Quantcast
Дареният труд от IT сектора за е-здравеопазване се оказа нежелан | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Дареният труд от IT сектора за е-здравеопазване се оказа нежелан

МЗ отклони офертата за 15 000 безплатни часа с аргумента, че програмистите не познават 25-те закона в здравеопазването
21 171
 Илияна Кирилова
Кирил Ананиев и наследникът му на поста на конференция за бъдещето на здравеопазването. За е-здравеопазването то остава мъгливо.

Ударното довършване на националната здравноинформационна система с помощта на дарен труд от IT сектора се оказа поредната пиар пушилка. Четири месеца след шумно обявената инициатива за доброволно включване на частния бизнес в довършването на системата за електронно здравеопазване никой не е потърсил фирмите за възлагане на конкретни задачи. Признателността на правителството от включването на бизнеса се оказа лицемерие - докато през март се радваше, че работата по тези обществени поръчки най-сетне ще се задвижи, днес здравното министерство вече счита, че информационната система в здравеопазването е прекалено сложна, за да се изпълнява по такъв начин. Системата се бави от години и по всичко личи, че сроковете отново ще се нарушават въпреки клетвите на управляващите в обратното. 

Новината за готовността на IT сектора да дари 15 000 часа труд за довършването на информационните системи в здравеопазването бе обявена с апломб в началото на епидемията. Тогава здравният министър Кирил Ананиев обясни, че работите по информационната система в сектора ще продължат до ноември, а държавната фирма "Информационно обслужване" на свой ред ще дари 15 000 часа труд наравно с частните компании от Българската асоциация за иновации, бизнес услуги и технологии AIBEST. Целта е да се довършат модулите за електронен здравен запис, за електронна рецепта и направление, електронното досие, обясни тогава Ананиев. "Ананиев, ти като комунист - нахвърляш се на безплатното", доволно го скастри премиерът Бойко Борисов. "Приемаме дарението с признателност. Министерство на здравеопазването много години имаше трудности с тези поръчки и най-накрая проблемът ще се реши", допълни тогава вицепремиерът Томислав Дончев. 

Четири месеца по-късно нищо от обещаното не е факт. В отговор на въпроси на "Сега" от асоциацията за иновации AIBEST обясниха, че до момента не са получавали никакво конкретно задание от МЗ. От асоциацията изтъкват, че техни членове са предоставили незабавна помощ с разработването на приложението VirusSafe и информационния портал Covid-19 Bulgaria във Viber, правени са и дарения с техника, но по предложената инициатива от правителството за довършване на здравната информационна система движение няма.

"Дигитализацията на здравната система е тема, поставена от правителството като приоритетна за страната, в която ни беше предложено да насочим усилията си. За успешното осъществяване на пободен тип проекти е нужна ангажираност и ясен мандат от страна на държавата. До момента AIBEST не е получила конкретно задание и не сме запознати с параметрите му, поради което считаме, че най-достоверният източник на информация към настоящия момент е възложителят в лицето на държавата", обясниха от асоциацията пред "Сега".

На въпрос на "Сега" защо държавата не е поставила конкретни задачи на асоциацията за работа по системата, от здравното министерство обясниха, че системата е стратегическа и асоциацията за иновации въпреки квалифицираните си специалисти не познава в дълбочина нормативната уредба в сектор "Здравеопазване".

"Тази система е стратегическа. Нейното надграждане и поддържане са непрекъснати. Затова договор трябва да се сключи със законно избран изпълнител. Всеки, който може да допринесе за подобряване на изпълнението на задачата може да участва в разработката на отделни елементи от софтуера на системата. Изграждането на НЗИС от конкретен изпълнител е свързано със задълбочено познаване на нормативната база в сектор „Здравеопазване“ и в областта на електронното управление. В количествено изражение това са над 25 закона, над 20 наредби, 9 регламента и директиви на ЕС, включително и Национален рамков договор за медицински дейности и Национален рамков договор за денталните дейности. По същество НЗИС преобразува изискванията на изброената нормативна база в работни процеси, които са основата на разработката на софтуерните приложения. В този процес се търсят и възможности за оптимизация на работните процеси с цел отстраняване на бюрократични тежести и улесняване на гражданите при получаване на медицински услуги. Напълно разбираемо е, че Асоциацията за иновации, въпреки че разполага с квалифицирани програмисти, не познава в дълбочина нормативната база в сектор „Здравеопазване“, което е важно и предопределя успешната реализация на проекта", написаха в отговор до "Сега" от МЗ. От отговора остава впечатление, че министерството не възнамерява да поема някаква инициатива за включване на асоциацията в изпълнението на дейностите. 

След дълго забавяне поръчката вече официално е възложена на държавната "Информационно обслужване" и според МЗ тя вече работи по нея. Става дума за две дейности от цялата система - изготвянето на единно електронно медицинско досие и изграждането на подсистема за електронно направление и електронна рецепта, за които по-рано бе обявена обществена поръчка, но впоследствие прекратена. По сходен начин "Информационно обслужване" получи задание да изготви и други елементи от системата.

СРОКОВЕ

Въпреки явното забавяне на работата по системата от МЗ са уверени, че напредък ще има още в края на годината. От ведомството изтъкват, че до края на тази година трябва да приключи първата фаза на проекта, която включва реализация на е-рецепта и е-направление, изграждането на медицински здравен запис в частта е-рецепта и е-направление, надграждане на регистри, подсистема за идентификация и автентикация (single sign-on) и единен пациентски идентификатори, както и здравен портал.

Не е ясно как министерството вижда този срок за изпълним, след като сроковете за подсистемата за е-рецепта и е-направление по прекратената през юни поръчка бяха например 33 месеца, а за медицинското досие бяха посочени 39 месеца. И вчера новият здравен министър Костадин Ангелов увери, че електронната рецепта трябва да е готова до средата на декември. От екипа на Ангелов изтъкнаха, че функционалната спецификация на е-рецептата вече е разписана, а до края на годината се предвижда да бъде готова и функционалната спецификация на електронното направление. В момента експертите подготвят и анализ на първичните медицински документи, които трябва да бъдат електронизирани, изпълнението върви в посочените срокове, твърдят от МЗ.

Вторият етап на проекта, през който трябва да се реализират в пълна функционалност всички дейности, трябва да приключи в края на 2022 г. Покрай кризата с коронавируса и прехвърлянето на пари от оперативна програма "Добро управление" проектът вече няма да се финансира оттам и ще е за сметка на държавния бюджет, като по тази линия поне не се рискуват санкции за неизпълнение в срок. 

 

СЪПРОТИВА

Сроковете са под въпрос и на фона на явната съпротива на лекарското съсловие да се бърза с внедряването на системи, които не са достатъчно познати и работени. От здравното министерство твърдят, че пилотното тестване на системата в част е-рецепта и е-направление ще започне в края на годината, но лекарският съюз вече се обяви срещу всякакво прибързване и подлагане на системата на ненужен стрес. В свое становище по анекса на Националния рамков договор от лекарския съюз приветстват въвеждането на електронно здравеопазване, но настояват това да става постепенно и внимателно, след детайлно обсъждане на съответните модули и тестването им сред точно определени извадки от практики. От БЛС предлагат подготвителната работа по въвеждането на е-рецепти и е-протоколи да започне от септември с изпращане на съответната техническа документация и изисквания за консултации със съсловните организации. 

21

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Наложиха мораториум на електронното здравеопазване
Една година с Гешев - от зле към по-зле

02.12.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

6721 11
ГЕРБ дарява за кръвна плазма трохи от субсидията си

09.11.2020

974 8

Коментари

DIMM

Кви са тия безплатни помощи ? Няма ли обществена поръчка за стотина милиона - няма комисионни. 

jojo1989

Точно. От дарени часове и доброволен труд НИЩО не може да се открадне...

ГЕРБ не харесва това! 

Лабдев

Преди доста години в здрвния картон всяка хрема или рак се вписваше, диоптри и травми и  т.п. И можеш да го дадеш на всеки друг лекар до професор, да го четеш и се съветваш с други лекари безконфликтно. С електрнния всичко е ясно на системата, а болният е пациент (страждущ и търпящ). А как ще си го чете, ако може въобще да гледа и се движи, на лежащия как ще му вземат лекарства и куп други "казуси"? Май цифровото здравеопазване ще бъде за здрави и относително здрави хора, другия материал по пътя си.  Бъдете здрави!

Solace

Естествено, че ще е нежелан, защото няма от какво да се краде. Справка - тол системата, за която подалите сигнал за нередности и корупция се оказаха... разследвани за източване на европари. гешеф е рядко щастие...

Solace

След като има разписани спецификации - не е проблем и за незапознати с нормативната рамка да изготвят заданието. Ние в офиса наехме фирма, в която хората не разбираха от нашата работа. Но на база бизнес и функционална спецификация си свършиха задачите, тествахме, и сега работи. Само тук-там по някоя техническа корекция правим. Или пък ако искаме допълнителна функционалност - пак задание, и те пак го правят. Ама не сме държавно учреждение, и никой не отклонява пари насам-натам...

blue_fish

Съгласен. Затова пък в "Информационно обслужване" са много добре запознати със здравното законодателство. Но не се казва като програмисти ли, като пациенти ли...

Тодор Георгиев1...

По-добре да си платим защото така ще откраднем половината.От дарен труд какво да се открадне?

tatyana1

Не изготвящият програмата трябва да познава нормативната база, а изготвящият заданието. Ама май възложителите са недостатъчно компетентни. 

независим експерт

взе ми буквите от клавиатурата. Калинките са толкова прости, че и да се оправдаят както трябва не могат. Пък вие чакайте да си свършат работа.

МарСтайкова

Следя активно политиката от години и въпреки това продължавам да се удивлявам колко са зле тия хора - от МЗ та чак до Лекарския съюз! Надявам се асоциацията на IT-специалистите да излезне с някакъв отговор, че целукупното население ще вземе да си помисли, че всеки IT-специалист трябва да е и правист, за да работи въобще...

Slava
снимка на Slava

"лекарският съюз вече се обяви срещу всякакво прибързване и подлагане на системата на ненужен стрес."

 

Нещо, което от години по света е ежедневие, за тях било стрес. Изобщо не става дума за пари, а за съпротива - от горните и от чиновниците. Мързи ги да учат, а мързела си наричат "стрес".

emo1971

Още навремето... когато оня дебелия лъжец... Димитър Калчев, открадна не помня вече колко десетки милиона... под претекст, че уж щял да прави електронно правителство у нас, ако не ме лъже паметта Димитър Ганчев обясняваше в някакво интервю, как туй електронно правителство щяло било да освободи, по негова преценка... някъде към то... цифром и словом...110 000, сто и десет хиляди... държавни чиновници от службичките им. В днешно време, обзалагам се, това число е минимум 2 пъти по-голямо. Е те това ги стесира... че в действителност са напълно излишни и дори се явяват чисто паразитираща прослойка... И всички те осъзнават отлично, как за по малко от 6 месеца, могат да се окажат на борсата... та затуй и е наивно да очакваме, при правителство на ГЕРБ, нещо подобно да проработи. Точно тази прослойка съдържа основния електорален масив подкрепящ мутрата... офисен планктон по нашему... Точно по този механизъм навремето, Аржентина, от държава обещаваща, предвид бурното си икономическо развитие, а и магнетизма и за множество работливи емигранти от Европа, включително българи... едва ли не да повтори икономическия успех на САЩ,... след популиста Хуан Перон, раздул бюрокрацията там до безумни мащаби... с единствената цел да си осигури постоянни изборни победи... се превръща в изпаднала и постоянно фалираща, и банкрутираща държава... твърдо от третия свят... И до ден днешен, там не успяват да се излекуват напълно, от инфекциите на тази паразитираща напаст.

Емил Станоев

Е ! че как иначе ? нали ако е дарение не могат нищо да откраднат . Въпреки че шайката е изобретателна и може да измисли начин и от дарение да краде.

Звън®
снимка на Звън®

Я да надтикнем в новините от 30-ти март. Там гордо се пъчи заглавието:

 

IT-фирми подаряват на държавата е-здравна карта

 

Сълзи на радост, възторг и умиление. Брифинги, снимки. В центъра им винаги е налятата снага на държавния демиург. До него - придворният му палячо, бърбориното Томчо фон Гьоте. Мярка се и одрямалият дядко Онаниев. Следват няколко бодри IT шарлатани, всички обсебени от професионален маякъл. Нека си припомним по какъв повод са се събрали тези юнаци. Следва цитат:

 

IT-фирми ще работят безплатно за държавата, за да помогнат по-бързо да излезем бързо от кризата заради коронавируса. Това съобщи премиерът Бойко Борисов на брифинг в МС.

 

Българската аутсорсинг асоциация ще дари 15 000 часа труд от работниците на членовете на организацията, допълни вицепремиерът Томислав Дончев. Чрез сключване на меморандум със здравното министерство ИТ фирмите ще изградят безвъзмездно системите за електронното здравеопазване, като е-здравната карта, електронни рецепти и др.

 

"Една добра новина. Хората ми отдясно и отляво са от Борда за иновациите за бизнес услуги и технологии. Давам им думата", обяви премиерът. Бизнесмените съобщиха, че ще използват свободния ресурс, който имат компаниите в Борда в момента, за да са в полза на обществото. "Впрегнали сме мозъчния тръст на много високотехнологични компании, за да помогнем", обявиха представителите на  IT сектора у нас.

"Това е доказателство, че кризата ражда и възможности. Ние поемаме протегната ръка с признателност. Считаме, че с тези 15 000 часове човешки труд ще можем да изградим националната здравноинформационна система. Това в момента е приоритет - и електронно здравно досие, и електронна рецепта. Това не е единственото предложение за подкрепа. Имаме още едно и буквално през следващите дни ще представим готов разработен продукт", коментира още Дончев.


Пет месеца по-късно, когато всичко е позабравено, се разбира, че това е било поредната дрисня. Не е учудващо, но поне да бях направили системата за е-клизма.

Случаен787

Обещания  за електронна здрвна карта го слушаме от времето на Иван Костов.  Siemens  бяха готови, но ги прецакаха с някакви местни самозванци с по-ниска цена, които нищо не направиха. Медицинската и фармацефтичната "мафии" нямат полза от  "е-здравната карта и е-рецепта" и скоро няма да ги има.

 

Желязко Желев

                 Не играе ли тоягата нищо няма да стане.С електроното здравеопазване могат да се оправят група студенти от 80те години с тогавашните апаратни и програмни средства.То не само с електроното здравеопазване.Проблема си стои навсякъде,погълнал е милиарди ,ще глътне още толкова.

                И не е въпрос на компетентност и пари.С електронизацията ще се постигне прозрачност.Пряката демокрация е лесно постижима.Няма палатки,няма Хр.Ивановци.Ставам сутринта натискам аут, ,до вечерта 99% натискат аут и Боковци си ходят без да се окопават и без да се налага да бъдат бити.

               Замислете се само.Май над 100млн се харчат за подслушване и контрол.Какъв е ефекта за Вас за мен.НУЛА! 15лв от всеки да го подслушват.И са мноо напред.Слушат президент,слушат премиер.За премиера кой го подслушва е отделна тема.Но да търсят хората на Цвъки.

              Ами училищата?И е-ученето?Че то ако съвестен ученик иска да учи ходенето на училище е прахосване на време и пречка.И те учителите реват за занятия.Защо бе?То и със студентите май е същото.

              Тоягата трябва да върви пред компютъра.Обоза след армията.Друг начин няма.

Интервал

Няма нищо чудно или неочаквано :) Както и други форумци правилно са отбелязали - от безплатното няма какво да се "усвои".

greenbush
снимка на greenbush

Затова договор трябва да се сключи със законно избран изпълнител.

 

 ГЕРБерските а и останалите политици не обичат безплатните неща. Най обичат скъпите проекти от които обилно могат да крадат.

R32

Жалка работа...

Моите5стотинки

IT-то не може да съхне на върлини и след това да се реже на тънко...IT-то не може да бъде намазано на филия... IT- то не шумоли в портфейла или джоба ...е няма как да стане тая работа.

pasamaz

Всъщност се сетих за e-правителството на томито. Кога някой ще се сезира да провери за 10 години колко ни е струвало това удоволствие ?! Апропо, всяко ведомство си има дирекцийка ИТ. Ако бизнес анализа им е непосилен, кодирането и администрирането на бази данни също, то за какво взимат заплати тия дирекциики ?! Електронната рецепта е алгоритъм, който не зависи от наредби - идентична е със всяка стока/стоки от електронен магазин. Администрацията на България е скудоумна и вредна. Всяко парченце от нея съществува, за да защити имагинерната нужда от себе си. Сетих се и за друго масово мероприятие - скиците на имоти, комбинираните скици .... Няма естествена и "справедлива" логика да имате имот и когато ви поиска държавна служба да идентифицирате този имот да трябва да отидете в друга държавна служба и да си платите, за да ви кажат - да ето това е Ваше! Абсурдистан !

Влез или се регистрирай за да коментираш