facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Цацаров: КПКОНПИ няма да се промени, ако се назначава от Радев

Ако смятате, че това е разковничето на борбата с корупцията в България, на грешен път сте, обърна се той към критикуващите го социалисти
Обновена
1 356
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Сотир Цацаров

Нищо няма да се промени в работата на комисията, ако се назначава от президента Румен Радев. Това обяви Сотир Цацаров – шефът на държавната антикорупционна комисия (КПКОНПИ) пред депутатите тази сутрин. В пленарната зала беше представен и одобрен докладът за дейността на оглавявания от него орган за 2019 г.

Повод за внезапно изразеното мнение от бившия главен прокурор станаха нападки на БСП към работата му. От левицата обявиха, че са се сбъднали прогнозите им, че антикорупционният закон, приет от управляващите през 2018 г., няма да доведе до ефективна борба с корупцията. Преди две години социалистите настояваха в него да се запише, че председателят на КПКОНПИ ще се определя от държавния глава. От ГЕРБ обаче предпочетоха той да се определя от Народното събрание, което е под техен контрол. Така се стигна и до избора на Цацаров от мнозинството в парламента през 2019 г.

На шефа на КПКОНПИ напомнянето за тези събития не се хареса. „Не мислете, че ако комисията бъде назначавана от президента, тук ще чуете по-различен отчет ... Ако смятате, че това е разковничето на борбата с корупцията в България, без грам политика ви казвам, а и вие го знаете много добре, на грешен път сте”, обърна се той към червените депутати.

От БСП всъщност дойдоха единствените критични думи спрямо работата на комисията. Социалистите отбелязаха, че в доклада изобщо не се споменава за големите скандали, привлекли общественото внимание – като „Апартаментгейт”, в който беше замесен и бившият й председател Пламен Георгиев. Изтъкнаха и липсата на акценти в работата на комисията – например спрямо обществените поръчки, за които се подозира, че са особено засегнати от корупционни интереси. Основният аргумент на левицата обаче беше огромното несъответствие между претенциите на КПКОНПИ за отнемане на имущество и реално удовлетворените в съда искове. Комисията претендира за имущество на стойност около 3.1 млрд. лв., но през миналата година положително са приключили искове за едва 8.1 млн. лв. Нещо повече – отнетото имущество се обезценява заради дългите съдебни процеси и не носи сериозни приходи на държавата при продажбата му.

Напомнянето, че е забравен „Апартаментгейт” засегна Цацаров. „Съжалявам, че ще ви го припомня, но в отчетния доклад не присъстват и проверките за закупени недвижими имоти в град София на немалка стойност и от представители на вашата парламентарна група. Затова нека да бъдем обективни”, обърна се той отново към социалистите.

По повод дългите съдебни процеси, бившият главен прокурор напомни, че процедурата изисква преминаването през 3 съдебни инстанции, преди да бъде окончателно отнето имущество. "Ако говорим, че процесите са прекалено дълги, това означава да се вземе от вас решение за ускорена конфискация, в резултат на което ще ни дадете правото да влизаме в домовете на хората и незабавно да им отнемаме имуществото, и да го продаваме, за да не се обезценява. Само че тогава това ще бъде драстично нарушаване на техните права", изтъкна Цацаров. По думите му 127 дела за конфискация били спрени в очакване на тълкувателно решение на Върховния касационен съд от 2018 г. и тези дела засилвали пасива в отчета на комисията, т.е. размера на имуществото, което не е отнето. В заключение той призова депутатите да се захванат за работа и да изменят действащото законодателство – на първо място остарелия Наказателен кодекс.

ГЕРБ ЗА ОЛИГАРСИТЕ И ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ

Управляващите от ГЕРБ също се подразниха от спомена за идеята на социалистите КПКОНПИ да се даде на "Дондуков" 2. "Ако надникнем в българските арести за тези 2 години, там са най-големите олигарси – с несметни богатства, със замъци, с острови, с яхти. Друг един е в Дубай, друг е в Белград. Крупни олигарси за милиарди, смъкнати от кожата на този народ. Може би това е била целта на колегите – да има някаква възможност тези хора да бъдат под крило, под сянка. Всички до един от тези олигарси са производни на комунистическата номенклатура и Държавна сигурност. Там ги стягаше чепикът колегите. Искаха да спасят тези хора, които при определени случаи са и техни видни спонсори", обяви депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски. И призова: "Като говорим за една тераса и за милиарди, смъкнати от този народ, трябва да бъдем малко по-скромни."

19

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов: Няма да влизам в ченгеджийските номера на президента

05.07.2020

Обновена

3100 49
БОЕЦ осъди комисията Антикорупция за отказани данни

04.07.2020

ЮЛИАНА БОНЧЕВА

10680 27
Президентът: Пореден скеч на премиера, шкафчето ми е празно

04.07.2020

Обновена

9146 58

Коментари

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

„Няма ги и имотите, закупени на немалка стойност в София от ваши представители”, обърна се той към левите депутати.

 

Ооо, Цацата вече сербез. И той се политизира официално. Баси мизерабъла!

Калпазанче

Нищо няма да се се промени в бардака, ако не се сменят труженичките и тружениците МУ! С това съм съгласен. Алилуя!

nebenebe

Какво го боли гъза (Пардон!), кой ще назначава. Нали ще е по компетентност. Аман от продажни мрънкачи.

sega_veteran

Не оръжието убива, а ръката, която го държи !

Evasion

Нищо няма да се промени в работата на комисията, ако се назначава от президента Румен Радев. 

А ако се назначава по принцип от президента, независимо как се казва - тогава ще се промени ли нещо? Щото иначе няма много смисъл от тази комисия... 

Testament
снимка на Testament

ОНД тярбва да бъде бързичко изритан  и даже осъден.

nottheone

оня ден - главен прокурор.

неска - шеф на правителствените конпири.

утре - богат пенсионер, съдържател на кварталното клубче на герб в кършака.

 

не е лесна тая съдба.

slavabg

Не му завиждай... кльопачката отдавна го е самоубила тоя 😉

Aniki

A някой може ли да сподели какво изобщо са свършили от КПКОНПИ което да бъде определено за "полезно"? "Изпирането" на виновници не се брои за такова!

nebenebe

Интересчиите се подушват отдалеч. Имат отличен нюхТ.

'FranceskRivalta'8

Да не оставяме Каскетурата самотна в борбата И с корупцията, а да И помагаме кой с каквото може.

Ето, например, г-н Стефан Стефанов (практикуващ адвокат и доскорошен дългогодишен преподавател по право в СУ "Св. Климент Охридски") вече е на разположение:

"Гледам го сега главният прокурор и се чудя дали да му дам поле за изява? Много го харесвам и ще му дам подсказка.

През 2012 г. в Пловдивския съд имаше едно много интересно дело. По делото имаше едно СРС, в което се говореше за един високопоставен пловдивски магистрат, който бе поискал шестцифренна сума за да оправи едно дело. Магистратът бе описан като *пълен, с очила*, а и името му се споменаваше. Прокурорът по делото потвърди пред съда, че се чуват имена и шестцифрени суми и каза , че се касае за *ОПГ*, така е записано в протоколът. Съдът веднага засекрети делото без да постанови това в протокола.

По – интересно беше едно ВДС. На видео файл се виждаше как високопоставеният магистрат си иска сумата от един осъден на тринадест години затвор. Файлът беше правен в някакъв ресторант. Виждаха се осъденият, баща му и магистратът.

Когато делото стигна до ВКС съдиите Мавров и Имова разпоредиха доказателствата по делото да бъдат унищожени. А дано, ама надали.
Чудя се сега какво ще стане ако някой вземе та изпрати *унищожените доказателства* на президента или руският посланник ?

Сега трийте и размазвайте, господин главен прокурор!" 

 

nebenebe

Дай, Боже! Ама докато са живи. Ще видим и романяската. Ще и затъкнат устата и на нея. Колко по-лесно е било едно време, когата сюзеренът, владетелят де, е бил и съдия. Отсече няколко глави, и мир и рахатлък.

Миша

Не съм съгласен. По-добре КПКОНПИ да се назначава от Радев, отколкото от Шиши. Макар, че да са назначава от Радев също не е решение.😮

nebenebe

Любопитно е да се знае, дали КПКОНПИ (бе то като КНИПИТУГА едно време) е на плюс или на минус. Не по претенции, а по реално докарани приходи. С приспаднатите разходи и осигуровки, разбира се. Ако е на минус, да се закрива  веднага. Бактисахме от дървени философи.

Минувача
снимка на Минувача

128 дела с общ размер на исковете над 144 млн.лв. са били спрени в цялата страна, докато ВКС на Лозан Панов се произнесе по процесите за отнемане на незаконно придобито имущество, по които КПКОНПИ е ищец. Това става ясно от писмо на председателя на комисията за отнемане на престъпно имане Сотир Цацаров до председателя на ВКС Лозан Панов, съобщиха от КПКОНПИ.

първолета

Значи ... докладът на Ц. е обективна истина, защото в него отсъства информация за факти, касаещи управляващи и опозиция в парламента. Еееваалаа на такъв юрист. 👎

wreckage
снимка на wreckage

ако нищо е нямало

да се промени в работата на комисията, ако се назначава от президента Румен Радев. 

що така преди две години герп претпочита претседателят

да се определя от Народното събрание, което е под техен контрол.

 

Спорет мен, ена независима од парламентарното мнозинство комисия би имала ноо по-голема свобода да разследва корупцията фсредите на излъчените с тва мнозинство държавни служители.

Минувача
снимка на Минувача

Внесени са искове за 850 млн. лв.:

https://www.24chasa.bg/novini/article/8635038

 

Зазимен

1. Цацаров яко се е объркал. Не става въпрос ККОНПИ да бъде назначавана от Р. Радев. Предложението е да бъде назначавана от президента на България.

2. Цацаров е прав. Ако ККОНПИ се назначава от президента, това нищо няма да промени.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×