facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Борисов: До ден-два ще имаме решение за кредитите (ГАЛЕРИЯ)

Правителството прави край Хасково буферен паркинг "за хиляди тирове", пътуващи от и към Турция
Обновена
1 892

Посетих терена на бившето военно летище Узунджово край Хасково. Там в момента се изгражда буферен паркинг за престой на тировете, чакащи да преминат през ГКПП "Капитан Андреево". Машините работят. Дал съм срок до утре всичко да е готово - почистване, тоалетни, вода, пунктове за храна, осветление. Така ако кризата се задълбочи - да има къде да останат шофьорите. С ресорните министри сме в непрекъснат контакт с турските колеги, правим всичко възможно да решим проблема. Опашката намалява, до няколко дни ситуацията трябва да се нормализира. Преди да вземем мерките по 400 тирове се обработваха на денонощие. Сега броят им се увеличи близо 3 пъти за същия период. Турция иска всеки шофьор да изкара нужния карантинен период в България преди да влезе на нейна територия, но ние не можем да спираме камионите на нашите външни граници. Турската страна обаче няма изискване българските шофьори да стоят под 14-дневна карантина. Затова ще предложа на Европейския съвет довечера европейските камиони с товари за Турция и Близкия Изток да бъдат претоварвани в България на български тирове, за да минават безпрепятствено към южната ни съседка.

Posted by Boyko Borissov on Thursday, March 26, 2020

"Аз съм убеден, че и търговските банки в рамките на един-два дена, тъй като само преди ден Европейската централна банка и въобще банковите институти в Европа, дадоха указания - до ден два ще имаме решение и по кредитите. Но нека те (банките) да го кажат - да не се намесваме ние."

Това обяви премиерът Бойко Борисов на въпрос какво ще се прави за отлагане на плащането на кредитите по време на извънредното положение. 

Борисов бе попитан и какво ще се прави за осигуровките: "Ще правим това ето това, което правим в момента - да успокояваме бизнеса; да им даваме да работят, да могат те да си плащат данъците и осигуровките. За да има и за тези, които поради една или друга причина не могат да работят в момента. Това е шанса - само заедно да осигуряваме там, къдет` може да се работи - тея, коит` взимат заплати да си плащат, за да може да остане за тези, които не работят."

Изявата на Борисов (сложил съвсем неправилно предпазната маска само върху долната си устна) бе при старото летище край Хасково, което е определено от правителството за буферен паркинг за тирове. Премиерът качи на джипката си вътрешния министър Младен Маринов и с него отиде да инспектира работите, защото "Дал съм такива срокове - до утре да е готово. Виждате над 50 машини работят. Това е и допълнителен бизнес".

Борисов обяви, че има замисъл огромните камиони да бъдат превозвани и с влакове към турска територия, но "на европейския съвет ще го говориме това".

"Паркинг за тирове, няколко хиляди ще има тук. На Румъния и Сърбия не можеме де ги спираме, и тук карат и карантина - просто това е географията. - продължи размишленията си Борисов. - За Турция България е сигурна зона и сме се разбрали. Иначе, ако не работехме добре я си представете да имаме 70 000 бежанци с`я?. И това го дължиме на мене, на него (сочи Маринов) и на всички, които работиме по това. Просто не искам да си мисля тука да има редове палатки с бежанци".

 

12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Програмата за строеж на паркинги в София тръгва с 3 обекта
Пада забраната за влизане на граждани на ЕС в България

22.05.2020

3408 1
Огнището на COVID-19 в завода за авточасти в Пазарджик се разраства

21.05.2020

Обновена

5021 91

Коментари

Sergey Dimitrov

Бих желал да видя декларацията на ББ от КПП-то в София. Каква неотложна работа има в Хасково да се разхожда в нещо като парк?

Shintoabe new
снимка на Shintoabe new

Колко е хубаво, че дописниците предават монолога на ББ буквално, без разкрасяване. Ето това е истинска новина, а не лъжлива.Разбираме как наистина Той се грижи за нас и добре че е така! Иначе щахме да бъдем толкова нещастни! Велик е!

Тартамут

Този тежък политически ПиАр на кого е нужен?

Nickname186

Мустафа, смени тоя клоун с някой друг клоун от цирка!

Nickname186

Тия на снимките болни ли са та са с маски?

Маската не предпазва от вируса, а се носи само от болни за да се предпазят здравите!

скът

Не е точно така - маската си предпазва толкова, за колкото е предназначена. Тия приказки на лаборантки са само за внасяне на допълнителна доза хаос, а от там и паника сред хората. Въпросът е, че тия маски са за еднократна употреба (в конкретния случай) - веднъж попаднали капките или друго замърсяване върху тях рано или късно дифундират и към вътрешната страна и предават заразата. Което значи, че не трябва и да се пипат с ръце (или ръкавици), освен, когато се слагат (тогава и ръцете трябва да са дезинфекцирани) или махат за изхвърляне. Но носенето на ръкавици е задължително, когато се предвижда пипане на нещо - дори волана на джипката. Пък, ако толкова държат да ни паникьосват - могат и шлемове да си сложат. При вятър заразна капка може да им попадне в очите, дори, когато е изхвърлена надалеч и в друга посока. Освен това дрехите и обувките с които се излагат на външни фактори също трябва да се обработват с дезинфектанти след всяка употреба. 

Solace

Банките имат единна политика (без ПИБ, ама там е друг - апропо - върнаха ли милионите, които влатко им даде едно време? Някой пита ли, а?) и тя засега е за три месеца гратис по главница. Ако се приеме на държавно ниво (както в Унгария, например), пълен гратис по главница и лихва - това вече е друго и АББ няма къде да ходи. Ама сега Баце чака пак да е в бяло, и да даде повече...

Миша

Баце! Не се тревожи за нас - обикновените хора. Уреди с парички шишетата, почетните, гелчета, вълчета, свинарчета и други аверчета

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Иначе, ако не работехме добре я си представете да имаме 70 000 бежанци с`я?. И това го дължиме на мене...

Самохвалство и хвалипръцковщина, непознати нигде другаде по широкия свят!

Domi

Какво губят банките ако замразят/ отложат лихвите по заемите за период от 3-9 месеца и без това парите които са предоставили са електронни т.е.създадени от нищото...В Румъния вече го направиха . Тиквон какво се чуди от неговите обещани 7 милиарда помощ от резерва нищо няма да видим....

wreckage
снимка на wreckage

Иначе, ако не работехме добре я си представете ф Прелофска река да имаме 70 000 крокодила с`я?.

И това го дължиме на мене, на него (сочи Маринов) и на всички, които работиме по това. Просто не искам да си мисля тука да има редове од гнезда на крокодили".

 

Талибан

И това го дължиме на мене

Тва много добре го знаеме. И това го дължиме на тебе, и онова го дължиме на тебе. Всички сме ти длъжници на тебе. 

Влез или се регистрирай за да коментираш