Quantcast
ЦИК отказа регистрация на партията на Божков заради банкова сметка | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

ЦИК отказа регистрация на партията на Божков заради банкова сметка

Гражданската платформа няма актуална сметка, защото е включена в списъка Магнитски и нито една банка не й издава
Обновена
2 737
 Васил Божков/Фейсбук

Централната избирателна комисия отказа регистрация на партия Българско лято, известна още и като партията на Васил Божков. Това стана с нарочно решение, което може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Към заявлението не е приложено удостоверение за актуална банкова сметка съгласно изискванията на Изборния кодекс, като при приемане на заявлението са дадени указания да бъде приложено такова удостоверение, аргументира се ЦИК. Затова и Комисията приема, че не са изпълнени изисквания на изборния кодекс и на тяхно решение. 

Партията е в списъка на Министерство на финансите, което я включи след като от САЩ обявиха санкции по закона Магнитски за Васил Божков. Почти веднага след това дойде и проблемът, че банките отказват да дадат банкова сметка на гражанската платформа. Още преди няколко дни и самият Васил Божков предупреди, че партията може да има проблеми с регистрацията.

"“Българско лято” е пред сериозно предизвикателство за участие в следващите избори, защото е в някакъв си списък. Не може да се каже същото за партия ДПС и партия ГЕРБ. Служебното правителство на Радев изигра своята главна роля в този политически линч. Видя се, че е имало защо. Всичко е част от една голяма политическа игра, в която България не е на първо място на картата на интересите. Идват избори. Избирайте тези, които избират България преди всичко", написа той в пост във Фейсбук.

Още

ЦИК прибързано затвори казуса с машинните разписки

14.01.2022

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

948
МВР пита Горанов вземал ли е пари от Васил Божков

12.01.2022

10601
Румен Радев предупреди за последиците от мораториума

20.12.2021

Обновена

3022