Quantcast
БСП сезира прокуратурата за скандален конкурс в София | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

БСП сезира прокуратурата за скандален конкурс в София

Обществената поръчка е за избор на фирми за озеленяване и е на стойност 50 милиона лева, поясняват от "Позитано" 20
5 227
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Депутатите от БСП от София Георги Свиленски и Христо Проданов и общинските съветници от левицата в София Михаил Ставрев, Иван Виделов и Диана Тонова са внесли сигнал в прокуратурата, в който се говори за драстични нарушения и злоупотреби при провеждане на обществена поръчка  на Столична община за над 50 млн. лв.  Конкурсът е за поддържане на зелени площи, паркове и градини в Столична община за период от 5 години. „Сигналите касаят допускане на участия и класиране на фирми, които не отговарят на конкурсната документация и са подали документи с невярно съдържание, което според закона води до отстраняването им и включването им в забранителен списък за 5 години“, съобщават от „Позитано“ 20.

Първият сигнал е подаден от БСП през декември м.г. до ресорния зам. кмет на Столична община след обжалвано решение за класиране и получен достъп до офертите на участниците в надпреварата. „В него са посочени конкретни данни от офертите на участници „ГРИЙНТАУН“ ЕООД, ТИТАН БКС“ ЕООД и „АЛВЕРС КОМЕРС“ ООД, от които ясно се вижда, че участниците са декларирали неверни данни, както и че не са изпълнили изискванията в документацията. Но комисията на възложителя не извършва проверка във връзка с подадения сигнал. А напротив, след като решението е отменено от КЗК и върнато на възложителя, комисията на възложителя, без да извърши проверка, отново класира същите участници, а именно: „ГРИЙНТАУН“ ЕООД – на първо място за обособена позиция 4; „АЛВЕРС КОМЕРС“ ООД –на първо място за обособени позиции 12 и 14, „ТИТАН БКС“ ЕООД – на второ място за обособена позиция 12“, се казва в съобщението на БСП.

Второто решение за избор на изпълнители отново е обжалвано в КЗК, продължават от левицата. „Като в хода на производството, по молба на жалбоподателя, КЗК издава удостоверения за достъп на информация от трети лица, чрез които са събрани допълнителни доказателства за декларирани неверни данни в офертите на участници „ГРИЙНТАУН“ ЕООД, ТИТАН БКС“ ЕООД и „АЛВЕРС КОМЕРС“ ООД. Подаден е втори сигнал на 06.08.2021г. до кмета на Столична община Йорданка Фандъкова и писмо от ДАМТН, от които е видно, че участници „ГРИЙНТАУН“ ЕООД, ТИТАН БКС“ ЕООД и „АЛВЕРС КОМЕРС“ ООД са представили в своите оферти документи с невярно съдържание.

Според БСП сред констатираните нарушения е, че класираният на първо място участник „ГРИЙНТАУН“ ЕООД е декларирал неверни данни с критериите за подбор, като е декларирал неверни данни за 19 броя машини, представени като собствена техника за изпълнение на поръчката. „АЛВЕРС КОМЕРС“ ООД  пък е декларирал неверни данни за 9 броя машини, представени като собствена техника за изпълнение на поръчката. „ТИТАН БКС“ ЕООД също е декларирал неверни данни, като е заявил, че ще използва собствена малогабаритна техника - 3 броя моторни коси (тримери), 6 броя моторни резачки и 1 брой фреза за раздробяване на дънери. В декларацията за техническо оборудване участник „ТИТАН БКС“ ЕООД не е предоставил данни за фабричните номера на 3 броя собствени моторни коси (тримери), 6 броя собствени моторни резачки и 1 брой собствена фреза за раздробяване на дънери, с което не е изпълнил указанията, дадени от комисията. “ Въпреки че „ТИТАН БКС“ ЕООД не е изпълнил указанията, участникът не е отстранен от процедурата, а напротив: допуснат е до техническо и ценово предложение и е класиран на второ място за обособена позиция 12", се казва в сигнала до прокуратурата. От БСП са посочили и още нарушения на конкурсната процедура, свързани с използването на леки автомобили от различните участници.

„Този тип грандиозни нарушения са практика за управлението на ГЕРБ както на национално ниво, така и на местно равнище. Примери за нарушение в тази обществена поръчка са следните нередности: участие с несъществуващата техника, бракувана, запорирана или свалена от отчет, както и техника с фалшифицирани фабрични номера. За всички тези нарушения е уведомен кметът на град София Йорданка Фандъкова, но не са предприети никакви мерки“, завършват коментара си представителите на БСП. 

Още

София въвежда ограничение до 30 км/ч. в част от центъра

17.01.2022

3626
Ремонтите в София: 1 км за 260 дни
София пак ще затваря „Графа“ за „ремонт на ремонта“