facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Божков: Имам доказателства, че съм дал 60 млн. лв. на Борисов

"Кълна се в живота си! Стотинка не съм взел. Горанов си отговаря сам!", отвърна премиерът
Обновена
24 133
 Илияна Кирилова

Бизнесменът Васил Божков твърди в сигнала си до прокуратурата, че разполага със снимки и записи от охранителни камери, които доказват, че в продължение на 3 години, от 2017 г. до края на 2019 г., е предал директно на финансовия министър Владислав Горанов и на премиера Бойко Борисов над 60 млн. лв. Сигналът на хазартния бизнесмен до държавното обвиение е публикуван от сайта "Биволъ". Сайтът публикува кореспонденцията си с Божков, в която иска потвърждение, че документът е действително сигналът му до Гешев. Божков отговаря, "вчера и днес сигналът бе разпратен до много български институции. Бъдете здрави". Тази вечер ДАНС разпространи съобщение, че Уникредит Булбанк, чийто клиент е Божков, не е уведомила финансовото разузнаване за теглене на суми в брой. Банката е длъжна да го прави за всяко теглене над 30 000 лева в брой. 

 

"Абсолютни измислици. Ето казвам - дал съм ти на теб 100 млн. лева - това означава ли нещо. Не съм взел нито един стотинка нито аз, нито партията от него. Заклевам се във внуците си и в живота си" . Това казал пред "Дневник" тази вечер премиерът Бойко Борисов. Той  обяснява твърдението за 60 млн. лева за три години - че и той може да заяви, че е дал на репортера на "Дневник" 100 млн. лева и че това не означавало нищо. На останалите въпроси е отказал да отговаря, защото  "какво ме занимавате с какво е казал един изнасилвач" . По-късно преди участието си в "Панорама" тази вечер повтори - "не съм вземал нито една стотинка, за Горанов ....си отговаря сам"

Божков описва хронологията на събитията, които по негови думи водят до атаката срещу него от страна на държавата. Те започват от 2014 г., когато тогавашният депутат от БСП Георги Кадиев внесе проект за промяна в облагането на лотарийните игри и за 15% данък върху оборота. Непосредствено след това Божков получил обаждане от премиера Бойко Борисов с покана за среща. След което по заръка на министър-председателя бизнесменът отишъл при шефа на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, която да му обясни решението на проблема с големия данък. Това беше описано и в комикса на стената на Божков във "Фейсбук".

Така на 19 ноември 2014 г. предложението на Кадиев е отхвърлено в парламента, а по-късно с гласовете на ГЕРБ и по предложение на Менда Стоянова се прави друга промяна в Закона за хазарта, която е в полза на бизнеса на Божков. Веднага след това хазартният бос получил ново обаждане от Борисов, който му казал да отиде при финансовия министър Владислав Горанов. "По време на срещата той ме уведоми, че аз съм длъжен да му давам 20% от печалбата на дружествата си за министър-председателя", пише Божков в сигнала си.

През пролетта на 2018 г. обаче бизнесменът получава предложение от италианската компания SISAL за закупуване на дялове от едно от хазартните му дружества. "На 11.05.2018 г. предложение за допълнение на Закона за хазарта е внесено от група депутати от НФСБ за забрана за реклама на лотарийни игри и продукти, както и драстично ограничаване на възможностите за тяхната дистрибуция. ГЕРБ своевременно декларира подкрепата си за това предложение, което принуди италианските инвеститори да се откажат. По това време Валери Симеонов се представяше, както и сега, за убеден борец срещу хазарта.

Бях извикан на среща с Бойко Борисов. Той разпореди на Данаил Кирилов, на Менда Стоянова, на Владислав Горанов и на Цветан Цветанов да отложат гласуването на закона в парламента", разказва още Васил Божков. Факт е, че законът беше отложен.

Веднага след това Бойко Борисов призовал Божков да стане собственик на ПФК "Левски". "В следствие на сериозен натиск и множество заплахи към бизнеса си, аз и моите партньори взехме решение да поемем собствеността на клуба", твърди бизнесменът. 

Междувременно Нова телевизия става собственост на Кирил Домусчиев. "На 10.06.2019 г. се срещнах с Домусчиев. Преди това получих ултиматум от министъра на финансите, че съм длъжен да подкрепям въпросната телевизия като приема да подпиша договора за реклама, който ще ми бъде предложен. Бях принуден да подпиша договора без търговски условия за 2 млн. лв. месечно за срок от 10 години, на обща стойност от 240 млн. лв.", пише в сигнала на Божков. И това вече беше описано на стената му във Фейсбук с фотокопие от Паметната бележка, подписана от него и Домусчиев, за "пълен съпорт от страна на  Домусчиев на Божков пред държавните институции".

През септември 2019 г. Божков е посетен в офиса от главния акционер на чешката компания SAZKA Group - Карел Комарек. Двамата се споразумяли 51% от хазартния бизнес на Божков да стане собственост на чуждестранната фирма. Чешката компания потвърди официално пред БНР, че отправила необвързваща оферта за хазартния бизнес на българина. От писмения отговор става ясно, че те са имали притеснения от регулациите в сектора. Преди Комарек да стане едноличен собственик на SAZKA, която работи в няколко страни в Европа, е бил съдружник с Петр Келнер. Милиардерът Келнер е собственик на ТЕЛЕНОР и в процес на придобиване на bTV. Тази телевизия на няколко пъти бе наречена от Домусчиев и Борисов "Божков тв".

"Намеренията ми (да продавам) станаха достояние на Борисов, Горанов и тяхната група. През ноемви министърът на финансите ме извика на среща, на която ми каза, че трябва да прехвърля мажоритарните дялове от хазартните си дружества на посочен от него субект", твърди Божков. Месец по-късно Горанов постановява проверка от Държавната комисия по хазарта. След още месец депутатите от НФСБ предлагат лотариите да бъдат организирани единствено от държавата.

"Получих обаждане от Горанов, с което той ме попита за окончателното ми решение за прехвърлянето на дяловете от компаниите ми. Отказах.", пише Божков. Отговорил му, че планира пътуване в чужбина с жена си и приятелско семейство и след седмица ще даде окончателен отговор. На 25 януари Божков напуска България и отлита за Дубай. На 29.01.2020 г. започна мащабна акция на прокуратурата, при която бяха обискирани офиси и домове на обвиняемия бизнесмен и негови партньори.

ОТ ДАНС ПРОГОВОРИХА

От ДАНС, част от която е финансовото разузнаване, решиха да реагират на твърденията на Божков, че е теглил пари в брой от "Уникредит Булбанк", с които да плаща такса "спокойствие". От агенцията припомнят, че на 4 юни Специализираната прокуратура им е възложила да изяснят случая. И обясняват: "На 05.06.2020 г. директорът на специализирана административна дирекция "Финансово разузнаване" (САД ФР) в ДАНС е издал заповед за проверка на банката относно установяване изпълнението на изискванията на Закона за мерките срещу изпиране на пари за уведомяване на САД ФР при извършване на плащания на суми над 30 хил. лева, както и за съмнения за и/или узнаване за изпиране на пари и/или за наличие на средства с престъпен произход." И завършват: "По случая ДАНС не е уведомявана от "УниКредит Булбанк" АД за съмнения при теглене на пари от каса."

В началото на седмицата Божков публикува платежни нареждания за няколко тегления на пари в брой на обща стойност 11.8 млн.лв. Това са част от парите, които той твърди, че е давал на Горанов и Борисов. От 5000 до 50 000 лв. е санкцията при нарушение на изискването банките да информират "Финансово разузнаване" за плащания над 30 000 лв. При повторно нарушение санкцията е от 10 000 до 200 000 лв.

130

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Адвокати протестират срещу прокурорското пускане на доказателства

02.07.2020

3998 32
Прокуратурата удари на камък с телефоните на Пламен Узунов

01.07.2020

59929 58
Прокуратурата върна президента Радев в политическата игра

30.06.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

17700 40

Коментари

Страници

Васик

Край на играта

Sine_metu

Не се заблуждавай! За сто и първи път ще кажа:

30-годишната игра ще продължи, докато не сменим ментарджийския Изборен кодекс. Бацето при демократични избори по единна национална персонална листа без тарикатски привилегии и противоконституционни ограничения би фанал 60 капии в „народното“ таквоз. Максимум.

 

Ще патим докато го има злото в Кодекса. Вече 30 години и още, и още

Ако не от бабуина, то от друго некое млекопикаещо

Sine_metu

П.П.

 

И всяко ново Събрание - Закон. Четиригодишен. В две части - законодателна и за социално-икономическо развитие. План. Наемаш ли се в конкуренция да го, ставаш премиер. Не изпълниш ли - нарушил си Закон. Отговаряш наказателно, мамка ти, не да ми се кълнеш като джебчийка на Женския.

 

Без това секо баце ще бъде до ушичките в говна, а секо каскетче...

Sine_metu

Изчетох мненията. Позволете ми и своето

 

Над България следва се извърши нов Нюрнбергски процес.

Не бива да остават ненаказани чудовищните престъпления срещу човечността

Sine_metu

И още нещо.

Да не си въобразявате, че и една гадна твар може да остане на жълтите павета?

До крак, приятели.

Сладур

Божков е олицетворение на истината...дон Божколеоне

Антей

 

Старите хора казват - ако беше по-малко лаком, нямаше да даваш нищо и никакви милиони.

Монополът е много сладък, царски бизнес, обаче създава и мноо враждебност, кат забравиш да се самолимитираш ...

 

 

 

Жозефа
снимка на Жозефа

Не разбирам защо е този преразказ на сигнала, след като текстът е достъпен:

http://glasove.com/categories/skandalyt/news/signalyt-na-vasil-bozhkov-imam-snimki-zapisi-i-svideteli-za-60-mln-lv-koito-sa-dadeni-na-borisov?fbclid=IwAR2myBgY6cuSUpBzGTe9skD6C6M8kvYdsARM0GGlYlXDJzkaYTrTz-qec9s

скайспирит

Хлъц! 😁

 

Ффчера писах, че сигурно Ч. е пратил флашки, щом Каскет се обяснява по вестниците, че разпределял сигнали. 

 

Бивол (първоизточника) едва, едва се отваря.  😁

Талибан

Опорните точки:

 

"Ма на Божков ли ше вервате, бе"

"В България е така - ако искаш да имаш бизнес, плащаш си на шефа"

 

😂

nottheone

да, Васик. шах с царицата и топа. да решават 🐑-те.

труфалдин

Огънят, който беше бавен, взе да се усилва. Време е за развръзка.

IvanM

Голем мръсник

Nikolay Nachev

Хунтата, подкрепена от каскетните мутри едва ли ще се трогнат. Единствено задокеанските ни господари ще решат как ще се процедира нататък.

словата МИ

Там, където е Божков  Ковид19 няма ли?

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

За Ковид-19 на знам, но да не се намери някой Новичок?

Solace

Няма да влиза в болница за планова операция, иначе току-виж някой инфаркт го споходил...

bay Dragan

Боже Господи, Света Богородице !

PlaNed
снимка на PlaNed

Преди малко изказах съгласието си по темата

Николай Радулов: Божков е по-умен от всички управляващи взети заедно

И съм готов да се подпиша под това, но такова бързо “подгряване“ не очаквах!

Чакам извънредно изригване, но помня и как същата прокуратура сМешно доказа, че БХ не е ял нито суджук, нито еленско...

 

Глю, глю, глю...

 

скайспирит

Докато посолствата на кажат "добро", Хунтата няма да падне от власт.

 

Божков ако ще и да пусне запис, където ясно се вижда как споменатите в сигнала лица прибират пачките, те ще твърдят, че записа е верен, но пачките не са истински, а рисувани хартийки. 

Талибан

А ловките му фенове ще разправят, че всичко тва е в реда на нещата, щот живеем от 1700 години по тоя начин.

Nikolay Nachev

"Нито един суджук не е достигнал до премиерът г-н Бойко Борисов!"

 

 

😂

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Борисов е участник в Панорама довечера.

Да видим, кой,кво ще го пита.

☺️

ловkия

Василе, Василее, наивнико клет.

Викнали те големите батковци, набутали ти /вероятно почти насила/ един бизнес за милиарди, но пропуснали да ти кажат, че ше требе да си шариш, а ти го казали отпосле.

И те викали тук и там, и те пращали насам натам като некой бел хоп, и те навеждали кой къде те добара като некое ратайкинче, но ти безропотно си поемал всичко.

Айде, дай да ги видим тея снимки как даваш на Баце 60 милки, пък ако са верни, да земе най-сетне да падне Боку!

А, червеничките?

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Кво викаш, не е давал бай ти Васил, а?

☺️

Доц.Трътлев

А, червеничките?

А вие защо биете негрите?😉

Остави ги червеничките. Тях си ги знаем. Сега дискутираме тяхната бандитска издънка, узурпирала държавата. 

mull

Не е ли симпатяга, а?

Ловкото бе, Вие кво си помислихте?

😉 

nottheone

що червеничките само?

сички търкаха. сини, отсиневели се до гербави... се до що има цвет.

 

Асол
снимка на Асол

Нямам абцелютно никакви съмнения, че Черепа казва истината и само истината. Гербавите да приемат, че става дума за жизнен опит, а не за безрезервна либоф към работодателя им, дето ти е назначил на работа там, където при нормални обстоятелства никога не биха ги взели/попаднали

Mаndalorian

Асол

Нямам абцелютно никакви съмнения, че Черепа казва истината и само истината.

Така, амчи как! Той, Черепа, е Пътят, Истината и Животът за всеки русолюбив червеношиест бокоборец!

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×