facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

България е получила от ЕС 54 000 проблемни китайски маски

Предпазните средства по директния договор с Китай отговарят на изискванията за качество, твърди МЗ
1 001
Снимка на доставените у нас маски от Китай, разпространена от Биволъ.

България е получила 54 000 маски от проблемната партида от Китай, за която сигнализира Европейската комисия. Маските са пристигнали у нас на 12 май и ще преминат през лабораторно изследване, което да установи реалната защита, която осигуряват.

Това съобщиха от Министерство на здравеопазването по повод замразената от Европейската комисия обща поръчка за закупуване на 10 млн. маски от Китай по Инструмента за спешна подкрепа. Брюксел спря временно изпълнението на договора, след като две държави - Полша и Холандия, се оплакаха от качеството на предоставените маски по първата партида от Китай. По нея бяха доставени 1,5 млн. маски по направени заявки от 17 държави, включително и България, като защитните средства са за сметка на европейския бюджет. 

Маските по направената от ЕК обща заявка не притежават СЕ-сертификат, тъй като не са преминали обичайната за пускане на пазара на ЕС процедура на сертифициране през нотифициран орган, уточняват от българското здравно министерство. И допълниха, че все още няма детайли за установените проблеми с качеството на маските от лабораториите в Полша и Холандия. 

Към момента няма установени проблеми с качеството на директно доставените маски по двустранния договор, сключен между България и Китай, става ясно още от отговорите на МЗ до "Сега". България сключи два договора с Китай за закупуване на маски и респиратори. Първият е за 1 176 770 броя нестерилни предпазни маски KN95 на стойност 1 412 124 евро и 50 респираторни апарата за 1,5 млн. евро. По втория  България чака 1 000 000 медицински маски на цена 1 670 000 евро. 

До момента в България са получени 919 000 маски по линия на първия договор, доставката на останалите 257 770 бройки се чака, уточниха на МЗ. Според министерството маските разполагат с необходимите тест репорти за качество, но са били предоставени и мостри за допълнителни изследвания на сертифицирана лаборатория за извършване на тестове за степента на защита. "Към настоящия момент маските вече са тествани в лабораторията по вирусология на биологичния факултет на Софийския университет и изследванията потвърждават качеството им. Независимо от това, мостри от получените маски предстои да бъдат изпратени и в лабораторията към Института по отбрана, където бяха тествани и предпазните костюми, произведени в България, които по-късно бяха одобрени като качество в Германия и в последствие получиха сертификати за високото си качество от европейски лаборатории, одобрени от Европейската комисия", уточняват от МЗ. От там добавят, че маските по този първи договор не са предназначени за лечебните заведения, а ще се предоставят служителите на РЗИ, МВР, МО и митниците и други институции, работещи на граничните пунктове. 

Извършването на допълнителни тестове тече на фона на установени проблеми със същия производител в други страни. Разследване на "Биволъ" показа, че у нас са доставени маски на китайската фирма Ryzur, която се е представила много зле на извършени тестове в Националната лаборатория за персонални защитни технологии на САЩ. Тестовете в САЩ на същия модел маски като тези, доставени в България, са установили ефективност на филтъра от 33,9% при заявена 95% за този клас респиратори. По темата с доставките работи и Антикорупционнияшт фонд, който поиска безуспешно копия на договорите с Китай по реда на Закона за достъп до обществена информация. АКФ обжалва пред Административния съд в София мълчалив отказ на МЗ за предоставяне на договорите. 

 

ПРОВЕРКИ

Европейската комисия е помолила държавите-членки, получили маски по първата партида, да предоставят данни за извършените допълнителни проверки на качеството. Ако допълнителните тестове докажат, че наистина има проблем с покриването на стандартите -KN95 и FFP2, правната служба на ЕК ще предприеме стъпки за задействане на неустойки и възстановяване на платените суми по договора. 

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

САЩ забраняват TikTok и WeChat

19.09.2020

Обновена

1909 18
КЗП: Не правете маски от памперси и торби за прахосмукачка!

19.09.2020

1268 7
Трудовите лагери за уйгурите създават все повече проблеми на Китай

18.09.2020

742 5

Коментари

шиши

Има фурми???

Интервал

Шиши, какво за фурмите? Те не са проблемни :)

вила

Чобан барба ганьос проглуши Вселената ,че промишлеността му бълва милиони маски,калцуини... .,страната е пренаситена и вече подари на северна македония и на Австрия,а то...поръчал над 2 милиона маски от КОМУНИСТИТЕ В КИТАЙ!Комунизмът /единствената партия в Китай е управляващата комунистическата/ спасява капитализма.

Testament
снимка на Testament

маските не предпазиха никой!

Хората ги носеха за да не ги Глобят имаше и миндили🐒 увити и опаковани с безумни погледи  тичащи из  магазините с 2чифта ръкавици и химически дрехи.

Slava
снимка на Slava

вила, пак дрънкаш глупости - маските са поръчани още през март.

 

Този под теб пък не знае на кой свят се намира - в държавите, където медицинските служители нямаха маски, масово се изпозаразиха.

вила

През март т.г. Пак кумирът ти барба ги е поръчал,ама  имало  вече и немъже с ибриче...Защо ги е поръчал като си има мощна промишленост,над 350 АВТОМОБИЛНИ ЗАВОДА,ПО НЕГОВИ ДУМИ,които вместо тапицерия да са правили маски,ама в пожарникария е така-като се обърне колата барбата командори...

vvatkov

    То България, преди това, получи по същия път и коронавируса. Далаверата да върви, другото са колетерални "бонуси".

Влез или се регистрирай за да коментираш