Quantcast
БСП не подкрепя Истанбулската конвенция и в резолюцията на ЕП | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

БСП не подкрепя Истанбулската конвенция и в резолюцията на ЕП

Лидерът на левицата продължава с офанзивата срещу евродепутата Елена Йончева
5 701
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

"Истанбулска конвенция няма да срещне нашата подкрепа под никаква форма - нито директна, нито завоалирана, в резолюция срещу корупцията. Ще предложа на нашите евродепутати, независимо че резолюцията е инициирана от Елена Йончева, да подкрепят текстовете, касаещи върховенство на закона, борба с корупцията и свобода, но да не подкрепят текстове за Истанбулската конвенция, като се съобразят с Конституцията на Република България и националния интерес на страната". Такава е позицията на лидера на БСП Корнелия Нинова, цитирана от партийния пресцентър във вторник.

Според Нинова, която за пореден път заявява, че левицата е срещу конвенцията, в проекта на резолюция, която Европарламентът трябва да приеме в четвъртък, "има смущаващи текстове, съдържащи упрек за партии и политици в парламента, които не подкрепят Истанбулската конвенция и препоръки България да намери начин да я ратифицира".

Нинова дори се хвали, че заради БСП българското Народно събрание не е гласувало конвенцията.

"В основата на външната ни политика трябва да бъде националният интерес. България има интерес да се пребори с корупцията, да бъде държава, в която съществува свобода на словото, върховенство на закона и разделение на властите. В този смисъл - резолюцията за България, която ще гласува ЕП утре заслужава адмирации и подкрепа. Тя е вярна оценка за корумпираното управление на Борисов. Лично съм понесла много удари за тази позиция. Чула съм много упреци, че отхвърляйки я променям характера на партията от лява в консервативна. Уважавам различното мнение, както и нашите партньори в ПЕС", заявява още Нинова.

ПРОЕКТЪТ НА ЕП

В проекторезолюцията е отбелязано, че има решение на Конституционния съд от 27 юли 2018 г.  за това, че конвенцията не съответства с основния закон на България. ЕП съжалява за това решение, което пречи на ратифицирането на конвенцията от България и е дълбоко загрижен от "постоянния негативен и неверен публичен дискурс за конвенцията, широката дезинформационна и клеветническа кампания, негативното отразяване по темата от няколко медии с предполагаеми партийни връзки, както и с тревожното участие на политици и политически партии, представени в парламента".

Евродепутатите са загрижени, че постоянното негативно отношение към конвенцията допълнително допринася за заклеймяване на уязвими групи от населението. България допълнително насърчава и възпитава чувство за безнаказаност у извършители на престъпления, основани на пола. Парламентът изразява съжаление, че последните промени в Наказателния кодекс, които въведоха по-строги наказания за насилие, основано на пола, се оказаха недостатъчни за предотвратяване на такива случаи.

ЕП призовава българските власти да подобрят превенцията и борбата срещу домашното насилие, да направят необходимото, за да бъде ратифицирана Истанбулската конвенция, както и да да увеличи броя на приютите и други социални услуги, необходими за оказване на подкрепа на жертви на домашно насилие и пр.

КОНВЕНЦИЯТА

Документът е известен като Истанбулската конвенция, защото е договорен през 2011 г. в Истанбул. Конвенцията е подписана от 44 държави и Европейския съюз. Досега е ратифицирана от 28 държави. България подписа Конвенцията на 24 април 2016 г.

Истанбулската конвенция има за цел, на първо място, "да защитава жените от всички форми на насилие и да предотвратява, преследва и премахва насилието над жени и домашното насилие". Сред другите описани цели на Конвенцията са "да допринася за премахване на всички форми на дискриминация", "да насърчава международното сътрудничество за премахване на насилието над жени и домашното насилие" и пр.

 

209

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Нинова поиска от Борисов да отвори държавния резерв

26.01.2021

Обновена

ТАНЯ ПЕТКОВА

1896 25
В БСП вече са изчезнали привържениците на коалиция с ГЕРБ

24.01.2021

2474 16
Нинова се прицели в първото място на изборите

23.01.2021

1826 11

Коментари

Страници

Бонжуар

И с какво продължава "конфронтацията" Корнела - Елена?

Каква е позицията на Ицо и РаданКъ за Стамбулската конфекция? Те "конфронтират" ли се? 🤐🤐🤐

С толкова заглавия в минута... 😁

walco

Айде,йончева и станишев,да гласуват,и да покажат от какъв пол са в момента.

ssto

В България има приет Закон за защита от домашното насилие, а преди 2009 г. заглавието му беше Закон за защита срещу домашното насилие и се прилага от 2005 г.

 

Изостаналите в тази правна материя общества да си ползват конфекцията - Истанбулската конвенция.

 

Тези в ЕП, къде ги чукат, каде се пукат!

Сезирани са с данни за мафиотско управление на страна член на ЕС, а те ни пробутват като реакция извратените си представи за половете.

КатеринаK

Да, променяте характера на партията от лява в консервативна.

Светозар

След като г-жа Нинова победи шуробаджанащината, в НС на БСП се оказаха дъщерите на др. Румен Овчаров, на др. Марин Пенков, на др. Антон Кутев и на др. Георги Йорданов.

А др. Елена Йончева се обогати с шестцифрени суми от продажбата на рекламно време на БНТ на фирми с държавно участие в момент, когато е живеела с Премиера Сергей Станишев.

На туй каква политика му се вика - лява или консервативна?

 

Васик

Явно Нинова ще си каже мнението за насилието срещу жените някой друг път,  ако остане време, а сега първо ще се разправя с Йончева и Истанбулската конвенция.

walco

Да не би,в наказателния кодекс да няма нищо против насилието?Даже и преди 30 г.в н.кодекс имаше раздели против насилието.В демокрацията,насилието не може да се дели на женско,мъжко,детско.

Epikur

 

 Този път напълно съм на страната на Нинова. Никаква Истанбулска конвенция! В никакъв случай !  Никой не може да ни задължи да приемем нещо, което със сигурност 90 % от българите отхвърлят(Нинова нека да не се хвали с позиция на БСП, тя е позиция на България! Не на партия.). Спомняме си как навремето един с хиалуронова уста ни заплашваше, че ако не затворим блоковете в Козлодуй, няма да ни приемат в ЕС и Мадам Йес, се съгласи с всичко, като магистрална проститутка. Това после се оказа лъжа, но блоковете ни си заминаха.

    Огънем ли се сега, после ще ни принудят  да узаконим гей-браковете, като по-нормални от хетеросексуалните. Ще ни принудят да надупчим земята си за шистов газ, да приемаме още американски бази, ще ни наведат за всичко, което е в техен интерес и съсипва българите. 

Какао
снимка на Какао

Нинова е абсолютно права. А подзаглавието е некоректно ... търсите под вола теле.

Светозар

Eто кой подкрепя  Истанбулската конвенция:

Бойко Борисов: „Няма мърдане! Конвенцията спешно трябва да се приеме“;

Цвета Караянчева, Цецка Цачева и Екатерина Захариева защитават Истанбулската конвенция на пресконференция на ГЕРБ. „ГЕРБ: Истанбулската конвенция не въвежда трети, четвърти или пети пол“ (http://epicenter.bg/article/Zaharieva-/145064/2/48)

Бойко Борисов: „В Истанбулската конвенция става въпрос за насилие над жени и деца. Популистите грешно подведоха обществото. Ние явно не обяснихме достатъчно. Сега ще обясняваме повече, ще четем повече, ще разкажем за какво става въпрос, защото да спрем насилието над жените и децата, това е ценност“. – 26.01.2018 г. (http://www.desant.net/show-news/43480)

„По време на неформалното обсъждане на Истанбулската конвенция Вера Юрова изразила притеснение, че документът явно създава проблем в България и че вероятно няма да бъде ратифициран скоро. Министър Цачева реагирала тутакси като заявила, че Конвенцията ще бъде ратифицирана до края на февруари и че комисар Юрова не трябва да има притеснение, тъй като такова било нареждането на премиера.“ - 28.01.2018 г.

Американската колегия на педиатрите: Джендър идеологията уврежда децата“ (http://glasove.com/categories/na-fokus/news/amerikanskata-kolegiya-na-pediatrite-dzhendyr-ideologiyata-uvrezhda-decata)

Вицепрезидентът Илияна Йотова приветства приемането на Истанбулската конвенция от кабинета, като напомня, че е работила още като евродепутат от Партията на европейските социалисти за приемането й.“ – 03.01.2018 г.

Дежурния

Късно е LIBE за китка...☺️

SINDBAD

Епицентър.бг научи, че двамата депутати от левицата  (Петър Витанов и Елена Йончева), които подкрепиха текстовете  в защита на Истанбулската конвенция, са направили това под натиска на председателя на ПЕС Сергей Станишев. Това обяснява и ожесточените нападки на Елена Йончева в последния месец срещу Корнелия Нинова, която е върл противник на Истанбулската конвенция. 

С това си действие обаче Петър Витанов, Елена Йончева и Радан Кънев нарушиха българската Конституция.

Срещу Резолюцията са гласували Емил Радев от ГЕРБ и Ангел Джамбазки от ВМРО. Останалите български евродепутати нямат отношение към текста.

Ето петте скандални в текста на Резолюцията, която трябва да бъде приета в четвъртък в ЕП:

 

http://epicenter.bg/article/IK/228727/2/0

Кара Колю

"В БСП гневни на Нинова: Защо делим офис с гей бар?

Политика

 23/06/2019 Стоил Борисов296

Пиян фен на травестита Елза Парини атакува със саксия официоза на социалистите, тръгнаха шеги за Кристиан Вигенин и Азер Меликов"

Другарката Нинова ще загуби още от своите партийни... хъм,... членове... 😁

 

F16
снимка на F16

Другарката Нинова ясно каза каква й е позицията по отношение на ИК. А твоята каква е?

Flamand

Казано е - "внимавай каква резолюция си пожелаваш, че може и да я получиш"

SINDBAD

От това се опасявах от самото начало – че дебатът за върховенството на закона у нас ще се плъзне по темите за еднополовите бракове, циганската престъпност и сепаратизма, коментира пред "Труд" евродепутатът Ангел Джамбазки, ВМРО/ECR, член на Комисията по правни въпроси в ЕП.

"Затова и предупреждавах българските колеги да внимават какво си пожелават, защото ще видят какво ще се случи. Най-сетне обаче всички в България ще разберат, ако все още не са разбрали, че тук крайноляво, левичарско, зелено, социалистическо и либерално, си има едни теми като Истанбулска конвенция на всяка цена, признаване на еднополови бракове, признаване на опасния за България сепаратизъм, признаващ несъществуващи малцинства и уреждащ втори официален език, макар и в началото на избори", посочи Джамбазки.

"Това са хора, които претендират за върховенство на закона. А говорейки за върховенството на закона, отричат законно влязло в сила решение на Конституционния съд. Тук се проявява абсолютно двуличие и е крайно време че срещу българите има Истанбулска коалиция.

 

https://trud.bg/евродепутатът-ангел-джамбазки-пред-труд-за-дебата-за-българия-в-брюксел-върховенството-на-/

 

за корупция не знам, но виж ако посмеят да пипнат решение на Конституционния съд относно АНТИБЪЛГАРСКАТА Конфекция, "корифеите" на ГЕРБ ще бъдат отвяни скоропостижно! И това на фона на икономоческата криза и истерията около Ковид 19!!

Evasion

Айде айде, другарите да не се правят на изненадани... кога хленчеха пред либетата за подкрепа, кво си мислеха - че ще я получат даром ли? Сега ще си изпият горчивата чаша до дъно, за да знаят друг път до какво води заиграването с педа*и...

Дежурния

Изглежда по тази резолюция делегатите на БСП ще гласуват както тези на ЕНП и Консерваторите, а Членът на ЕНП г-н Радан - обратно. 👀

БатВаню

Крайно време е да се даде право на жените да не бъдат убивани с термоядрени бомби.

Калпазанче

Свободата не иде откъм Брюксел. Тя може да бъде извоювана само на площад Независимост!

На война като на война, казали някога франсетата.

Днес войната за справедливост ще се изостря.Никакви писания няма да ни отърват от шайката. Свободата не ще молитва, а иска Караджата!

Част от текстовете на резолюцийката на ЕП наистина са българофобски , особено тези за Истамбулската перверзия, за "малцинствата"  на самопровъзгласилите се т.н. промакедонистки партии и ромите. 

ЕС не ебава за слива местната Конституция и Конституционния съд на колониялната територия.

Необходимо е са напомни че Брекзит не е случайност а правилно решение на Великобритания.

О С Т А В К А на клептокрацията, на  Чекмедже бабаит и на Инструмена Му!

 

Яни-Янаки

Странно е, че една лява партия, каквато е БСП, категорично отхвърля Истанбулската конвенция, защитавайки традиционните за нашия народ семейни ценности, и с това се самоопределя като консервативна.

 

Това би трябвало да направят десните партии. 

Trigonometrik

Здравите сили туканка се фъргат в защита на ИК, няма да простят даже на Корнелия. Корнелия пък, от друга страна, следва симпатиите и разбиранията на хората, които представя в партията си. Истински левите хора са консервативни като всички други -- не искат да бъдат унищожавани от собствената си идеология.

Trigonometrik

Десните партии биват забранявани по сичките земни кълбета -- ние смя разисти, бЯли зупермацисти, и прочия, и нямаме право да имаме мнение по каквото и да било.

Trigonometrik

Бялите десни партии сме в позицията на Йозеф К. -- присъдата е произнесена нейде незнайно къде, чакаме само изпълнението й. Зат'ва щафетата ше требе се поеме от лЯвите, понеже те 'се още са легитимни. Довреме, обаче.

walco

Не пропускам,десни,които се считат за десни,да ми кажат,какво аджеба е туй "ДЯСНО".До сега може би над 10 г;отговор НЯМА.И това е нормално,защото дясна партия в България,НЯМА.Ако някой се осмели да каже какво В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ е дясното,ще го изгонят с лопати от България.

nafta

То и лява партия няма, откакто се спомина в бАтака, ама това не спира разни милионери и приватизатори, въвели плоския данък в Бг, да си присвояват лявата идея.

walco

Да се мисли че плоския данък,е всичко дясно,е все едно да имаш топка и да си мислите че сте същия отбор като Барцелона.

Zenon_o_Eleates

Тя е трансджендър и това не беше пречка за назначаването.

Грешиш - това е било основно при назначаването ѝ/му/им.

Рукола
снимка на Рукола

Не е проблема в друго, а че ЕП се опитва да обвърже евросредствата за България, с приемането на ИК, което е пълен абсурд!

 

Ония с "ценностите" 😉

 

Сега видяхте ли що за змия излезе Йончевата? 

Trigonometrik

Всъщност аз презирам комунистическата идеология и я смятам за сатанистко извращение, но приветствам Корнелия за решението. Ето как можем да изградим консенсус на базата на общи идеи. В случая идеята е най-елементарната: оцеляване като биологичен вид. Тука с Корнелия сме като сиамски близнаци!

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш