Quantcast
БСП ще е готова днес със своите кандидати за министри | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

БСП ще е готова днес със своите кандидати за министри

От ИТН потвърдиха, че ще имат свой вицепремиер в правителството
2 563
 FB/Корнелия Нинова
БСП днес ще обяви своите номинации за министри.

Българската социалистическа партия ще е готова днес с евентуални кандидати за министри в бъдещо коалиционно правителство. До последно интригата ще участва ли Корнелия Нинова в кабинета - като евевтуален вицепремиер и министър на икономиката и индустрията, остава. 

Това се разбра от коментар на депутата Атанас Зафиров пред bTV преди началото на първото работно заседание на парламента. 

Зафиров избяга от конкретен отговор дали Нинова ще е в състава на кабинета, като каза, че тя ще продължи и занапред да играе значима роля в политиката. "Потърпете, до обяд ще са ясни съставът и структурата", коментира Зафиров на въпрос за министерствата, които БСП получава и титулярите, които ще излъчи за тях. Пред "Сега" Зафиров уточни, че решението няма да се вземе днес, но ще има яснота какво ще се гледа на очаквания пленум на левицата. "Ще са ясни структура и имена, които да обсъждаме на пленум. Крайното решение, разбира се е на колективния орган", допълни той. 

Заседание на пленума на БСП бе обявено за утре, след като провеждането му във вторник бе отложено заради продължаващи редакции по споразумението.

От "Демократична България" потвърдиха министерствата, които получават - на правосъдието, на околната среда, на електронното управление. "Това е разпределението, това са ресори, в които имаме силни кандидатури", коментира депутатът Владислав Панев. "До края на деня ще бъде ясно дали Борислав Сандов ще бъде министър на екологията и вицепремиер като кандидатура на Зелено движение", коментира Панев и пред БНР. В коалицията имало "почти" пълно сигласие по проектоспоразумението.  

"Кородинацията по споразумението е на финален етап", коментира пред bTV и депутатът от "Продължаваме промяната" Лена Бориславова. На уточняващ въпрос, че финализирането се проточи, Бориславова уточни, че са останали по-лесни за отразяване детайли като вписване на допълнителни подробности за законодателната програма, която коалицията ще изпълнява. "Оказа се, че нашите партньори държат да се разпишат по-детайлно тези намерения", коментира Бориславова. На въпрос колко последно ще са вицепремиерите в кабинета Бориславова обяви, че не си спомня точно, но вероятно ще са четирима - колкото са партиите в коалициите. До момента се спрягат две номинации за вицепремиери от "Продължаваме промяната" - Асен Василев и Калина Константинова - с ресор ефективно управление, и ако всички останали партии имат вицепремиер, заместниците на бъдещият премиер стават 5. Проблемен в хода на преговорите се оказа вицепремиерския пост за "Има такъв народ" - по непотвърдена информация партията първо е отказала да има такъв, после е приела. Справедливо е ИТН също да има вицепремиер, коментира в НС финанистът от партията Любомир Каримански, без да назовава имена. 

 

 

 

Още

Според ДБ кабинет на малцинството би бил алтернатива на ГЕРБ и ДПС

29.11.2022

404
Размирици и грубости белязаха първия ден от дебата за Изборния кодекс

24.11.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ, ЕВА-МАРИЯ РАЙКОВА

4383
Русия изненадващо отложи преговорите със САЩ за ядреното оръжие

28.11.2022

Обновена

3676