Quantcast
250 души са получили фалшиви сертификати в Асеновград и Раковски | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

250 души са получили фалшиви сертификати в Асеновград и Раковски

Трима лекари и зъболекар са задържани в акцията на МВР
Обновена
11 400
 Илияна Кирилова

250 души са били в чужбина в момента, в който по документи са ваксиниран, вписани в националния ваксинационен регистър и са им издадени зелени сертификати. Това обясни Чавдар Грошев, районен прокурор от Пловдив във връзка с вчерашната акция в Асеновград и Раковски срещу издаването на фалшиви сертификати. Те са плащали за услугата между 200 и 400 лева на посредници.

"Наблюдавани са 2 досъдебни производства за документни престъпления и лъжливо документиране. Направихме претърсвания и изземвания в медицински център в град Раковски и в Асеновград за издаване на зелени сертификати на лица, които не са ваксинирани. Установено е, че 200 лица са били в чужбина към момента, когато са издавани тези сертификати в Асеновград, а за Раковски около 50 лица. Има 4-ма задържани - трима са лекари, един е зъболекар", казва Грошев, цитиран от БНТ.

Въпросните сертификати са издадени за около 2 месеца. Тепърва ще се установява дали тези лица са използвали сертификатите и дали има съпричастност на други лица. 

Сертификатите са предназначени за ползване за пътуване в чужбина. Иззети са над 20 000 попълнени декларации с подпис и лични данни. Към момента не са повдигнати обвинения. Ако задържаните не бъдат обвинени, те трябва да бъдат освободени до 24 часа. И след обвинение, могат да останат в ареста без съдебна санкция не повече от 72 часа. Много от лицата, които са се снабдили със сертификат, са използвали посредници от различни слоеве на населението, включително медицински лица, допълни Славчо Алексиев, началник на отдел "Икономическа полиция" към ОД на МВР-Пловдив.

Както "Сега" писа вчера петима души са задържани в акция на икономическа полиция срещу издаването на фалшиви сертификати за ваксинация срещу ковид. Това научи "Сега" от източници в МВР. Акцията на министерството е била в асеновградската болница, както и в частен медицински център в Раковски. Четирима от задържаните са лекари, а петият е посредник.

През октомври четирима бяха задържани след акция срещу издаването на фалшиви сертификати във Велико Търново. Търси се съпричастност и от болница в Кюстендил, където също се извършва разследване, обявиха от прокуратурата във Велико Търново тогава. На следващия ден четиримата, сред които и един лекар, бяха освободени, без да им бъде повдигнато обвинение.

Преди две седмици беше създадена работна група под ръководството на главния секретар на МВР, която да координира действията и обмена на информация между отделните ведомства и организации, с оглед улесняване на идентификацията на лечебни заведения и медицински лица, за които има обосновано предположение, че издават фалшиви сертификати. В групата влязоха представители на Министерството на здравеопазването, МВР и ДАНС.

 

Още

СЗО препоръчва премахване на ограниченията за пътуване

20.01.2022

Обновена

15421
Владислав Горанов пак беше разпитан за издирвания автомобил

20.01.2022

Обновена

3647
БСП предлага МВР да се преструктурира

20.01.2022

3162