коронавирус. Същата е участта и на три от джуджетата му. Снежанка не е тествана, тъй като в момента тя е на почивка в Малдивите, където събира слънчев загар. Тя е в компанията на двете най-надарени джуджета - Уънорс Оупънслей и Туомас Минстикс. Заедно с тях тя посещава ускорени курсове по тантрайога.

Битата крава

В Банско само седяха заключени по къщите си по време на т.нар. а "карантина". Не се направиха тестове на никого. С мен сподели моя позната, че семейството на сестра й най-вероятно е заразено. През двете седмици не са получили никаква помощ от никъде. В момента мъжът е в болницата в Благоевград с двустранна бронхопневмония, а съпругата му с едностранна, тя не е хоспитализирана по нейно желание. Мерките се водят като, че ли всички ние сме терористи, които трябва да бъдат притискани, сплашвани, респектирани от властимащите. Не разбирам с епидемия ли се "борят" - без да се предприема нищо в тази насока, или установяват диктатура, под прикритието на епидемия.

inventus

Щото тестовете са кът и се налага да ги разпределят между наши и ваши. От друга страна за когото трябва не е проблем да се правят по два теста на ден. Малкото останали налични тестове ще бъдат изразходени за депутатите и сме до там. Нови я пристигнат я не.

ppipi7766

МВР обяви, че полицията ще остане около града, при излизане от Банско хората ще бъдат питани къде отиват.

 

Това не може да е истина!

Проверка на КПП, унифоремен спира автокобил и пита любезно:

- Къде пътувате гражданино?

- Отивам убия еди министър!

- Благодаря! Лек път!

Lillian
снимка на Lillian

Явно всеки влязал в болница с болни лекари ще е заразен, нали Лили?След като лекарите разнасят заразата.Тогава каква е целта на полицейските мерки? Контрол върху заразата или контрол над обществото?

 

не знам какво е положението при теб Бронщайн, вероятно тежко, така личи от постовете ти, но  как смяташ, дали моето семейство се издържа ей така, от самосебе си, дали ние не търпим финансови и всякакви ограничения заедно с всички?

да, правим го, но пазим себе си , пазим и смелчаците

като освен това сме принудени и да съчувстваме на искащите разходки, мразещите Щаба, някои жители на Банско  и други по-свободолюбиви от нас

    

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Знам нещо-Лили.За дълъг живот у нас не бива да влизаш в болница и без епидемия.Казвам го като погребал близките си преди извънредното положение.Простотията че мислели за болните ми идва в повече.Че си притеснена от пропагандата е ясно, разбирам те, но отказвам да приема доводите ти, тъй като ги намирам за несъстоятелни.

 

По Великден отменят "карантината" по политически причини, както я наложиха-значи изобщо не става въпрос за ефикасност.Което не им пречи да готвят удължаване-без да дават поставени цели.Примерно-задържане на нивото на заболелите до еди ква си бройка или броя на умрелите до еди кво си число.Няма обективен показател поради липса на обективни медицински цели.

 

ИП е по искане на тълпата която сами медиите и правителствата изоглавиха.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

И не се тревожа за себе си.Ако с нещо се справям е да виждам кризите преди да дойдат.Ще е поредната нова възможност.Ще оживея-със сигурност.За да съм в една разорена страна в компанията на също толкова обеднели в Европа.

 

Да видя някаква идея за универсален достъп до медицинска помощ след като се оказа че системата от "болници-търговци" не става и за един грипоид?Да чу нещо за здравеопазване в маалата?За тестове на 200 000 върнали се гастарбайтери?Без осигуровки, без преглед,без личен лекар-пазаруващи от същият магазин от който вземаш храна за майка си.

 

Епидемиите са най-демократични.Те отнасят дори "богатите" , мислещи си че са се скрили зад заобикалящата ги цигания в правителствени резиденции или частни комплекси с охрана.

 

И след простотиите в Европа идва вълна от циганизация.

S luncho6
снимка на S luncho6

>>><<<

.Примерно-задържане на нивото на заболелите до еди ква си бройка или броя на умрелите до еди кво си число.Няма обективен показател поради липса на обективни медицински цели

Епидемиите са най-демократични.Те отнасят дори "богатите" , мислещи си че са се скрили зад заобикалящата ги цигания в правителствени резиденции или частни комплекси с охрана.

 

И след простотиите в Европа идва вълна от циганизация.

.

..Без обида - на 100 кьорави и един зрящ стига. Исторически доказано!

Shone

Банскалии да се сърдят не на Мутафчийски, а на любимеца на всички екоминистри Цеко Минев, който им натресе чартери с няколко стотин англичани в уикенда след въвеждането на извънредно положение. Трябваше с прокурорска заповед да им затворят пистите по средата на деня, защото на лакомите му лакеи не им пукаше какво ще причинят на банскалии седмица по-късно. За финал, туроператорската фирма на жената на Цеко изтипоса англетата на Лъвов мост и трябваше да затворят половината център заради този вредител, който вече две десетилетия държи и софиянци като заложници, след като съсипа Витоша.

Диагностик

Пика на пандемията сега започва. Очаква се да пострадат над 10,000 души, от които - 500 ще починат.

Шегите - за настроение и самоуспокоение.

HUMANOID
снимка на HUMANOID

Диагностик,

 

Поне на нашата планета я няма тази ПАНДЕМИЯ от COVID-19,

популацията на нашата планета е над 7'700'000'000 човека,

а смъртността от COVID-19 е много много под 1% от популацията...

 

(смъртността от COVID-19 е под 77'000 или 0.001% от 7'700'000'000)

 

Къде я видя тази ПАНДЕМИЯ от COVID-19, къде смъртността е над 1%,

на кой континет или държава или област или град или някаква територия

???????????????????????????????????????????????????????????????????????

 

 

Su38

Пик на какво? На коя величина?

stillwater

За личните лекари в гр. Банско мога да кажа само, че след уволненито ми  от казармата в (гр. Банско), като ми върнаха лична карта и здр. книжка, се оказа че имам личен лекар от същия град, който нито съм виждал, нито съм чувал, нито мога и да го намеря. Имах си го още три месеца, докато дойде декември, за да го сменя. И затова вярвам повече на ген. Мутафчийски. Ама това си е мое мнение.

Звън®
снимка на Звън®

С малко си се оттървал при уволнението - зачислили са ти само един брой личен лекар! Мнозина са си тръгвали от поделение 52640 в Банско с лична медицинска сестра, тъща, тъст, калековци и учинайки безчет.

Джиджи

И затова вярвам повече на ген. Мутафчийски. Ама това си е мое мнение.

Изобщо не се притеснявай точно за това твое лично мнение.💞

 

Защото на ген. Мутафчийски трябва да се вярва!!! 👌👍👏

 

И май не е необходимо да обяснявам повече защо ... 😜

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Звичит заманчиво.Може ли без тъщата?

Miranda
снимка на Miranda

Е, значи ставаме трима. Аз също смятам, че на проф. Мутафчийски може да се вярва ! 👍

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×