Quantcast
БСП и ДБ подкрепят възстановяването на четворната коалиция | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

БСП и ДБ подкрепят възстановяването на четворната коалиция

Социалистите и десните предупрежават срещу евентуално завръщане на Бойко Борисов
Обновена
3 518
 БГНЕС
Атанас Атанасов

Настроенията сред някои политици от бившата четворна коалиция все повече клонят към нейното възстановяване. Това проличава от изказване на представители на ДБ и БСП. И двете формации се противопоставят на предсрочни парламентарни избори. Също така, обещават да работят усилено за реализирането на третия мандат за съставяне на правителство, ако го получат от президента Румен Радев.

В този дух се изказа сутринта пред БНТ съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов. Той подчерта, че мнозинството остава четирите партньорски формации, които поддържаха кабинета „Петков”. Това са ПП, БСП, ДБ и ИТН. По думите му, трябва да се работи за експертно правителство, което да изтрае най-малко до местните избори през 2023 г. Алтернативата според него е завръщането на „корумпираната борисова държава”.

Атанасов категорично отрече, че са възможни разговори за третия мандат с ГЕРБ-СДС или с ДПС. „Не ме интересува какво ще каже Борисов за третия мандат, защото той няма да зависи от него. Няма какво да се занимаваме с неговите щения”, отсече десният политик. Той се изказа ласкаво за потенциалната кандидатура за премиер на бившия председател на Народното събрание Никола Минчев – определи го като „чудесно предложение, този човек се показа като балансиран и уравновесен, много добре подготвен юрист”. Но подчерта, че неговата номинация остава спекулация на този етап.

Корнелия Нинова също категорично отхвърли възможността за договорка с Борисов и ГЕРБ. "Днес Бойко Борисов казал, че ако "Продължаваме Промяната" били внесли правителство, все щял да намери трима депутати, които са му верни и да ни подкрепи, за да продължим да управляваме. Този човек не спря да се самопредлага, само и само да се върне във властта", заяви в свой коментар във фейсбук лидерът на БСП. 

"Помня как искаше да си подели властта с БСП през 2017 г. Отказахме. Сега си измисля удобен параван зад уж евроатлантически съюз с ПП. Отказаха му. Борисов така и не разбра, че никой не го иска", допълни тя. 

Силно сходство в разсъжденията с Атанас Атанасов показа и нейния съпартиец, депутатът Георги Михайлов. "Има четири партии, една от които допусна много сериозна грешка и постави на карта цялостното стабилизиране на ситуацията в България, обявявайки се против действащата четворна коалиция. Но и в нея, а и в останалите три, има желание пътят на България да продължи напред", заяви Михайлов. Ясно е, че говори също за ПП, БСП, ИТН и ДБ.

Той напомни за протестите срещу кабинета "Борисов" 3 и подчерта, че има риск ГЕРБ-СДС да възстанови позициите, от които отстъпи. "Сега се прави един много горещ опит да се скъсат паметовите следи на нацията и  да се върнат отново, ни лук яли, ни лук мирисали, "най-добрите" да ни покажат как се правят нещата”, каза социалистът. И изтъкна, че "това тези четири партии разбират, че не бива да се случи". Затова, както и за да се запази стабилността на страната, не трябва да се позволява да се стигне до нови предсрочни избори.

 

Още

БСП изключи единствения си районен кмет в София

06.12.2022

2298
Президентът нападна остро ПП: Беше грешка, че допуснах такива хора

05.12.2022

Обновена

3920
ПП и ДБ са на косъм да провалят най-важното - демонтажа на ГЕРБ

05.12.2022

ДИЯН БОЖИДАРОВ

12065