Quantcast
БСП връща мандата за правителство още на 5 май | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

БСП връща мандата за правителство още на 5 май

Извънредните избори ще са вероятно на 11 юли
11 928
 EPA/BGNES
Корнелия Нинова отбеляза Деня на труда със симпатизанти в София.

БСП няма да състави кабинет и ще върне мандата още на 5 май, когато президентът ще го връчи на Корнелия Нинова. Това реши Националният съвет на партията и ПГ на партията на съвместно над 3-часово заседание. Връщането на мандата е подкрепено от 108 души, има и 5-има въздържали се.  Дългата дискусия се е въртяла около това кога да върнат мандата - на 5-и или на 12 май. 

Това означава, че след връщането на мандата, президентът Румен Радев трябва да назначи служебно правителство, да разпусне Народното събрание и да насрочи нови парламентарни избори. Избори за ново Народно събрание се провеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното. Това означава, че парламентарните избори ще бъдат на 4 юли, ако Радев има готовност веднага да обяви служебното си правителство, или на 11 юли, ако му трябва още една седмица.

Служебното правителство ще действа до конституирането на редовен МС. Радев няколко пъти подчерта, че е нужно действащото НС да приеме актуализация на бюджета, но тя се предлага единствено от правителството. Кабинетът в оставка на Борисов няма такива намерения.  Преди 23 години БСП също върна мандата. На 4 февруари 1997 г. Георги Първанов и Николай Добрев върнаха мандата за съставяне на правителство на президента Петър Стоянов. Бе съставено служебно правителство с премиер Стефан Софиянски. След извънредните избори редовното правителство бе оглавено от Иван Костов. 

По-рано сутринта се обсъждаше, че пред БСП има три варианта за действие, след като получи от президента мандат за съставяне на правителство, което ще се стане на 5 май.

"Най-лесният вариант е да върнем мандата. Другият е да предложим правителство начело с Корнелия Нинова като ярък, ясен политически знак, че ние сме в състояние да носим отговорност в ситуация, в която всички бягат. Третата възможност е БСП да предложи правителство с ограничен мандат - до края на годината или до другата пролет, който да има предимно експертен състав", поясни депутатът  Александър Симов пред БНТ тази сутрин.

По обяд левицата отбеляза Деня на труда  в Борисовата градина в столицата с митинг-концерт под наслов „Достоен труд - достоен живот“, организиран от Националния съвет на БСП, Градския съвет на партията, в-к „Дума“ и младежкото обединение на БСП. Днес партията отбелязва и 130 години от организираното социалистическо движение в страната.

В речта си Корнелия Нинова заяви, че Националният съвет на БСП ще вземе най-доброто решение за България. Тя посочи, че „моделът Борисов“ все още не е разрушен и призова за общи усилия политическите партии това да се случи. Нинова заяви, че БСП са подали ръка на новите партии в парламента, но не пропусна да отбележи, че част от действията им са учудващи. Преди това депутатът Борислав Гуцанов - член на Изпълнителното бюро на социалистите, коментира за „Хоризонт“, че БСП ще подходи отговорно, но не се плаши и от предсрочни избори:

„Категорично БСП е готова за предсрочни избори. Това няма да ни изненада“.

 

 

Още

Седянка им беше трудно да съберат, държава ще управляват

03.08.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

13791
ИТН представя проектокабинета си на партиите без ДПС и ГЕРБ

02.08.2021

Обновена

8606
Популизъм и сиромахомилство плъзват в парламента

02.08.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

16828