Quantcast
Борисов: До ден-два ще имаме решение за кредитите (ГАЛЕРИЯ) | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Борисов: До ден-два ще имаме решение за кредитите (ГАЛЕРИЯ)

Правителството прави край Хасково буферен паркинг "за хиляди тирове", пътуващи от и към Турция
Обновена
1 892

Посетих терена на бившето военно летище Узунджово край Хасково. Там в момента се изгражда буферен паркинг за престой на тировете, чакащи да преминат през ГКПП "Капитан Андреево". Машините работят. Дал съм срок до утре всичко да е готово - почистване, тоалетни, вода, пунктове за храна, осветление. Така ако кризата се задълбочи - да има къде да останат шофьорите. С ресорните министри сме в непрекъснат контакт с турските колеги, правим всичко възможно да решим проблема. Опашката намалява, до няколко дни ситуацията трябва да се нормализира. Преди да вземем мерките по 400 тирове се обработваха на денонощие. Сега броят им се увеличи близо 3 пъти за същия период. Турция иска всеки шофьор да изкара нужния карантинен период в България преди да влезе на нейна територия, но ние не можем да спираме камионите на нашите външни граници. Турската страна обаче няма изискване българските шофьори да стоят под 14-дневна карантина. Затова ще предложа на Европейския съвет довечера европейските камиони с товари за Турция и Близкия Изток да бъдат претоварвани в България на български тирове, за да минават безпрепятствено към южната ни съседка.

Posted by Boyko Borissov on Thursday, March 26, 2020

"Аз съм убеден, че и търговските банки в рамките на един-два дена, тъй като само преди ден Европейската централна банка и въобще банковите институти в Европа, дадоха указания - до ден два ще имаме решение и по кредитите. Но нека те (банките) да го кажат - да не се намесваме ние."

Това обяви премиерът Бойко Борисов на въпрос какво ще се прави за отлагане на плащането на кредитите по време на извънредното положение. 

Борисов бе попитан и какво ще се прави за осигуровките: "Ще правим това ето това, което правим в момента - да успокояваме бизнеса; да им даваме да работят, да могат те да си плащат данъците и осигуровките. За да има и за тези, които поради една или друга причина не могат да работят в момента. Това е шанса - само заедно да осигуряваме там, къдет` може да се работи - тея, коит` взимат заплати да си плащат, за да може да остане за тези, които не работят."

Изявата на Борисов (сложил съвсем неправилно предпазната маска само върху долната си устна) бе при старото летище край Хасково, което е определено от правителството за буферен паркинг за тирове. Премиерът качи на джипката си вътрешния министър Младен Маринов и с него отиде да инспектира работите, защото "Дал съм такива срокове - до утре да е готово. Виждате над 50 машини работят. Това е и допълнителен бизнес".

Борисов обяви, че има замисъл огромните камиони да бъдат превозвани и с влакове към турска територия, но "на европейския съвет ще го говориме това".

"Паркинг за тирове, няколко хиляди ще има тук. На Румъния и Сърбия не можеме де ги спираме, и тук карат и карантина - просто това е географията. - продължи размишленията си Борисов. - За Турция България е сигурна зона и сме се разбрали. Иначе, ако не работехме добре я си представете да имаме 70 000 бежанци с`я?. И това го дължиме на мене, на него (сочи Маринов) и на всички, които работиме по това. Просто не искам да си мисля тука да има редове палатки с бежанци".

 

Още

Програмата за строеж на паркинги в София тръгва с 3 обекта
Пада забраната за влизане на граждани на ЕС в България

22.05.2020

3477
Огнището на COVID-19 в завода за авточасти в Пазарджик се разраства

21.05.2020

Обновена

5040