Quantcast
БСП: Тези 5 млрд. заем за още F-16 ли са? | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

БСП: Тези 5 млрд. заем за още F-16 ли са?

Търсена е само информация за наличности и цени, а новите 8 самолета ще се купуват след 2024 г., обяви Каракачанов
6 355
 БГНЕС

Изненадващата среща на премиера Бойко Борисов с представители на американската компания „Локхийд Мартин“, на която е била обсъдена възможността за закупуване на още 8 изтребителя F-16, провокира БСП да поиска обяснения от него в парламента.

В декларация от парламентарната трибуна соцлидерът Корнелия Нинова посочи, че съобщението за срещата е породило много въпроси – на каква стойност ще бъдат новите бойни самолети, в какъв срок се предвижда да се осъществи сделката, запланувани ли са средства за изтребителите в проектобюджета за 2021 г. И най-вече, настоя Нинова, Борисов трябва да отговори дали има връзка между новия заем от 5 млрд. лв., който правителството ще вземе, и сделката с „Локхийд Мартин“.

Затова Нинова поиска от председателя на парламента Цвета Караянчева да повика премиера, както и министъра на отбраната Красимир Каракачанов – най-малкото, за да информират обществеността за проведевния разговор, а най-много, за да се проведе обсъждане по темата в пленарната зала. „Обратното означава, че продължавате порочния модел на унижение на парламентаризма“, завърши Нинова.

Караянчева не пое ясен ангажимент, че ще повика членовете на правителството, а вместо това каза, че това е процедура, която ще бъде гласувана.

В края на август е изпратено запитване до американското правителство за още 8 самолета, част от проекта за F-16, заяви по-късно през деня в Пловдив вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от БНР. Той уточни, че писмото е единствено за получаване на информация относно наличности и цени. 

По думите му едва след 2024 г., като се получат първите 8 самолета, ще се решава от правителство и парламент при какви условия ще купуват другите. Той припомни, че проектът е гласуван за 16 самолета. Каракачанов твърди, че втората партида щяла да се плаща разсрочено.

„Много ясно е казано, че в момента България сключва договор за 8 самолета, следващите 8 са въпрос на друг договор и тези договори не стават с размяна на писма, а с процедура, която минава през Министерски съвет, през парламент, където се гласуват средствата и т.н.“, подчерта Каракачанов. 

80

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

6 неудобни въпроса за COVID скандала с президента
БСП и ГЕРБ се хванаха за гушите заради оставка на Боил Банов

22.10.2020

1608 7
САЩ подаряват на България два стари F-16 за обучение

21.10.2020

4444 106

Коментари

Страници

TheOwl
снимка на TheOwl

Не са за БСП със сигурност.

 

Освен 8 Ф-16, 8 Ф-35 ще ни дойдат много, много добре, колкото и да не се харесва това на Кремъл.

sega_reader

Извади си главата от за.., от пясъка и престани с тоя Кремъл.

И като я извадиш мисли с тая глава, мисли.

Кой ще плаща тия заеми ?

Кой ги тегли и кой плаща, мисли !

Boris65

На гол еврог чифте Ф ки) 

танас

Защо? Първо ще са само на хартия,второ и да ги имаме какво ще правим с тях?Ще се бием с Турция?

Hasta la vista

Не знам колко добре ще ни дойдат тези Ф-ки, нито пък дали ще се хареса или не на Кремъл, обаче народът е рекъл една приказка - човек трябва да се разпростира според чергата си! А нашата е доста прокъсана! Не може най-бедната държава в ЕС да си позволява да купува оръжия, при положение, че почти една четвърт от населението живее под прага на бедността! Ще ти цитирам един финландски политик и военен, Карл Густав Манерхайм, който казва: "Преди да похарчите огромни средства за отбрана, трябва да създадете такова ниво на живот на хората, че да са готови да го защитават..." Та, помисли по въпроса за необходимостта от тези допълнителни самолети...А на Кремъл едва ли им пука какви самолети ще купуваме, просто бройката е нищожна и не представлява някаква опасност за тях...

Лорт Каспичан
снимка на Лорт Каспичан

Като гледам до 25 г  румъния ще граничи с турция и албания/няма макета няма бугари/

с турия   можехме да се сборим до 88г. с цялото нато дори.

TheOwl
снимка на TheOwl

Така се прави. Купува се най-доброто от най-добрите в съответната технология.

TheOwl
снимка на TheOwl

Пари има - 2% от БВП

Светозар

Затова и германската армия е за смях. И във външната политика Германия няма никаква тежест. 

Boris65

С парите на ленивите пенсионери, работеши, майки на деца и прочее търтеи ... 

olderon 2

Пари ли взЕмаш да пишеш глупости!?

 

Дзопино

тъй тъй... да купим и Армата и С400/500. Само ме е яд за кугърите и този тъп спартан. има къде къде по добри и по скъпи от тях. Пък и тези тъпи фрегати и подводници втора ръка не знам защо ги взимат. Има нови. хубави. 

аман бе

Към 33

"Затова и германската армия е за смях. И във външната политика Германия няма никаква тежест. "

За сметка на това пък у нас една тежест... Направо сме две педи в земята и всички с нас т.е. с Нашия се консултират по въпросите на външната, вътрешната и всякаква политики. Ъхъ!

ЛюдоедкаЭллочка

Туземна колониална администрация, сър!

noooo1

А свободна совалка няма ли за купуване?

Клета майка България! С какво толкова сме съгрешили, че такъв дебил ни управлява?

чевермехайвер

 соцлидерът Корнелия

 

да го попита - до 2030 г. ли да е лидер  на цоциалистите , за да чака да оваканти премиерстването с това постилане пред хамериканците

Рукола
снимка на Рукола

Горкия идиот, мисли, че с подкупи ще се спаси ... 😆

 

Блажени са вярващите!

 

Гледам го вчера на едни снимки, зел-дал горкия ... тежките антидепресанти си казват думата! 

 

https://afera.bg/wp-content/uploads/2020/09/BO7027.jpg

 

 

Нека дава, нека седи иначе няма да се отървем от тези, които го поставиха там, докрай трябва да стиска 😉

Калпазанче

Купуване на ново потупване по рамото от новия Господар, който и да е той. Такса спокойствие за вътрешните зоолуми на местната шайка бандити и техните прости главатари бай Онуй и ПКП!

noooo1

Драстичен срив в икономиката, неизпълнение на приходите в бюджета, общините в трагично положение, увеличаване на безработицата, но въпреки това теглиш заем за да подпомагаш чужда икономика. Това може да го роди само някой идиот.

Антей

 

Когато президента Радев излезе да призове за оставка на правителството и главния прокурор, БЕЗ никаква конкретна причина от обективната обществено-икономическа реалност в държавата, се оказа че:

 

Факт.

Основните два партньора на правителството - работодатели и синдикати НЕ подкрепят  оставката на кабинета.

 

От тогава многократно пиша, че от противопоставянето на българи срещу българи ще се възползват външни интереси от всички посоки, заради уникалното геостратегическо и геополитическо разположение на България!!

 

Ами сега БСП да си затварят устите и да гледат как взимат завоите, за да не ги изтръска един по един  центробежната сила при "новата" им политика ...

 

Ако беше Нинова премиер щеше да купи Грипен ли?!

Или щеше да откаже да купи още изтребители от Щатите?!

Ще откаже на куково лято.

Или когато си прибере детето да живее и работи в България, след като вече се е изучило в чужбина.

 

Прочее, лицемерно е да се изтъква каквато и да е супер "визия" за България - как ще оправим живота на младите тук, ама те да почакат в имагинерното бъдеще, докато моето живее в други икономически реалности!

 

Прочее, всички управляващи е добре да си върнат децата, след като ! вече се изучили в чужбина - да живеят и да работят в България!

 

Е, когато го направят - това ще означава че наистина стандарта на живота и у нас може да се подобри.

Ама така - моето в чужбина, пък ние тук ще оправяме живота на чуждите деца е - лицемерие!

 

☝️

F16
снимка на F16

Доброжелателен съвет – извади си главата оттам, където си я заврял.

Антей

 

И от мен също съвет F16  - не ми давай акъл какво да правя!

 

Твоето мнение не коментирам, но ти се скъсваш да вървиш подире ми.

 

С диктаторството - кой как да мисли, приключихме преди 30 години!

 

Хайде подай си главата изпод леглото - да прогледнеш за демокрацията!

 

Flamand

Поредното подгряване на твърдия и твърдоглавия електорат. Баце няма време в рамките на този мандат да сключи каквато и да е сделка. А Корни се пъне да взима властта на изборите. А дори и да предизвика предсрочни избори. Значи решението ще е на нейното правителство.

Zmeja

Половината от моите най-близки родственици - деца, внуци, племеници вече постоянно живеят в чужбина. Дълговете на държавата ще плащат тези, които са останали тук. Потомците на тези, които сега вземат заеми, неизвестно за какво, няма да плащат нищо. Те всички вече са се устроили в чужбина или са осигурили предварително живота си там когато ще настъпи времето за връщане.

Антей

 

За това иде реч, г-н Змея!

Защо нашите са в чужбина, където има добри условия за живот.

Защо в България няма добри условия за живот?!

 

Как се развива една държава - със съответното законодателство, нали така.

Вие отлично знаете, че ОСНОВНИТЕ закони в България касаещи развитието й и като държава бяха приети в периода 1997 - 2008 г. 

Закони, които съсипаха народността ни българска, защо?!

 

 Ако искате да ги припомним ..

 

Nick F

Я ги припоменте.

Калпазанче

Където и да се успроили децата и внуците в Европа САЩ или Канада има големи борчове за връщане. От държавен борч с емиграция не се бяга. Това за протокола...да се знае.

Антей

 

Ами да ги припомним няколко от ЗАКОНИТЕ колега Nick F !

 

1. Закона за образованието - делегираните бюджети - имаш ученици/студенти, имаш пари! Знанията са неглиже, гони се бюджет .. масово от 2007 г.

 

Резултат - растяща неграмотност и писмена култура, и 47% функционална грамотност! Нечувано висок процент за държавата след "прехода" ...

За четенето с НЕразбиране, принос има НЕразбираемото учебно съдържание  в началното и основно образование, писано от какви ли не измислени  "автори" и издатели ... 

 

2. Закона за лечебните заведения - регистрацията на болниците като търговски дружества от 1999 г.! 

 

Резултат - здравословното състояние на българите е катастрофално, висока смъртност, много раждания на деца с увреждания, закриване на малките болници, ЛИПСА на медицински кадри - лекари, мед.сестри, акушерки и др., няма кой да ни лекува. Факт.

 

3. Закона за ДДС - "данъка върху потреблението" - от 1999 г. - 20%  ! 

 

Резултат - спъва повишаването на стандарта на живот на хората и на развитието на бизнеса в България. В богатите държави и народи - има диференциация и прочие, и прочие ... 

 

4. Закон за допълнителното доброволно пенсионно осигуряване - от 1999 г. !

 

Резултат - спъва повишаването на стандарта на живот на хора и бизнес. Излишен и безсмислен разход - удръжка от доходите на лицата, които отгоре на всичко не могат да си вземат собствените пари обратно от частните фондове и прочие ...

 

5. Земеделските закони - влошаване качеството на храната за българското население и т.н. ... 

 

6., ... и прочие и прочие 

 

 

Льо Клер

„Обратното означава, че продължавате порочния модел на унижение на парламентаризма“, завърши Нинова.

Караянчева не пое ясен ангажимент

 

Караянчева с унижение не можеш я уплаши! Къде повече?

ssto

Събитията се повтарят и дано да не е съвсем както в миналото:

 

"През 1938 година държавата закъса, здравата закъса. Започна да се въоръжава. Накупи оръжие от Германия, а немецът иска и пари и стока по клиринга. Той не признава отсрочки, полици — иска пари, иска грозде, иска вино, иска жито, иска месо. Иска кожи. Иска вълна… И откъде да избие държавата чивия, изби от данъци — увеличи почти двойно данъците и намали депутатските кресла. Така 160 депутати се избраха и десетина бяха изгонени, та останаха 150 души. А те гласуваха един извънреден бюджет от 4 милиарда и 250 милиона лева за въоръжение. На гол тумбак чифте пищови. Нямала си баба белица — купила си козица. Ние, българите, като започнем да се въоръжаваме и след година-две войната започва. Така направихме през 1910 година и през 1912 войната започна. После, през 1913 година постъпихме пак така и през 1914 година войната, световната война започна. Просто проклятие. Затова според мене на България със закон трябва да й се забрани да се въоръжава. Ние имаме лека ръка на въоръженията — въоръжим ли се и войната е готова." - "Срещи с Буров"

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш