Quantcast
Бивш военен министър: Нереалистично е да ремонтираме украинска техника | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Бивш военен министър: Нереалистично е да ремонтираме украинска техника

По-скоро българската власт е търсила помощ в Киев, отколкото да е предлагала, смята още Ангел Найденов
1 792
 Снимка: Архив

"Формално има възможност за ремонт на военна техника в заводите на "Терем", въпросът е за какво време, с какви части и логистика. За мен е нереалистично. Решението беше формално, за да се намали напрежението в управляващата коалиция. По-скоро властта е търсила помощ в Киев, отколкото да е предлагала. Един от прочитите е, че България няма да дарява оръжие, но ще продължи да продава индиректно. За мен трябва да се даде военна помощ на Украйна, но във вид на оръжие и боеприпаси". Това заяви за "Твоят ден" по NOVA NEWS бившият военен министър Ангел Найденов.

През последните дни от ръководството на българското министерство на два пъти обявиха, че в София идва украинска делегация, за да каже какво точно може да й предостави България като военно-техническа помощ и да преговаря конкретно каква техника ще бъде ремонтирана у нас. Зам.министърът на отбраната Йордан Божилов обяви, че ще се направи всичко възможно, за да ке изпълни решението на Народното събрание за ремонта на украинската бойна техника.  „В България е изградена най-голямата система за ремонт на бронетанкова техника още от времето на Варшавския договор. Това са 7 завода на ТЕРЕМ. Те са ремонтни заводи, които не произвеждат боеприпаси. Там и в момента се ремонтират и модернизират българските танкове“, обяви той, подчертавайки, че България има капацитет. 

Само преди три дни, в името на спасението на управляващата коалиция, парламентът отказа да предостави официално оръжие на Украйна, но даде на правителството ограничен мандат за действие – евентуално да даде ''военно-техническа помощ'' на Киев. Това стана заради съпротивата на БСП, която дори заплаши да напусне управлението. След това беше постигнат компромис, иницииран от ПП. С него се предвиди именно предоставянето на военно-техническа помощ, която да се изразява в ремонт на украинска бойна техника. Нещо, което според много експерти, трудно може да бъде практически осъществено, както смята и Ангел Найденов.

Бившият министър на отбраната смята, че има пълзаща анексия и подмяна на украинската администрация с проруска гражданска такава. "Това са опити за формиране на бутафорна държава от типа на ДНР и ЛНР, на територията на Херсонска област. Конфликтът се удължава и задълбочава, вместо да се търси примирие", отбеляза Найденов. 

По думите му съществува потенциална заплаха за дестабилизаиця на Молдова. "Русия иска да отреже достъпа на Украйна до Азовско и Черно море. Така да бъде осигурен сухопътен коридор между Приднестровието, Крим и Донбас. Създавайки напрежение по западната граница на Украйна се ангажират сили и средства, които иначе биха били използвани за Източна и Южна Украйна. Създава се и предпоставка за дестабилизация на прозападното молдовско правителство на Мая Санду, а и за намеса на руските войски с претекст за защита на рускоезичното население", смята Найденов.

Според него войната в Украйна се намира във втората си фаза - овладяването на Донбас и обезопасяване на коридора до Крим. "Желанието е да бъдат нарушени снабдителните линии на украинските войници. Ако Путин изтегли войските си, войната ще спре. Жертвата е Украйна и тя има право на подкрепа - санкциите и оръжейната помощ не променят неучастието на неподкрепящите страни в конфликта", коментира той. 

 

Председателят на синдикат "Отбрана”: Можем да ремонтираме украинска техника

"Минимумът за ремонт на един танк е месец – месец и половина". Това заяви пред БНР Тодор Воденов, председател на Националния синдикат "Отбрана": "Никога танковете не идват един по един. Има поточни линии, по които се работи. Украинците си имат техни резервни части, не бива да се заблуждаваме. Необходимо е да се знае, че ние също разполагаме със стратегически резерв. Този стратегически резерв би могъл да бъде използван. Ние можем да ремонтираме украинската техника, доказали сме способностите си още от времето на Варшавския договор", заяви Воденов.

"На 15 март имахме заседание в един от нашите заводи на холдинга, там беше и заместник- министър Петков (вероятно има предвид заместник-министъра на отбраната Александър Петков – бел.ред.). Попитахме го пряко дали сме обявени от Русия за вражеска държава, той каза, че няма официална информация. Ние ахнахме, но продължихме да работим заедно. След това ни беше казано, че е необходимо всичките действия, свързани с дейността на заводите, да минават едва ли не през разрешението на руската държава. Колегите, които са от страната на работодателите, казаха, че ще работят и с украинците и това беше посрещнато с едно неодобрение от страна на политическото ръководство", коментира още Тодор Воденов.

Председателят на Националния синдикат "Отбрана" обясни, че не получават разбиране от страна на ръководните кадри в страната, че българската военна техника трябва да бъде ремонтирана и модернизирана.

"Държавата може да организира ресурс, освен тези 1000 души, които работят в холдинг "Терем“, могат да се намерят специалисти, които имаме на разположение – да работят в холдинга, да извършат тези дейности, да си получат възнагражденията и когато след това тази кампания приключи, да бъдат освободени след време. През последните няколко години доста писма сме написали до ръководните кадри в страната – на въоръжените сили, на Министерски съвет, до президентството, че холдинг "Терем“ е необходим, че трябва да бъде модернизирана техниката, че армията разполага с доста стара техника, но не ни беше обърнато никакво внимание. По- миналата година имахме среща с генералитета след "голямо боричкане“ и пак не получихме разбиране, че техниката трябва да бъде ремонтирана и модернизирана", каза той.

Още

Украинска делегация идва в София, за да договоря военната помощ

07.05.2022

4424
На финала си спецсъдът получи 100 000 лв. за ремонт

29.04.2022

956
Превозвачи на зърно блокираха пътя към "Кулата"

14.03.2022

Обновена

5412