Quantcast
Честитка за 8 март разгневи Скопие | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Честитка за 8 март разгневи Скопие

Красимир Каракачанов поздравил дамите с карта на Санстефанска България
15 689
Честитката на Каракачанов

Честитка за 8 март, пусната от българския вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов в социалните мрежи, предизвика гнева на Република Северна Македония. Причината - на картичката е картата на Санстефанска България, чиито граници включват територията на днешна Македония. “Традиции, семейство и честност. България над всичко”, пише Каракачанов.

В Скопие веднага коментираха картичката на Каракачанов като провокация и великобългарски шовинизъм и териториални претенции към Македония.

По този повод веднага реагираха от кабинета на президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски.

"Президентът Пендаровски винаги е казвал по отношение на изявленията, които идват от София, че те представляват открито нарушение на Договора за добросъседство и подкопават доверието между двете страни и народи. Подобни действия противоречат на основните принципи и ценности на НАТО, в който и двете страни са равноправни членове", се казва в реакцията на кабинета на Пендаровски.

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев и вицепремиерът Никола Димитров определиха като "предизборен фолклор" картата на Санстефанска България, публикувана от българския вицепремиер Красимир Каракачанов в социалните мрежи, предаде МИА.

"Колкото по-силна е реакцията в нашата страна, толкова по-силен е ефектът, което вероятно е идеята преди всичко. Ние, които сме искрено на страната на добросъседските отношения и на приятелството, трябва да сме по-внимателни какво казваме и публикуваме в социалните мрежи. Ние особено трябва да се въздържаме от изявления и публикации, които изглеждат като териториални амбиции и са в противоречие на Договора за приятелство и нашето участие в НАТО", каза вицепремиерът на Северна Македония.

В същия дух премиерът Заев определи публикацията на Каракачанов като "изборен фолклор" и заяви, че да я коментира би означавало да се намеси в предизборната кампания в България.

Още

София и Скопие отрекоха в автобуса да е имало туби с бензин

25.11.2021

Обновена

5678
Все още липсва водеща версия за трагедията на "Струма"

27.11.2021

Обновена

1328
Черен петък: България признава 30% от македонския език