Quantcast
Борисов: С нови избори работим за Путин | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Борисов: С нови избори работим за Путин

ГЕРБ излъчва контактна група за разговори с другите партии, в която ще участват Росен Плевнелиев и Соломон Паси
Обновена
7 065
Пресконференция на ГЕРБ

Пресконференция на ГЕРБ

Posted by bTV Новините on Tuesday, October 4, 2022

Очертават се дълги преговори за управляващо мнозинство в парламента и редовно правителство. От ГЕРБ ще създадат контактни групи с външни лица, които да служат като модератори в разговорите с останалите парламентарни формации по различни теми. Премиерът и министрите ще се определят, след като е постигнато съгласие в консултациите.

Такъв замисъл разви водачът на ГЕРБ Бойко Борисов на първата си пресконференция след предсрочните парламентарни избори на 2 октомври. Като първа политическа сила, върху неговата формация пада отговорността да състави кабинет. "Народът каза: Стига сте враждували, намерете начин", обоснова експремиерът подхода си. Така, по думите му, са го правили през 90-те години.

Преговорните екипи ще минат през всички партии, ангажира се Борисов. И допълни, че в някои разговори с политици, с които е в добри отношения, ще участва лично, а в други, с които не е така, няма. По думите му, добре е политическите лидери да се "дръпнат назад", предвид на конфликтите помежду им. Той даде да се разбере, че е готов да се занимава с преговори толкова дълго, колкото е необходимо. "Нямаме бърза работа. Имаме служебно правителство", каза бившият премиер.

Първата тема, по която ще се водят преговори, посочи Борисов, ще бъде "антипутиновата тема". Тук става въпрос за отношението към режима в Кремъл и войната в Украйна. Като пример за модератори на преговорите той даде бившия президент Росен Плевнелиев и ексминистъра на външните работи Соломон Паси. "Ако искаме да тласкаме държавата към поредни избори, това е идеално за Путин. Няма парламент, не могат да се взимат решения за въоръжение, за нищо", заяви водачът на ГЕРБ.

Той нападна евроатлантическите формации като ПП и ДБ, че като отказаха предварително да разговарят с ГЕРБ, пречат на България да подкрепи пълноценно Украйна. "Това е време разделно. В това време не шикалкавиш, не се стаяваш", предупреди той политическите си опоненти. Той посочи, че не вижда вариант, в който да управлява с ДПС, "Възраждане" и БВ.

Вторият преговорен въпрос ще засегне проблемите на икономиката - цени, енергетика, инфлация, еврозоната и всичко друго, което трябва да мине през парламента. Борисов заяви, че е готов на всякакви компромиси - например да приеме исканията на ПП за социалната сфера и да обсъди предлаганата от ДБ правосъдна реформа. "И аз обичам пенсионерите", недоволно изтъкна той. В същото време обаче, нападна съпредседателя на ПП Асен Василев, че с исканията за пенсионните добавки "иска да счупи държавата". И определи наследството на кабинета "Петков" в икономиката като "ужасно". Тук трябва да припомним, че пенсионните добавки бяха измислени именно от Борисов и точно при неговото управление пенсионната система бе непоправимо счупена, а пенсиите прекараха години във фризера.

Първо ще се търси онова, което ни обединява, а после това, което ни разделя, доразви замисъла си Борисов. Още сега обаче вождът на ГЕРБ постави граница не реформите, които ще се правят от бъдещото правителство. "Не "Ние сме за Бойко Рашков срещу Гешев." Реформа, в която има имена, не е никаква реформа", посочи той. Борисов директно отхвърли възможността оставката на главния прокурор да се запише в бъдещата програма с аргумента: "В една правова държава има ред, по който това да се случи." И препоръча на ДБ да се включат в предстоящите преговори като представят предложение за такъв ред.

Борисов заяви, че няма да разчита на отцепници от други формации. "Ако накрая имаме подписан документ, той трябва да е като клетвен лист за тези, които са го подписали", каза той.

Пълен обрат претърпя позицията му по отношение на машинното гласуване, което той в миналото непрекъснато обвиняваше в манипулации. "Аз съм доволен от машините", призна той и допълни, че много пари са били дадени за въвежднето им. Причината за промяната в мнението му очевидно е, че ГЕРБ спечели изборите при преобладаващо машинни избирателни секции. После обаче с удоволствие подхвана темата за казуса "Дневникът е подправен", за да намекне отново, че са възможни манипулации.

Водачът на ГЕРБ с неохота коментира и въпроса за декларацията за членството на Украйна в НАТО, към която българският президент Румен Радев отказа да се присъедини. "Българите избраха Радев. Той има конституционното право да я подпише или не", изтъкна той. И добави, че ако беше начело на държавата, щеше да се присъедини към документа.

Росен Плевнелиев и Соломон Паси ще е в контактната група на ГЕРБ

Контактната група, инициирана от ГЕРБ за съставяне на ново правителство, ще започне своята работа след сформирането на редовното 48-о Народно събрание. Това съобщи президентът от 2012 до 2017 г. Росен Плевнелиев в изявление, изпратено до медиите, в което се потвърждава, че той е приел поканата на Бойко Борисов.

"Благодаря за оказаното доверие да се включа в контактна група за търсене на съгласие по принципи и приоритети, на които да стъпи едно бъдещо редовно правителство. Предстои да се формализира нейния състав, като групата остава отворена за предложения от другите проевропейски и евроатлантически партии. Контактната група ще започне своята работа след сформиране на редовното 48-мо Народно Събрание, като ще заседава и ще дава пресконференции за постигнатите резултати единствено в сградата на Народното събрание", пише Плевнелиев.

По думите му партийните централи няма да се посещават, нито ще се провеждат срещи на други места, а само пред очите на българските граждани и медиите, "защото ще се работи за доверие и прозрачност". "Контактната група ще проведе срещи с всички проевопейски и демократични сили за търсене на съгласие по принципи и приоритети, на които да стъпи едно бъдещо правителство за преодоляване на кризите и стабилизиране на държавата", обясни още Плевнелиев.

Часове по-късно стана ясно, че и Соломон Паси ще е част от контактната група. Бившият външен министър написа във Фейсбук:"Днес най-голямата парламентарна партия ме покани в контактна група, ръководена от президента Росен Плевнелиев, за да съдействаме в преговори за съставяне на евро-атлантическо мнозинство и правителство в новия Парламент. Като ясно осъзнавам колко огромен и предизвикателен дълг е подобна функция, заявявам пред обществото и участниците в процеса, че бих им съдействал добросъвестно, безкористно и на ползу роду, доколкото моите сили и тяхната воля позволяват това. Ако не успея в това общо дело, бих съдействал на всеки, който би го продължил".

 

Още

Борисов: ГЕРБ ще предложи експертно правителство

03.12.2022

Обновена

632
„Хартиената коалиция“ приключи с погрома над Изборния кодекс

02.12.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

6191
ГЕРБ-СДС искат табела "комунизмът е престъпен" върху обществени сгради