facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Борисов отсече: Събаряме недостроената детска болница

На същото място в София ще се прави изцяло нова болница
Обновена
3 844
 Илияна Кирилова
40-годишният изоставен строеж ще бъде съборен.

Правителството се отказа от идеята си да превърне в детска болница близо 40-годишен изоставен строеж. Сградата ще бъде съборена и на нейно място ще бъде построена нова. Това бе обявено днес, след като премиерът Бойко Борисов се срещна с част от гражданската инициатива "За истинска детска болница". От организацията от месеци настояват за истинска и модерна детска болница и предупреждават, че старата сграда е не само морално остаряла, но може да бъде и опасна. Те внесоха над 17 000 подписа с искане за оставката на Ананиев, който подписа договора за строежа по време на извънредното положение.

"С много любов искаме да направим новата детска болница. Нещо, което е заченато в проблем, каквото и да направим, и златна да я направим тази болница, винаги ще има недоволни от нея. Затова решихме да я съборим старата сграда, но мястото е много добро място в клъстер от други болници, в паркова среда", казал по време на срещата премиерът, цитиран от пресслужбата си. Така, проектираната през 70-те години на миналия век постройка в двора на Александровска болница, ще бъде съборена и на същото място ще се изгради нова модерна педиатрична болница. В нея ще бъде гарантиран достъпът на специалисти и от съседните високоспециализирани лечебни заведения, твърди Борисов.

По време на парламентарен контрол миналата седмица министър Ананиев обясни, че "избраният изпълнител посочи в договора, че ще извърши и допълнително обследване и въз основа на цялата документация ще прецени дали да укрепи, доизгради или да изгради напълно нова конструкция".

Договорът за проектиране, строителство и авторски надзор на болницата е за 93 407 331 лева с ДДС. Той бе възложен на ДЗЗД "Детско здраве". В обединението участват "Главболгарстрой" АД, "ГБС – Пловдив" АД и "Главболгарстрой Интернешънал".

92

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

"Локомотив" (Пд) спечели историческа втора Купа на България

01.07.2020

Обновена

2624 18
Борисов: СЗО пак ни уплаши много!

01.07.2020

3344 15
Ананиев пусна четири нови заповеди за коронавируса

30.06.2020

Обновена

8348 21

Коментари

Страници

Талибан

Тия хора са абсолютно ненормални! Така ли се ръководи държава, бе?! Никаква идея, никаква стратегия, само кърпежи...

geo_19

Барцелонски бил много лесен за натиск. Ако беше женска, щеше да е махленската курва дето пуска на всички, които си поискат.

Rendeto

Ех, гладна кокошка - просо сънува...

Ами, хайде, иди си поискай, натисни го ... па може и да ти даде пусне

А ти , ако беше 'мъжки' , нямаше да казваш 'женска'.

geo_19

Извинявай, ама не съм от Симитли.

Доц.Трътлев

Барцелонски бил много лесен за натиск. 

 И много дащен.

YMCA

Не разбрах, къщата в Барса ли ще събарят? 

Кире

В случая се стигна до единомислие с президента. 

 

Струва ми се далеч по-важно всички дейности по новата болница да се ускорят и да заработи така, че да няма вече случаи на здравни емигранти, заради болно дете. Пиша го от личен опит. Огромни благодарности на ония български лекари, които оцениха какво могат и какво не могат да направят в настоящите условия в България, и че дадоха овреме съвет да се спасяваме в чужбина. Сградата, обурдването - това съм сигурен, че ще се осигури. За такъв тип болница мисля, че и персонал ще има. Оттам-нататък трябва да се поддържа и високо ниво на международен обмен. И съм сигурен, че много от семействата на здравни емигранти с радост биха се върнали в България.

bay Dragan

Новият ГЕРБ - глагол ще е клъстровам. Пр. клъстровам болница / много болници на едно място/.

Анадънмъ?

Минувача
снимка на Минувача

Събарянето на тази голяма сграда ще създаде много проблеми за околните, ще забави и оскъпи значително строежа, в сравнение с едно препроектиране и дострояване. Пари има, дайте да ги харчим.

Miranda
снимка на Miranda

Не разбирам защо отново се плюе, нали това се искаше - чисто нова детска болница !

Е, това ще стане ! Дано по-бързо !

Джиджи

Не разбирам защо отново се плюе

Ами щото тоя, дето е свикнал с нещо, не може да се отърве от навика си ... 😂💩😅

geo_19

Болниците ги правят лекарите, а не сградния фонд. Преди няколко месеца попаднах в ИСУЛ. Вече съм пенсионер и през целия ми трудов път не съм ползвал нито ден болничен отпуск и не бях лежал нито един ден в болница (изключая родилния дом, когато съм се раждал). Но всяко нещо има край. Та в там ме оперираха с нелека диагноза (тумор прилепен към панкреаса). Всичко мина добре (тумора беше доброкачествен). Още си спомням условията на "операционната". Това беше бившето мазе на ИСУЛ (строено през 30-те години). Уж реновирано, ама майсторите си бяха оставили ръцете. Понеже и аз се занимавам със строителство и дакато лежах по гръб чакайки да ме хване упойката гледах окачения гипсов таван с критично око. Такава изработка ще е срам за всеки майстор. (разлепени листове, пръста ще си пъхнеш между гипсокартона; боядисване на пластове...). Но докторите това не им пречеше, те си свършиха работата перфектно, аз съм жив и пиша тук.

------

Та не е въпроса в сградата на (вече бившата) детска болница. Видно от снимките тя позволява размах на фантазията да бъде преструктирана съгласно съвременните нужди. Но щом сме богати че да разрушаваме построеното - да рутим. Ще перефразирам реченото от Т. Живков: "Това, което съм построил, вие за 100 години не може да бутнете..."

inventus

Да му имаш на българина вторият акъл! Така и не разбрах какво не и харесаха на недостроената болница. За четиридесет години щом не е паднала значи е здраво построено. Спокойно ще изкара още стотина години. А и е строена тъкмо като за болница. Не е нещо което трябва да се пригажда. Някой да е чул за тези четиридесет години нещо да се е променило в стандартите за болнични заведения което да я прави негодна по принцип? Проблема е според мен че от грубото строителство се краде най много а то вече е извършено и няма далавера. Иначе само за събарянето и да излязат от нулевият цикъл ще дадат повече пари от колкото да завършат построеното до ключ /без оборудването разбира се/.

Баш Патканът на...

На печелившите честито.
40 години не е достроена, сега ще я събарят и ще строят!!! На всеки етаж груб строеж - лентички!
1300 годнини да сме живи, 1300 години Бойко да е премиер!

И, пак пиша - на печелившите честито.

Дежурния

бойко борисов и  румен радев шумно и миризливо се изсраха на надеждите на около милион деца и два милиона родители да има изобщо голяма детска болница в България. Шайката дето иска да прилапа нещо на гърба на здравето на децата ще гори в ада.

wreckage
снимка на wreckage

Струва ли ми се, или ф думите ти долавям лека нотка на неодобрение към премиера Методиеф?

 

Аз съм озадачен од атипичната ти реакция. Вместо да се радваш, че един милион бъдещи Андрешкофци(нали така им викаш на бедните?) нема да получат платено с данъците ти здравеопазване, ти ривеш за тех. Ще ти го припомня следващия път, когато ми стане скучно. 

 

 

Дежурния

Децата не са андрешковци. Някои от тях стават такива като пораснат. андрешкото е символ на тарикатството, а не на бедността. Има множество бедни хора, които са почтени, а има и доста заможни или богати андрешковци.

В случая с детската болница, андрешковците са доста далеч от бедността, но искат и още и още... Дано се задавят.

Дежурния

Строежът не е на 40 години, а на 26. Строителството е спряно през 1994 г а не през 1980 г. И строителството не е започнало през 1974 г,  а през 1989.

Федя

Имаше някога един лаф в туристическине среди  - Кашкавал турист

С това (поредно) решение Борисов трябва да бъде наричан - Кашкавал душица.👎

The Pal
снимка на The Pal

Ами като го дразните човека...Ей така, ще решава едно сутрин, а след обяд - на 180 градуса

Доц.Трътлев

Особено оня от Дондуков 2, дето днес му прави сечено за държавните бензинджийници.

Джиджи

Борисов отсече: Събаряме недостроената детска болница

Най сетне да дигна и аз на Б.М.Б с чиста съвест палче. 😊

 

И то не едно, а три 👍✌️👍

 

А тия от вас тук, които не сте следили цялата сага около т.н. "болница",

по-добре да си мълчите ... 👎👎👎

bay Dragan

Жижи, и аз Му дигнах три пръста. По два различни начина, за  да разбере ако ме чете, че Той не може да решава кое да се бута. Че Той не може да решава как да гласува НС по няколко пъти. Че Той не ...и т . н.

geo_19

А Тиквата можеше да изчака заключението на избрания изпълнител, който твърди според здравния министър:

 

"избраният изпълнител посочи в договора, че ще извърши и допълнително обследване и въз основа на цялата документация ще прецени дали да укрепи, доизгради или да изгради напълно нова конструкция"

-----

Да изчакат сметките и тогава да се реши какво ще се прави. Наистина в повечето случаи е по-евтино да започнаеш строителство на гола поляна, отколкото да реновираш нещо нефункционално. Но струва ми се случаят не е такъв. 

Forza NATO

Подозирам, че сметките вече са направени и обследването на изпълнителя е потвърдило вече изложеното тук по-горе, а именно - далаверата е най-голяма при бутане и започване на всичко отначало. 

 

Предвид липсата си на техническа компетентност по темата не твърдя, че това не е правилното решение.  

дъртреалист

пак общи плювки.

2 въпроса

- здрава ли е сградата? след десетилетия ръждясване?

и ако - да,

- функционална ли е?
  

... че Бойко, че Мойко...

mi6osp.

- здрава ли е сградата...

Здрава е, затова я бутат. 

Новата няма да е така здрава, а това означава ремонти - планови, извънпланови, спешни, аварийни, далавери, но и растеж на БВП, на богатството на малцина и на бедността на българите.

А ББ е отсякъл така и поради вроден панически страх от протест.  . 

Васик

А къде е парковата среда?

YMCA

Бутането, разрушаването си е СМР и се заплаща добре - машиновреме, извозване, труд, материали и т. н. 

Памфуций
снимка на Памфуций

Браво - най-сетне здравият разум се наложи.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×