Quantcast
Даниел Митов върна светкавично втория мандат | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Даниел Митов върна светкавично втория мандат

Бившите управляващите предложиха 2/3 от предишните си министри
Обновена
4 881
ГЕРБ представя проектокабинет

ГЕРБ представя проектокабинет

Posted by bTV Новините on Thursday, August 19, 2021

Предизвестено ГЕРБ върна втория управленски мандат на президента Румен Радев, а кандидатът за премиер Даниел Митов обяви, че "не вижда възможност мандатът да бъде реализиран успешно". Радев пък му благодари с усмивка "за улеснението". Така вече е дадена "зелена светлина" за третия управленски мандат, за който "Демократична България", "Изправи се. БГ. Ние идваме" и БСП, обявиха, че започват следващата седмица разговори и да се опитат да създадат редовно правителство. 

Преди да върнат мандата ГЕРБ подгряха с ранен брифинг, на който представиха проектокабинет. Номинираните бяха представени от Даниел Митов, като 2/3 от кандидатите са от предишния състав. Членовете бяха показани "като демонстрация за качествен кабинет".

Кандидат за правосъден министър е юристът Радомир Чолаков, който е втори мандат депутат от ГЕРБ.

Екатерина Захариева отново е номинирана за вицепремиер и външен министър. Томислав Дончев също е издигнат за вицепремиер, отговарящ за еврофондовете.

Вицепремиерски пост и МВР са отредени за председателя на СДС Румен Христов. Безспорни били и кандидатите за министри на здравеопазването и на образованието - Костадин Ангелов и Красимир Вълчев.

За министър на отбраната е издигнат Христо Гаджев, който е ново предложение, както и Александър Иванов, номиниран за министър на регионалното развитие и благоустройството.

Росен Желязков ще бъде представен за министър на транспорта, а Десислава Танева на земеделието. И двамата вече са заемали тези постове в кабинети на Бойко Борисов.

За министър на труда и социалната политика също е предвидено познато име - Деница Сачева, която заемаше този пост и в третото правителство на Борисов.

За министър на културата е определен Любен Дилов-син, а за министър на околната среда - Ивелина Василева.

Нова е номинацията и за министър на икономиката - Жечо Станков, а "вечният" Делян Добрев е определен за министър на енергетиката.

За спортен министър отново бе определен Красен Кралев, а за министър на туризма Деница Николова.

ЦИРК

"Отговорността пред нашите избиратели и българските избиратели изисква да представим кабинет и структура на нашия Министерски съвет, въпреки че ще върнем мандата – в момента, в който го получим. ГЕРБ е опозиция. Самообявени за алтернативни партии отказват да носят отговорност и да вземат решения. Бяхме свидетели на цирк. Стана ясно, че никой не иска да носи отговорност. Стана ясно, че единствено и само партия ГЕРБ осъзнава, че е важно все пак да има управление на тази държава", коментира преди да бъдат оповестени имената шефката на ПГ Десислава Атанасова.Тя определи ситуацията като "нелепа, тъй като първият и вторият не желаят да съставят правителство, а петият и шестият желаят да управляват".

До този момент никой не отговори на каква цена беше получена подкрепата за председателя на Народното събрание, на каква цена беше получена подкрепата за парламентарните комисии, посочи тя.

Партиите, които очакват да получат третия мандат, привидно демонстрират нежелание за разговори с ДПС, смята Атанасова. Според нея реалността била друга. "Очевидно е, че се водят задкулисни договорки. Как иначе ДПС ще получи комисията по икономика и туризъм и комисията по регионално развитие? Нали бяха отречени партиите на статуквото? И ГЕРБ, и БСП, и ДПС. В един момент БСП лекичко се промъква до степен, до която "Демократична България" вече желае да разговаря с тях. Сега виждаме втори етап. Вече и ДПС лекичко се промъква чрез председателите на две от най-важните комисии", заяви още Атанасова.

ЛОШИ ВАРИАНТИ

Три лоши варианта стоят пред страната, видя зам.шефът на ГЕРБ Томислав Дончев, след като от коалицията върнаха мандата на президента. Първият е да бъде съставено правителство с третия мандат. То ще бъде слабо и небазирано на ясна политика и подкрепа, обясни Дончев. Да отидем на избори 2 в 1 също е лош вариант, смята бившият вицепремиер. Причината е, че ще се утежни технологията на гласуване и има опасност да се злоупотреби с търпението на хората.

"Парламентарни и президентски избори в отстояние една или 2 седмици също не е добър вариант. Ще дойде време, в което ще бъде актуален въпросът: "Кой създаде този хаос?", каза Дончев.

"Надявам се България да има правителство. Няма логика първият да не може да състави правителство, вторият да не може, а да може третият или четвъртият. Това е странна логика", добави той. "Боим се, че с наближаването на предсрочни избори партиите ще се радикализират, всеки ще предлага повече и повече, за да направи впечатление, което не е добра формула за актуализация на бюджета. Не, че тя е съвършена", каза още Дончев.

 

 

Ключови думи:

ГЕРБ, кабинет, мандат

Още

Бойко Рашков: В МВР пак се изпълнява волята на ГЕРБ

11.08.2022

1039
Убийства насред любов зреят около ПП и ДБ

04.08.2022

ДИЯН БОЖИДАРОВ

52025
ГЕРБ и ДПС да почерпят! За новия служебен кабинет

03.08.2022

Екип на Сега

12784