Quantcast
Борисов оспори полицейския си арест пред съда | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Борисов оспори полицейския си арест пред съда

Неговият адвокат Менко Менков обяви задържането на бившия премиер, Горанов и Арнаудова за 24 часа за незаконосъобразно
1 263
 Булфото

Адвокатът на Бойко Борисов Менко Менков внесе жалби в съда срещу полицейския арест на лидера на ГЕРБ, на  Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, съобщава Би Ти Ви. Според адвокат Менков задържането е незаконно. 

В жалбите се твърди, че заповедите са формални и в тях се сочи единствено основание, без се сочат конкретни мотиви за задържането.Според защитата освен това досъдебното производство, по което тримата са били задържани, е образувано от некомпетентен орган. Сочи се още, че действията по неотложност също не са мотивирани.

Производството е на две инстанции - пред Софийския районен съд и пред Административния съд на София град и в случай на обжалване. Това производство се развива по Закона за МВР и по Административно-процесуалния кодекс и не засяга досъдебното производство. По думите на адвоката, чисто юридически желанието е българският съд да се произнесе по законосъобразността на задържането, тъй като считат, че то е незаконосъобразно. 

"Задържането на Борисов е незаконосъобразно. Претърсването в домовете на Борисов, Арнаудова и Горанов е извършено при така наречения неотложен случай. Липсват условията за неотложност. Проверката е започнала на 10 декември миналата година. Освен това, обиските в домовете на тримата са направени от некомпетентен орган", каза още преди ден по време на брифинг в централата на ГЕРБ Менко Менков, адвокат на Бойко Борисов.

Адвокатът твърди и че изначално процедурата е опорочена. Първо, защото липсва неотложност и второ, защото е извършена от разследващи полицаи, а не от следователи, както изисква НПК.

 

Още

Съдът издирва подсъдимия за убийството в Борисовата градина

29.06.2022

1152
Съдът оправда Йоан Матев за убийството в Борисовата градина

12.03.2021

3827
"Промяната" не бива да разчита само на площадна подкрепа

27.06.2022

ДИЯН БОЖИДАРОВ

3279