Quantcast
Българо-македонската комисия затъна в историята на X век | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Българо-македонската комисия затъна в историята на X век

Не виждам желание у нашите колеги да напуснат собствената си интерпретация за това време, коментира съпредседателят й Ангел Димитров
6 994
 БГНЕС
Ангел Димитров

Срещите на смесената българо-македонска комисия, която се занимава с въпросите на общата ни история, остават напълно безплодни. Такъв извод може да се направи от коментара по повод на последната сбирка на комисията, който направи днес българският й съпредседател проф. Ангел Димитров. Той даде брифинг във външното ни министерство.

Димитров заяви, че представителите на Скопие в комисията са се завърнали към традиционните си нагласи, които блокират работата на органа вече 2 години. „Нашите колеги не могат да допуснат мисълта за обща история”, отбеляза той. Като пример даде нежеланието на северномакедонската страна да допусне съвместни чествания на бележити личности. Като братя Миладинови, за които през 2021 г. отбелязваме кръгла годишнина от издаването на сборника им с български народни песни.

По отношение на работата им върху конкретни исторически периоди Димитров заяви: „Може да се каже, че малко трудно ще излезем от X-XI век. Поне засега не виждам желание у нашите колеги да напуснат собствената си интерпретация за това време.”

Той посочи, че единственото очакване на българската страна е да започнем взаимно да уважаваме научните принципи и стандарти. И определи твърденията на Скопие, че иска комисията да отбележи напредък, като „имитация на сериозна дейност”.

Още

Петков призна за "комуникационна грешка" в руския случай

30.06.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ, ЕВА-МАРИЯ РАЙКОВА

7549
Радев отряза ПП и БСП за нови консултации за правителство

28.06.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ, ЕВА-МАРИЯ РАЙКОВА

9575
Радев като Нерон се грее на политическия пожар

28.06.2022

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

6133