facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Бургаският кмет прибира пейките от парковете

Глоби от по 5000 лв напълно обезлюдиха Морската във Варна
Обновена
21 890
 Фейсбук Димитър Николов

Бургаският кмет Димитър Николов започна операция по прибиране на пейките от всички паркове, за да няма събиране на хора. 

"И за мен не е приятно, но хубавото време и раздумките по пейките в парковете и градинките изкушават да се върнем към обичайния си начин на живот. Затова ще ги разредим, вдигнем или съберем една върху друга на местата, където по мои наблюдения, се струпват най-много хора", написа той във Фейсбук. 

Акцията е в “Борисовата градинка”, парк “Света Троица” и парк “Славейков”,  “Меден рудник” и  Морската градина.

"Не можем да приберем всички, но поне ще ги намалим драстично! Живот и здраве, когато всичко приключи, пак ще ги върнем по местата. Времето ще става все по-хубаво и ще е все по-трудно да се спазват забраните. Няма друг начин, съжалявам!", пише още Николов.

По-късно днес той реагира на критики за действията си. "Временното прибиране на пейките от парковете не е каприз! Правим го на първо място, за да опазим живота и здравето на бургазлии, а на второ – за да нямаме повод да ви глобяваме! Дори и един бургазлия да предпазим или спасим си заслужава!. Имайте търпение! Всичко това някой ден ще е само един лош спомен", написа той. 

Само две дузини глоби от по 5000 лв. пък изпразниха напълно варненската Морска градина. Камерите на няколко телевизии показаха, че парка днес е напълно пуст в иначе пълното с хиляди хора, особено в почивните дни пространство. 

Всичко това идва след като за няколко часа в петък следобед на 23-ма души са били съставени актове и те са били глобени с по 5000 лв, защото се разхождат в Морската градина във Варна, въпреки забраната да се влиза в паркове и градинки по време на епидемията от COVID-19.Това обявиха от ОДМВР Варна. Веднага от варненската полиция призоваваха всички граждани да спазват ограниченията, въведени във връзка с извънредното положение в страната.

Всъщност актовете са на основание на закона за здравето, който предвижда 5000 лв. глоба за нарушаване на противоепидимични мерки, наредени от министъра на здравеопазването. Тази нова норма бе приета само преди няколко дни и е част от обнадорвания закона за изънредното положение.

Със Заповед от 20 март т.г. Кирил Ананиев забрани посещенията на паркове, градски градини, спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места. На базата на тази заповед много кметове издадоха заповеди, които да важат за съответните територии, което означава, че подобни глоби ще се налагат не само във Варна, но и на много други места. 

Точно на базата на тези заповеди, закона за здравето и на закона за извънредното положение бе предвидена и възможността за налагането на тези много високи глоби. Те се подчиняват на общите норми на административно-наказателното право и могат да се обжалват, както пред началниците на лицата, които са издали актовете, така и пред съд.

 

159

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Дежавю във Варна: На асфалта - дупка!

27.05.2020

5431 27
Мъртъв делфин "изплува" до автобусна спирка във Варна

27.05.2020

927 16
ВиК-Варна обяви кафявата езерна вода за пречистена

27.05.2020

Обновена

ДИЯН ИВАНОВ

2737 3

Коментари

Страници

Aniki

Интересно ми е как се обжалва тази глоба след като съда не работи. 

 

edit: сега разбрах, че деловодството работи. Т.е. входират се жалби.

Джиджи

Ми, той, съдА и затуй не работи! 😍💋

Direktiva

За да са въведени тези мерки има  смисъл! Защо е така е дълга и широка! Казвам Ви го като лекар-специалист! Но винаги има по-умници от докторите, които не знаят колко много не знаят!

Lola the Kinks

Лекар-специалистът да коментира влиянието на ултравиолетовите лъчи от спектъра на слънчевата радиация върху организма за синтеза на витамин D?

Direktiva

Има специализирани сайтове и бг-мама! В Банско, въздухът е по-чист и от на Шипка!

Aniki

а да са въведени тези мерки има  смисъл! Защо е така е дълга и широка! Казвам Ви го като лекар-специалист!

надявам се никога да не ми се налага да бъда лекуван от лекар като теб. Вземам предвид не само този ти безсмислен коментар, но и повечето твои които съм прочел тук. 

levent

И аз съм лекар специалист и имам достатъчно познания за предаването на инфекциите. Тези мерки са изцяло необосновани и абсурдни, показват степента на незнание, но също и желанието да се властва над хората. В Германия също има мерки, но тамошните специалисти и политици са на различно ниво. Казаха: забранява се на хора да се събират повече от двама, с изключение на семейства.  Хората могат да излязат на разходки и да спортуват. Чакам някой “учен” да ми обясни как се заразява човек с коронавирус, и какъвто и да е вирус на открито, сред природата?На Витоша или на Морската градина на Варна или който и да е друг град. Разбира се не очаквам отговор, защото те са псевдоспециалисти. Това е невъзможно, ако няма близък контакт между хор, ако не вдишаш въздуха непосредстевено когато някой кашля до или пред тебе, ако не пипаш едни и същи предмети, пейки и т.н. Тези чудовищни глоби, предложени от псевдоспециалистк са най- яркия пример че нрава на властимащите хора обзети от манията да диктуват.

levent

За да бъде човек специалист, не е достатъчно да е наизустил учебния материал и изкарал изпити. Истинският соециалист трябва да бъде отворен за имформация и знание, колкото повече човек учи, толкова повече разбира че знанията му са малко, науката е като бездънно море. Освен това човек трябва да бъде любознателен, заинтересован, . Това което днес го приемаме за вярно, утре може да се окаже неточно, това е науката. Другото е повтаряне на шаблони и това е. Никой псевдоспециалист не би могъл да ме убеди как човек може да се зарази с коронвирус в гората или в парка, спазвайки определени хигиенни норми

Direktiva

Дрън, дрън!!! Всичкото приказки на пазара! Страната е във война с вируса и в извънредно положение, заповедите се изпълняват и не се коментират!

аман бе

Т.е. Молчать и не рассуждать! Унтер Пришибеев май беше, а не д-р Пришибеев...

mehudi

дрън дрън. и аз съм лекар. поне да бяхте видяли препоръките на сзо. много сте се вживели в темата "война".

lalluger

Не за цяла Германия е така. И там има общини с почти пълна забрана за излизане. И другите ще ги последват. Глобите са наистина неадекватни. Трябва да бъдат събираеми, реално и пак щв "боли".

Имам въпрос, като към специалист:

- възможна ли е зараза от комари?

Direktiva

 - възможна ли е зараза от комари?

Няма известни данни. По принцип е невъзможна и изисква втори приемник на инфекцията! 

bigchicken

Доктор Директива, добре, че няма заповед да се фанете за палците. На краката. Но гледам, и без заповед се справяте. С желание някак...

Direktiva

Да си жив и здрав! Ама като легнеш болен съм длъжен да те спасявам, понякога, и от собствена глупост и простотия!

МЕТЕОР
снимка на МЕТЕОР

Интересно  кой ще осъди тези псевдо мерки и компенсира жертвите Им?

levent

Никой, разбира се. Че такива са “специалистите” и политиците които решават кого как да ужилят. Нали ще трябват пари за компенсиране на някои. 

PlaNed
снимка на PlaNed

Някой много се разбърза да го играе "Булката беглец 4" 😁

За такива баба ми е казваше "Всичката Мара втасала".

Вероятно за това искат да се включи армията и направо ще ни разстрелват?!

kirkorin

Не се движете за здраве и дълголетие.☝️

momon

По темата за коронавируса е задължително да се види това мнение.  https://afera.bg/%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%84-%d0%b1%d...

Aniki

Друго също ми е интересно. Как точно се доказва, че съм се разхождал? Аз имам баба която живее на входа на морската градина. Отивам да я видя и след това се прибирам, минавайки през морската. Да, в тази посока живея. 

lalluger

Като докажеш че си ходила у баба си, да помагаш, сигурно няма проблеми. По принцип разхождащите се ии се държат като такива.

И пак философстване! Има ли заповед? Има! Ами спазвайте я!

Aniki

Това че има заповед не означава, че е адекватна. Не означава също, че е законосъобразна. За това ми беше и 1вия въпрос, как се обжалва като не работи съда. Точно там се доказва къде съм ходиЛ. 

 

П.с. това че си готов да поемеш каквото ти подават е твой личен избор. 

 

п.п.с Как точно се различава разхождащ се от прибиращ се?! Това е риторичен въпрос. Направи услуга и на двама ни и не отговаряй.

levent

Aniki, за да бъдат заповедите адекватни, трябва да бъдат предложени от адекватни специалисти и издадени от адекватни властимащи. Както се вижда, в България липсват и двата фактора. Ясно е че на някои хора много им се хареса тази ситуация, та нали милееха от 3 десетилетия по комунистичвско. Ето им шанса да се върнат макар и за кратко в миналото. Ако един от тези глупаци ми докаже че хората ( спазвайки нужните мерки) се еазболяват от коронавирус, по време на разходка в парка или гората, бих излязъл публично да се опозоря, но каква файда да говориш на тиквеници?

аман бе

Ами прибирайки се не минаваш през Морската, а мааш гащи по тротоара отсреща и дишаш с пълни гърди изгорелите газове. То пък и колите намаляха...

Джиджи

П.с. това че си готов да поемеш каквото ти подават е твой личен избор. 

Баси личния избор да изпълняваш или не изпълняваш заповед?! 😲😵😲

 

💩

Banshee
снимка на Banshee

противоепидимични мерки.

 

Тия като че ли се борят не с епидемия, а с трифиди в парковете и по балкана.

SPQR

 

Когато в сряда сутринта цари характерната за неделя тишина, трябва да знаеш, че някъде нещо не е в ред.

 

Почувствувах това още щом се събудих. И все пак, като се поразмислих, започнах да се съмнявам. В края на краищата имаше голяма вероятност сгрешилият да съм аз, а не останалата част от човечеството, въпреки че това ми се струваше невъзможно. Продължих да чакам, измъчван от съмнения. И скоро получих първото обективно доказателство — далечен часовник удари, както ми се стори, осем. Слушах напрегнато и недоверчиво. Скоро силно и решително заби друг часовник и без съмнение отброи осем. Сега вече бях сигурен, че нещо се е случило.

Причината, поради която пропуснах да видя края на света — е, поне края на света, който познавах от трийсет години, — беше чиста случайност: в същност както е с всеки оцелял, ако се позамисли човек.

Светът е така устроен, че една част от хората са винаги в болница и по закона на вероятностите преди около седмица и аз станах един от тях. Съвсем същото би могло да ми се случи и преди две седмици — само че тогава нямаше да съм жив, за да пиша тези редове. Но случаят не само беше решил да попадна в болницата точно по това време, ами на всичко отгоре очите ми, а в същност и цялата ми глава бяха омотани в превръзки — нещо, за което трябва да съм благодарен на онзи, който се занимава с вероятностите.

 

"Денят на трифидите" Джон Уиндъм

 

 

аман бе

Между другото аз първо за този роман се сетих при обявяване на извънредното положение.

Последен
снимка на Последен

Със сигурност в СЕГА има епидИмия от правописни, пунктуационни, граматически и смислови грешки.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×