Quantcast
Борисов строи министрите си начело на изборните листи на ГЕРБ | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Борисов строи министрите си начело на изборните листи на ГЕРБ

Трифонов изправя сценаристи срещу лидерите на двете големи партии, а Васил Божков влиза в пряк сблъсък в София
Обновена
23 771
 Фейсбук
Филип Станев (вдясно) и Тошко Йорданов бяха част от групата, внесла в ЦИК документите на партията за участие в изборите.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов подреди почти всичките си министри начело на листите за парламентарните избори. Водачи са самият Борисов, заместниците му Екатерина Захариева и Томислав Дончев, министрите Петя Аврамова, Кирил Ананиев, проф. Костадин Ангелов, Росен Желязков, Деница Сачева, Десислава Танева, Теменужка Петкова, Красимир Вълчев, Христо Терзийски, Красен Кралев.  

Прави впечатление, че Томислав Дончев, който обикновено е първи в София и в Габрово, сега е сложен за лидер само в листата за родния му град.  Други членове на МС като Кирил Ананиев, Росен Желязков и най-новия любимец на Бойко Борисов - проф. Костадин Ангелов, са водачи в по два района. След като на Дончев бяха отнети честта и привилегията да ръководи организацията на предстоящите избори, се понесоха слухове за разрив с премиера. Преди дни Борисов отрече, но съмненията за търкания остават. 

Коалиционният партньор СДС е получил едно първо място - председателят Румен Христов ще е начело в битката за 23-и район в столицата. 

Непартийните имена са малко. Световноизвестният лекар проф. Григор Горчев оглавява плевенската листа. Той е ректор на местния Медицински университет и управител на болницата "Св. Марина". Журналистът и писател Любен Дилов син е другият от "гражданската квота". Навремето той беше лидер на партията  "Гергьовден", която не успя да стане фактор в родния политически живот.  

Борисов е заложил и на две "пребоядисани" дами. Едната е Дани Каназирева, областен управител на Пловдив. На предните избори тя бе в коалиция с ДСБ и по онова време бе отявлен критик на Борисов, но по-късно той изненадващо я направи губернатор, а сега още по-изненадващо  тя повежда листата на ГЕРБ за Пловдивска област.  Другата е изгонената от "Има такъв народ"  Росица Кирова. Тя бе координаторка на партията, но Слави Трифонов я уволни, тъй като миналата есен тя бе снимана в компанията на Бойко Борисов, който бе на инспекция на пътя Видин-Ботевград.

В "мача за парламента" се връща Делян Добрев, който напусна предното Народно събрание след серия скандали и обвинения за роднинско партийни назначения и конфликти на интереси.  Бившят депутати и още по-бивш министър на енергетиката ще води хасковската листа. 

Други трима ексминистри - Младен Маринов (на вътрешните работи), Николай Нанков (на регионалното развитие, сега зам-. министър), и Десислава Атананасова (на здравеопазването, в момента депутат), също са водачи.   

Въпреки че имаше скептици, председателката на НС Цвета Караянчева всек пак ще води листата  в Кърджали. Д-р Даниела Дариткова, шеф на парламентарната здравна комисия, е лидер за Смолян.  Още една настояща депутатка е в "дриймтийма" на ГЕРБ за изборите -  Ирена Димова, с неособено ярко присъствие в НС, но сложена начело на листата за Монтана.  

Името Тодор Тодоров - водач в Силистра, е обвеяно със скандали. Той е областен координатор на ГЕРБ, известен е като предприемач, като дарител (напоследък го наричат местния Пеевски) и като автор на исторически книги. С бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов имат нескрита  вражда и неведнъж са си разменяли остри нападки. Срещу Тодоров има обвинения за словесен и физически тормоз, но той неизменно твърди, че е жертва на компромати.

Начело на листата за Ямбол е д-р Димитър Рунков, известен съдов хирург. Той е общински съветник от ГЕРБ, а през януари 2020 г. пое ръководството на местната болница "Св. Пантелеймон".   Двама от сценаристите на Слави Трифонов поведоха листите на "Има такъв народ" в 25-и столичен район и в Пловдив-град, където се очаква лидерска битка между Бойко Борисов и Корнелия Нинова. В София водач е Филип Станев, а под тепетата - Тошко Йорданов. Нинова вече обяви, че ще се състезава на 4 април именно от тези два района. Най-вероятно това ще направи и Борисов. 25-и район по принцип е арена на сблъсък между партийните председатели, а няколко предварителни информации сочат, че премиерът ще избере Пловдив като втори вариант.

Самият лидер на  "Има такъв народ" Слави Трифонов  ще води листите във Варна и Стара Загора. Партията е единствената от големите участници на вота, която вече е регистрирала листи в някои от районите. Другите очевидно се пазят за последния момент (срокът е 2 март). Въпреки това във Варна все още листата не е входирана в избирателната комисия. А в Стара Загора втори е местният координатор Тихомир Тенев.Подгласници на Станев са икономистите Пламен Данаилов и Пламен Николов, след тях е енергийният експерт Иван Хиновски. Втора след Йорданов в Пловдив-град е шахматистката Антоанета Стефанова, а трета - Теодора Пенева, също от областта на енергетиката.

Още един сценарист - Ивайло Вълчев, води листа на "Има такъв народ" - в Бургас. В Перник първото място е за Галя Бърдарска, специалист по водни ресурси.

 

ПРИ НФСБ И "ВОЛЯ"

Междувременно стана ясно, че Веселин Марешки и Валери Симеонов ще водят по една листа в общата им коалиция. Районите не са изненада - родните им градове Варна и Бургас.

 

ПРИ ВМРО

Жени Калканджиева ще краси листата ни в Хасково, тя е на последно място в нея, обяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Знаете, че джендъризмът не е на мода във ВМРО, така че не се учудвайте на красиви жени в листите ни. Ернестина Шинова също е кандидат за депутат, тя помага на партията, допълни Каракачанов. Певците Искрен Пецов и Кристина Димитрова, както и нейният бивш съпруг Иван Тенев (светският хроникьор е по-популярен като "Агент Тенев") също ще са в листите на ВМРО за изборите на 4 април. 

 

ПРИ БОЖКОВ

Васил Божков също се впуска в лидерска битка. Той ще прави компания на Нинова, Борисов (най-вероятно), както и на Филип Станев в 25-район като водач на листата на "Българско национално обедениние" - партията, чрез която "Българско лято" се явява. Първи в Пловдив - град е Александър Червенков, описан на сайта на "Българско лято" като "мениджър на букмейкърски пунктове и регионален представител на “Еврофутбол” и “Евробет”. 

---

Проектолистите на основните партии. Окончателният състав ще стане ясен в 17 часа на 4 март.

  МИР МАНДАТИ ГЕРБ БСП ДПС Има такъв народ
1 Благоевград 11 Росен Желязков Георги Михайлов Халил Лятифов  
2 Бургас 14 Любен Дилов Петър Кънев Севим Али Ивайло Вълчев
3 Варна 15 Костадин Ангелов Борислав Гуцанов Ерджан Ебатин Слави Трифонов
4 Велико Търново 8 Костадин Ангелов Явор Божанков Мъстън Мъстънов  
5 Видин 4 Росица Кирова Филип Попов Станислав Анастасов  
6 Враца 6 Петя Аврамова Атанас Попдимитров Йордан Цонев Георги Георгиев
7 Габрово 4 Томислав Дончев Крум Дончев Мелекбер Велева  
8 Добрич 6 Деница Сачева Мая Димитрова Хасан Адемов  
9 Кърджали 5 Цвета Караянчева Петя Михалевска Мустафа Карадайь Васил Йорданов Георгиев
10 Кюстендил 4 Христо Терзийски Румен Георгиев    
11 Ловеч 5 Николай Нанков Ирена Анастасова    
12 Монтана 5 Ирена Димова Атанас Костадинов    
13 Пазарджик 9 Екатерина Захариева Пламен Милев Искра Михайлова  
14 Перник 4 Кирил Ананиев Стоян Мирчев   Галя Бърдарска
15 Плевен 9 Григор Горчев Румен Гечев Велислава Кръстева  
16 Пловдив град 11 Бойко Борисов Корнелия Нинова Танер Али Тошко Йорданов
17 Пловдив област 11 Дани Каназирева Манол Генов    
18 Разград 4 Десислава Атанасова Таско Ерменков    
19 Русе 8 Красен Кралев Крум Зарков Бюрхан Абазов  
20 Силистра 4 Тодор Тодоров Вяра Емилова Джевдет Чакъров  
21 Сливен 6 Десислава Танева Атанас Зафиров Хатидже Георгиева  
22 Смолян 4 Даниела Дариткова Александър Симов   Александър Вълчев
23 София 23 МИР1 16 Румен Христов Христо Проданов    
24 София 24 МИР1 12 Росен Желязков Георги Свиленски   Мика Зайкова
25 София 25 МИР1 14 Бойко Борисов Корнелия Нинова   Филип Станев
26 София област 8 Николина Ангелкова Иван Ченчев   Виктория Василева
27 Стара Загора 11 Красимир Вълчев Георги Гьоков Халил Лятифов Слави Трифонов
28 Търговище 4 Теменужка Петкова Кольо Милев Джейхан Ибрямов  
29 Хасково 8 Делян Добрев Велизар Енчев Сезгин Мехмед  
30 Шумен 6 Красимир Вълчев Иван Иванов Мустафа Карадайь  
31 Ямбол 4 Димитър Рунков Кристиан Вигенин

Още

Съдът пак оправда пловдивския лекар, който застреля крадец

27.09.2021

1251
Искът за клевета на Асен Василев срещу Тошко Йорданов е за 250 000 лв.

27.09.2021

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

8658
ИТН: Как ще гласуват пак за Бойко след кюлчетата и шкафчетата?

27.09.2021

Обновена

7025