Quantcast
България удържа и през 2019 г. лидерството в ЕС по корупция | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

България удържа и през 2019 г. лидерството в ЕС по корупция

В световната класация страната ни не помръдва от 2012 г. насам
Обновена
7 105
 колаж

Никой не е успял и през миналата година да измести България от лидерската позиция по корупция в ЕС Това показва международният Индекс за възприятие на корупцията, изготвян от Асоциация „Прозрачност без граници“. И, което е дори по-лошо, страната ни не отбелязва абсолютно никакъв напредък през последните 7 години.

Стойността на индекса за България е 43 точки, което отрежда на българската държава незавидното 74-то място сред 180 страни. В сравнение с предни години се изкачваме с няколко места нагоре в класацията.

Това обаче не е признак за напредък, тъй като се случва преди всичко за сметка на упадъка на няколко други държави от Източна Европа и Балканите. „Не ние се качваме към тях, а по-скоро те слизат към нас заради проблемите, които имат в областта на правосъдието, по-конкретно по отношение на независимостта на съдебната власт“, отбеляза Калин Славов от „Прозрачност без граници“.

СТАГНАЦИЯ

Удивителното е, че България на практика почти не помръдва от мястото, което заема в класацията. През 2012 г. страната получава 41 точки и тази стойност фактически не се променя и досега. От „Прозрачност без граници“ смятат, че това се дължи на трайните проблеми в областта на свободата на медиите, изборния процес, финансирането на политическите партии, назначенията в публичните институции и върховенството на закона. “Пациентът е в състояние на полубудна кома”, обезкуражаващо констатира Калин Славов.

ЗА ПРИМЕР

Политологът Огнян Минчев коментира, че промяна е възможна само при условие, че се направят структурни реформи в публичните институции, както и в отношенията между държавата, политиката и бизнеса. Като пример той посочи Грузия, която заема 44-то място, въпреки че се намира в регион, където страните имат по-големи проблеми с корупцията в сравнение с Югоизточна Европа.

„Грузия е на това високо място, благодарение на факта, че между 2003 и 2008 г. в страната бяха направени ключови реформи, които драматично редуцираха нивото на корупцията в основни публични институции. В този период на практика беше разпусната пътната полиция и беше създадена отново по правила, които не допускаха или минимизираха корупцията. Оттогава минаха повече от 10 години и нивото, което беше постигнато между 2003 и 2008 г. поддържа Грузия на равнище, което е завидно от наша гледна точка“, обясни политологът. През посочения от него период страната се управляваше от президента Михаил Саакашвили.

На политиците Минчев препоръча: „Рейтингът не е за да се хвалят с него, а за да работят, да правят промени и този рейтинг да пада. Защото да бъдеш на власт означава да взимаш решения, които не се популярни за една или друга група, особено ако тази група е свързана с олигархични интереси, окупирали държавата, икономиката и обществото."

ЕВРОПА

Средната стойност на индекса на Стария континент е сравнително висока – 66 точки. Най-добре се представят Дания, Финландия, Швеция, Швейцария и Норвегия. Най-проблемни са страни от Централна и Източна Европа: Гърция, Хърватско, Унгария, Румъния и България.

СВЕТЪТ

В челото на класацията стоят страни като Дания (87), Нова Зеландия (87), Финландия (86), Сингапур (85), Швеция (85), Швейцария (85). На дъното са изпаднали държави в икономическа криза или военен конфликт като Венецуела (16), Йемен (15), Сирия (13), Южен Судан (12) и Сомалия (9).

Две трети от държавите по света получават под 50 точки по индекса. Това означава, че показват незначителен или никакъв напредък в борбата с корупцията.

Още

Пеканов очаква ЕС да се смили при оценяването на инфлацията ни

04.12.2022

646
България пази тайна какво оръжие праща на Украйна

04.12.2022

714
Нидерландия отряза България за Шенген, но ще пусне Румъния

02.12.2022

Обновена

СВЕТОСЛАВ ТЕРЗИЕВ

18318