Quantcast
Демерджиев: Почивните бази на МВР са ползвани за частни партита | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Демерджиев: Почивните бази на МВР са ползвани за частни партита

Предстоят ревизии на фирмите, получили авансово пари за "Хемус", съобщи вътрешният министър
8 476
 Булфото
Иван Демерджиев

Почивни бази на Министерството на вътрешните работи са използвани за частни партита и са канени хора, които дори не са служители на силовото ведомство. Това съобщи пред bTV служебният вътрешен министър Иван Демерджиев. "Част от причините да бъде отстранена тази госпожа, за която най-вече коментираше като случай Бойко Рашков, са сериозни пропуски в работата", коментира Демерджиев по адрес на бившия министър. 

Преди седмица Рашков упрекна наследника си на поста за предприетите кадрови промени: "Едно корупционно гнездо имаше в МВР – дирекция, която се занимава със собствеността. Взехме външен човек, който да не е познат на никого. Изненадващо е сменен, без мотиви".
 

Днес Демерджиев заяви, че в МВР има забавени обществени поръчки и сериозни пропуски в тази дирекция за собствеността. Дори има данни за доставяни хранин с изтекъл срок на годност. "В момента полагаме изключителни усилия да наваксаме това забавяне", добави министърът. 

Демерджиев разказа още, че Рашков му се е обадил по телефона с оплакване, че е подал сигнал в Седмо РПУ, но има забавяне по случая. Инцидентът касаел влизането в дом на негови съседи. Рашков тръгнал след човека, който влязъл, за да го проследи. "Това, което направих, бе да му съдействат по най-бързия начин. Рашков твърдеше, че служителите са се забавили с 45 минути, но проверката установи с 30 минути по-малко. Той се оплакваше от тенденциозно бездействие", заяви Демерджиев. Накрая се оказало, че става дума за човек с психични отклонения.

По отношение на разследването на сагата "Хемус" служебният министър посочи, че се е работило активно само по две досъдебни производства, които касаят 60 млн. "Но в "Хемус" има три основни теми, една от които е за платените авансово 1,2 млн. лева на различни дружества, от които са теглени много повече по познатите схеми, за да се върнат на възложителя на поръчка. После има втори случай, в който се строи без да са на лице необходимите строителни книжа - харчат се милиони за незаконно строителство. И третият случай - дейности, които по естеството си представляват основен ремонт, се таксуват като текущ. Само по един случай има сериозна работа", обясни Демерджиев.

По негови думи е правилно да бъдат извършени ревизии на всички дружества, получили авансово тези 1,2 млрд лева за "Хемус", за да се установят паричните потоци и да се отвори фронт за работа на МВР. "Не установявам това да е направено. И в момента няма завършени ревизии по отношение на платените от държавата пари без да е извършена една копка. Помолихме много бързо това да бъде направено", заяви министърът.

 

Още

От ГЕРБ са подали сигнал за купуване на гласове срещу ДПС

30.09.2022

1713
МВР: На избиратели се раздават по 100 лв. за вота

28.09.2022

Обновена

2338
82% повече електромобили и хибриди са внесени у нас

27.09.2022

3312