facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Чия е водата, която ще бъде насочена към Перник

Правителството подвежда гражданите, че няма да се ползва водата на София, твърдят природозащитници
Обновена
22 149
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Язовир "Студена" достига мъртвата си точка.

Опитите на управляващите да изкарат, че всички само ще спечелят от предложения вариант за водата на Перник, се сблъскаха с вълна от съмнения. Куп отворени въпроси остават след вчерашната среща при премиера Бойко Борисов, след която бе обявен план за излизане от кризата.

 

Какво бе решено при Борисов?

 

"Използването на ВиК инфраструктурата на София за транзит на водни обеми от Белмекен до Перник е най-правилното и безопасно решение. Веднага след като Столичният общински съвет вземе решение, ще започне изграждането и на водопровод от Мало Бучино до Перник, който директно да се включи в системата на града, а не в язовир "Студена". Трасето ще е 13,5 км, ще минава само през терени държавна собственост, а необходимите 25 млн. лв. за изграждането му вече са осигурени. Срокът за изпълнение е до 45 дни. Колегите ме увериха, че ще работят денонощно. Водните обеми на Белмекен сега са много добри, така че нито за тях, нито за София има някаква опасност", съобщи самият Борисов след срещата.

 

Какво каза новият екоминистър Емил Димитров - Ревизоро

 

"Категорично" - така Димитров отговори в предаването "Неделя 150" на въпрос на водещия може ли да гарантира, че решението за Перник няма да засегне водата на София и нейното качество. "Това не е вода от София, а се пренасочва от друга каскада. Не е вода на София - само ще я налеем в язовира, оттам ще премине по тръбите и ще замине за Перник", увери министърът в студиото. И добави, че "кранът ще бъде в "Софийска вода" и винаги при най-малкото съмнение ще може да се спре".

 

Клуб "Балканка": Министърът лъже. Вода ще се взима от яз. "Бели Искър"

 

Риболовният клуб "Балканка", който в последните седмици изнесе много данни за съсипването на водните ни ресурси, обвини новия министър в лъжа. "Не е вярно, че водата за Перник ще се взима от язовир "Белмекен"!", написаха във "Фейсбук" от "Балканка". И обясняват:

"Водата ще се взима от язовир "Бели Искър", като за целта ще се отклоняват води от деривационен канал Грънчар, които иначе биха отивали към язовир "Белмекен". Това е нормална ситуация, която често се случва, предвидена за случаи на недостиг на вода за тази част от София, която се захранва от "Бели Искър". Например - и през януари 2019 пак е било същото.

Тоест, от Белмекен няма как да отиде вода в Бели Искър!
Тоест, за Перник ще се взима вода от София."

От сдружението подчертават, че са солидарни с решението, но настояват правителството да спре да подвежда гражданите.

 

ОЩЕ ВЪПРОСИ

 

- Как се харчат парите за Перник?

Нови и нови милиони хвърчат от правителството към региона без никакви разчети и прозрачност. Например цената от 2 млн. лв. за километър водопровод за 300 литра в секунда се коментира масово като пладнешки обир.

- Какво става с ремонта на стената на язовир "Бели Искър"?

За този "спешен" ремонт се говори от почти три години, без да се прави нищо. През 2017 г. прокуратурата извърши специална проверка на язовира и заключи следното (по думите на тогавашния зам.-главен прокурор Ася Петрова): "Безспорно сме установили и то на база на технически документи и на доклад на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, че състоянието на този язовир е неизправно, частично работоспособно. Имаме експертен доклад, с този доклад разполага и Държавната агенция за метрологичен и технически надзор за това състояние. Съгласно Закона за водите язовирни съоръжения, които са в това състояние, следва да бъдат подложени на ремонтни и укрепителни дейности. Второ - следва да се ограничи натоварването на язовирното съоръжение."

След земетресението в Самоковско отпреди няколко седмици, прокуратурата отново обяви, че проверява изправността на язовира.

- Откъде ще черпи вода промишлеността на Перник?

Удобно властите премълчават дали байпасът за Перник означава, че пернишките предприятия отново ще могат да включат водозахранването си към язовир "Студена". "Стомана Индъстри" упражнява засилващ се натиск към местните и националните власти да й бъде върнат достъпът до водата на язовир "Студена". Не се прави нищо за възстановяване на нейните първоначални водоизточници - язовир "Пчелина" и язовир "Бушляк". Язовир "Пчелина" е пълен, но съоръженията, необходими за довеждане на вода от него до "Стомана", са разграбени за скрап, а предприятието няма интерес да бъдат възстановени, тъй като ще трябва да плаща повече за вода.

- Защо чак сега се предлага решение?

Кметът на Перник поиска градът да бъде включен към системата на София на 11 декември. Тогава от "Софийска вода" заявиха, че това е трудно изпълнимо и въпросът бе заметен далеч от общественото внимание. 5 седмици по-късно същият вариант се представя като единствения възможен. Защо той не бе обсъден сериозно още преди месец, а се чака язовир "Студена" окончателно да стигне мъртвата си точка?

33

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Съдът окончателно отряза Манолова за изборите в София

04.06.2020

131
София плаща десетки хиляди по дела за травми от разбити тротоари
Валидността на стикерите за паркиране в София се удължава с 2 месеца

28.05.2020

330 1

Коментари

Страници

Аладар
Ако имаше холдинг на всички ВиК щеше да има и държавна фирма за строеж на водопровод на много по-ниска цена от 2 млн./километър. Когато тръбите се купуват накуп за целия холдинг цените са ниски заради количествата. Обществените поръчки за материали ще ги прави холдинга за всички ВиК и цените ще паднат. Ще има централен склад и от него ще се доставят.
Nick F

Като държавната фирма за строеж на водопровод нямаше да има капацитет да изгради толкова дълъг участък и щеше да възложи на подизпълнители и цената дори може и да прехвърли 2 млн/км. Справка ДП Автомагистрали.

Аладар
Холдинга може да командирова спешно тръбни специалисти и техника от всички ВиК и за нула време да придобие капацитет много по-голям от която и да е частна фирма за строеж на водопровод.
Nick F

Това не може да се случи в нашата реалност. Или поне е пренебрежимо малко като вероятност.

vvatkov

   Това, че ще се вземе вода от софийската беше ясно още в началото, Но нали сме гербери, без лъжа не можем. Господа лъжци, докога ще мамите народа. Емил Димитров , новия министър преди да се съеши с герб не беше лъжльо, ама който се допре до борисовчетата се оаква моментално.

аман бе

"...Емил Димитров , новия министър преди да се съеши с герб не беше лъжльо."

Сигурен ли си? Я питай бившите му подчинени....

Тренд Петков

и не само...Язовир "Пчелина" е пълен, но съоръженията, необходими за довеждане на вода от него до "Стомана", са разграбени за скрап...лъжа е че са разграбени. Това го направи целенасочено  един Харизанов, който по едно време се водеше управител на Напоителни системе...Да..да ...същия дето всяка вечер е в телевизията и е експерт по всичко, заслужил деятел на ГЕРБ..любимец и даван за пример от Борисов, щото ги надприказва тези лоши комунисти....Та този изтръгна масово тръбите, дебелостенни и с огромни диаметри, забележете, поради отпаднала необходимост...и даже се хвалеха с това,колко пари са се изхитрили да намерят за предприятието...И сега тези тръби, когато станат необходими ги няяма. Ама Харизанов го имааа....и ни напътства кои са добрите,кои са лошите..  

mull

Този, осъдения, дето по неизвестни причини не е още в затвора ли?

Ами може би чака цялата шайка накуп да се нанесат там.

Magi

?

Ку-Ку
снимка на Ку-Ку

Само най-загубените герберски вервачи и фотьойлни разбирачи могат да поверват, че има начин водата от яз. Белмекен да се озове някак в яз. Бели Искър. Между двата язовира се намира една от най-високите и непристъни части на българските планини, в това число и вр. Мусала. Нещата са ясни - ще използват водата на столицата за да спасят положението в Перник. Аман от тъпанарски ПР, само разпалват разни конспирации по този начин. 

 

Между другото, районът на Белмекен в момента е в най-безснежнето си състояние, което съм виждал откакто се мотая по планините ни през зимата.

ЗИП
снимка на ЗИП

Действа се на пожар то е ясно.

 

Правителството е в цайтнот . Перник има вода при режим за май неповече от месец.

 

Ся видях, че Бели Искър е максимум 15 милиона кубика, строен още по времето на Борис III !

 

Тук вече не става въпрос за "водата на София" а да не се допусне Перник да остане без вода в началото на пролетта, когато могат да плъзнат болести.....

 

:(

аман бе

Само нещо лееекинко да се опитам да поясня. Няма "вода НА София". Има вода ЗА София. Водата в съответните язовири НЕ Е собственост на София(софиянци) и т.н. Същото важи и за останалите градове - Варна, Бургас, Пловдив и т.н.

полк. дървингов
снимка на полк. дървингов

...точно казано - водата е държавна собственост, ние плащаме не водата, която ни се доставя, а за услугата някои скъъъпичко да ни доставя вода по водопровод, прокарат примерно преди 50-60-70 тодини; Затова някога кубически метър вода, доставена до банята, струваше 2 стотинки (1970~1990) ... та така...

Анонимен7

Тикве́то май вече не го кефи много премиерството. Усещам, че скоро ще дигне тока за да влезе в правителствена и оттам да изпълзи в президентството, та спокойно да си реди гешевтите, да си брои изработеното с тежък труд, и да храчи с кеф по публиката.

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

Водата за битови нужди трябва да стане безплатна като в Норвегия...когато е за питейни нужди...

 

...когато е за производство и поливане и миене на коли...тогава да се плаща...

 

...при нас понеже сме обратни всичко е наобратно...битовите потребители плащат яко а производствата намират начини да им е безплатно...

 

...

Ку-Ку
снимка на Ку-Ку

В Бели Искър има десетина милиона м3 вода, но в яз. Искър са стотици, така че няма драма със софийската вода. Истинският ни проблем е с капацитета на управляващите ни бастуни, които си мислят, че доброто управление се изчерпва с баламосване на населението. Ще потрошат близо сто милиона лева само щото Нено не знаел какво подписва и ги било страх да не изгубят изборите в задръстено и незначително място като Перник (които в края на краищата все пак изгубиха).

dobadoba

Доколкото разбрах от всички четени и изслушани коментари по темата, до началото на 2019г всичко е било нормално, но ня@КОЙ се е обадил по телефона на главния хидролог на Студена(каквото и да значи това) и му казал- "Източвай!". И той изпълнява, щом шефа казва.

Та любопитното в случая: @КОЙ е този всемогъщ(и каква власт има), чиито заповеди се изпълняват извън установения ред?..

⚓️

nebenebe

Президентството дебелият не мой го помириса биля.

Звън®
снимка на Звън®

Мълния


Не спират добрите новини от МС! Архелогическо откритие решава водната криза в Перник! В четвъртък следобед, при разкопки на отдадената на концесия улица „Лафонтен“ в Банкя, археолози от екипа на проф. Овчаров се натънаха ненадейно на древен тракийски водопровод. Той е ситуиран на ниво втори хоризонт – бронзова епоха. Съоръжението не фигурираше дори в подробните кадастрални карти от 4 век, с които разполагаше доц. Китов. Тръбата на водопровода е с диаметър 800 мм. Изненадата на учените е, че той е в отлично състояние и действа безотказно с дебит около 800 л/с. Водата му има отлични питейни качества. На спешно заседание на правителството е решено новооткритият тракийски водопровод да бъде директно свързан с градската ВИК на Перник. Градът изпадна във воден ступор, когато миналата година ненаситен змей изпи наказателно язовир "Студена". Екипът на проф. Овчаров продължава упорито да се труди. До края на месец април археолозите са обещали да намерят и древен тракийски газопровод, който трябва да се свърже към ударно изграждания газов поток „Хиляда и една нощ“, продължение на газовия поток Харун-ал-Рашид.

Ку-Ку
снимка на Ку-Ку

"ня@КОЙ"

 

Изпразването на яз. "Студена" не е резултат от еднократно действие на некакъв митичен змей-злодей, а от натрупване на нещастни природни и когнитивни обстоятелства. С други думи: суша + вродена тъпотия, съчетани с традиционните за този сектор безхаберие и некадърност.  Ловът на вещици се използва за вдигане на рейтинга на журналята и трупане на точки пред по-простата част от населението.

dobadoba

Ку-ку-чко, няма нужда да е змей-злодей,

Може да е просто саботьор, или просто тъпанар....

⚓️

Пак да повторя, Перник е имал вода и при много по-сушави и по-зли години. НО, някак си 2020г е провалена...

ИвКо

 Водата е на държавата и трябва да се стопанисва от държавата.

 Препоствам се.

Водите в България са собственост на държавата и държавата трябва да знае какво е количеството им и за какво се използва не само заради статистиката и данъците.
С оглед на това на първо време държавата трябва да има измерителен инструмент на всеки водоем примерно с повече от 1 л/сек дебит и орган който да извършва контрола. В момента държавата няма данни с какво количество вода разполага и колко от заплащането на това количество минава през държавата.Тогава когато едно В и К получи и заплати данък за едно количество вода, а реализира продажби на далеч по малко количество ще има интерес от подържането на водопроводната мрежа, а не да фактурира собствената си некадърност на сметката на потребителя.

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Всяка реплика на представителите на това правителство е лъжа. Но , очевидно някой има интерес от това. Това не са хората....
whichone

бе има част от един канал, от вълко червенково време, откогато е и студена, със сигурност още има парчета из младост - я да се понапънат малко, и вместо до черно море - да го пуснат до дунав. неколко тунела под балкана, неколко виадукта, 30-тина млрд., и перник е готов. кво се занимават с некви си 25 млн.

nebenebe

Ти н'дей, че на оня малко му трябва.

Evasion

Едва ли някой вярва на правителствените клетви, че няма да се взема от водата за София. Ясно е, че Перник не може да остане без вода. Но защо ни лъжат, герберите нагли...

Минал оттук

Някой да каже в какво състояние е Искърски язовир ?

 

Дохс_Читем

В случай, че нещата с водата от София за Перник се объркат, както за перничани, така и за софиянци, правителството има вариант С. Спешно са отпуснати средства, възлизащи на деветцифрени суми в лева, за прокарване на водопровод от спътника на Юпитер Европа до Долно Камарци, а оттам с впрягове от мулета и катъри да се пълни язовир "Студена". Водата на спътника на Юпитер Европа е студена, направо леднена, така че е много подходяща за язовир "Студена". Освен това е редно населението на спътника на Юпитер с най-европейски звучащо име да помогне в нужда на Гражданите за Европейско Развитие на България. Премиерът Борисов ще се похвали, че българите пият европейска вода. Да живее Българоевропейската дружба между планетите!

Solace

Още вчера рекох, че водата няма да е от самия яз. Белмекен, а от реките във водосбора на язовира. Дори да не си обикалял около Мечи връх, Ибър и т.н., е достатъчно да видиш картата, за да ти светне туй-онуй.

Но още стои отворен въпросът дали системата на Веолия ще издържи натоварването и кой ще плаща, като започнат авариите... 

ppipi7766

Защо не турят край на тази сага?

Да правят Перник квартал на София и да приключват с глупостите.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×