facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Депутатите се отказаха да взимат заплати до края на кризата

Президентът: Кръгом и бегом към март и си дарете мартенските възнаграждения
Обновена
10 436
 Илияна Кирилова

В 20 часа вечерта, близо 10 часа след като приключиха с обсъжданията, депутатите внезапно решиха, че ще се откажат изцяло от своите възнаграждения до отмяната на извънредното положение. Предложението беше направено съвсем неочаквано от ГЕРБ и подкрепено единодушно със 170 гласа "за".

След като от заплатите им се направят съответните удръжки за данъци и осигуровки, остатъкът ще бъде превеждан по сметка на здравното министерство, за да бъде използван за борбата с коронавируса, обясниха замисъла си управляващите. Мярката ще важи и за висшите представители на изпълнителната власт - членовете на правителството и на политическите кабинети, и шефовете на държавни и изпълнителни агенции. Но ще бъде приложена така, че да не повлияе на възнагражденията на президента и вицепрезидента, висшите ръководители на съдебната власт и на различните регулаторни органи, чийто заплати са обвързани с депутатската.

"Карате ме да се чувствам горд, че съм част от това Народно събрание! Това предложение показва истинска съпричастност към проблемите на българския народ и българския бизнес", възторжено се обърна към управляващите лидерът на "Воля" Веселин Марешки.

По същия начин реагираха и партньорите на ГЕРБ от "Обединени патриоти", които призоваха президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова да последват примера на депутатите. "Времето е чумаво. Трябва да бъдем заедно. Кой, ако не президентът, трябва да покаже тази мъжественост, зрялост и отговорност? Кой, ако не самият бащица на българската нация да се докаже по някакъв начин и да опровергае всички онези нелепости към неговия имидж и лъчезарен облик. В противен случай можем да кажем, че бащицата е само на книга. Бъдете мъж, политик и българин! Много малко ви остава! Действайте!", обърна се към държавния глава депутатът от НФСБ Валентин Касабов.

В отговор президентът Румен Радев заяви, че още в началото на извънредното положение, което бе въведено на 13 март, е дарил заплатата "за разлика от депутатите и министрите, които възнамеряват да си дарят заплатите към края на извънредното положение". "За мен дарението има смисъл, когато е навреме и когато е далеч от камерите, другото е суета и популизъм. Уважаеми депутати, дарението за мен е личен акт, ако държите да се равнявате по президента, има лесно решение: Кръгом и бегом към месец март, сега си дарете и мартенските заплати", допълни Радев.

Той посочи още, че "редом със здравните мерки трябват убедителни, навременни, солидни мерки за борба със социалната и икономическата криза, които ако няма адекватна реакция, ще прераснат в социално-икономическа катастрофа".

10 ЧАСА ПО-РАНО

Изненадващата развръзка дойде след скандала с увеличените възнаграждения на депутатите, който предизвика бясна надпревара между парламентарните политически сили кой да предложи по-голямо намаление на заплатите си.

По принцип размерът им се обновява на всеки 3 месеца и възлиза на тройния размер на средната заплата в обществения сектор. Така, от началото на април, щеше да достигне 4248 лв. основно месечно възнаграждение.

От ГЕРБ, които предизвикаха скандала, първоначално предложиха заплатите да не се преизчисляват за срока на извънредното положение, ако надхвърлят полученото за декември 2019 г. Тогава парламентаристите са взимали близо 3900 лв.

Идеята се хареса на ДПС. От движението обявиха, че това е подходящ начин да се покаже съпричастност към гражданите по време на кризата. И предложиха така спестените пари, които ще останат в бюджета на парламента, да бъдат пренасочени към сметка на здравното министерство за борба с коронавируса - а управляващите ги послушаха.

Първото предложение на ГЕРБ беше оценено като половинчато от БСП. Социалистите поискаха нивото на заплатите да бъде свалено до размера им в края на предния парламент – 2976 лв., при това за постоянно. „Това следва да е трайна промяна, водеща до намаляване на бездната между гражданите, получаващи до 1000 лв., и техните избранници, получаващи 4 пъти повече. Няма сфера в България, където заплатите да растат с такъв темп”, изтъкна соцдепутатът Крум Зарков.

От „Воля” на варненския бизнесмен Веселин Марешки пожелаха възнаграждението на народните представители да се изравни с минималната заплата, която възлиза на 610 лв. „Хубаво е да видим дали можем да живеем с толкова”, обясни депутатът Пламен Христов.

„Обединени патриоти” не се бяха сетили като останалите да внесат предварително свое предложение. Но напомниха, че имали такива идеи в миналото и обвиниха ГЕРБ, че не се осъществили, тъй като партньорите им ги обявявали за популистки. „Сега, когато ГЕРБ внасят, не са популисти. Аз не мога да разбера каква е логиката на нещата”, раздразни се Юлиан Ангелов от ВМРО. И предложи депутатската заплата да бъде постоянно съкратена на 50 процента от средното възнаграждение в страната – с аргумента, че след кризата заплатите в страната ще паднат, а замразените депутатски ще останат все така високи.

С това отприщи лавина от подобни предложения. Борис Ячев от НФСБ направо поиска депутатите въобще да не взимат заплати, докато трае кризата. „Не е толкова страшно”, успокои Ячев колегите си. Това невероятно, на пръв поглед, предложение спечели и останалите депутати от управляващата коалиция. А останалите, охотно или не, ги последваха.

 

 

Ако има изобщо някакъв сигнал, че корона-кризата отива към края си, това без съмнение е решението на депутатите да не получават заплати до края на извънредното положение. ;)

Posted by Vessislava Tancheva on Monday, April 6, 2020

 

82

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Нинова: Закриваме паралелната държава на Борисов и ще управляваме

26.09.2020

Обновена

ТАНЯ ПЕТКОВА

837 20
Христо Иванов: ГЕРБ не е годен субект за коалиране

25.09.2020

Обновена

3201 47
Фракцията ПИСАТЕЛИ-ГЕРБ започва битова сага за Прекрасната госпожа

25.09.2020

Г-н БАЛЕВ

10623 12

Коментари

Страници

Luckbox

ЗА повечето депутати тия заплати от няколко хиляди лева така или иначе са джобни пари - не мога да разбера защо просто не ги дарят на 100%. Или може би покрай тая криза и захлебването от корупционни схеми е затихнало? То може би затова някои от тях изглеждат истински притеснени. 

Калпазанче

Тричане му е майката!  До равнището на минималната пенсия! това предлижение най-уйдисва,останалото е уйдорма! И на Минпреда и на Президента и на цялата паплач от чиновници!

Andrij

Спуснаха им,че края на кризата е близко,след като мама Меркел е казала и те се отказаха до края на кризата.Ако са наистина загрижени и "мъже" да се откажат до края на мандата.И не само от заплатите,ами и от "джобните" за които се твърди,че са около 5000 на месец безотчетни и от осигуровките.Изобщо депутатстването да не се счита за трудов стаж,а дейност на ползу роду.

primeren

До края на кризата е съвсем различно от до края на извънредното положение. Кое от двете са решили, че не става ясно в статията.

 

 

 

 

 

 

PlaNed
снимка на PlaNed

Тези не само не трябва да получават заплати, а да плащат на хазната заради глупостта си!

Zmeja

Аз съм за запазване на партийните субсидии, но за блокиране на депозитите им в банките. По-справедливо е. Ще имат пари само за текущи разходи.

nebenebe

Бе той Станишев май беше прав, като им каза: "Здравейте , циркаджии!". Е, всеки с аршина (резервите) си.

Виконт LUX
снимка на Виконт LUX

дайте да видим колко присъстват  ?

Повечто са се командировали в отдалечени спа и прочее селски къщи

Nashenec

Наглостта и безпардоността на управляващият елит е направо нетърпима.

Добавете желанието на депутатите да се оправи скривалището под стария Партиен дом за да имало за всички тях място, а и да бъдело съобразено с новите изисквания за защита. Вече имало и заделени за това не малко пари.

Добавете към тази тема действията на шефа на транспорта в София, дето ще дава пари за нови коли.

А същевременно, в един от близките до управление то вестници (24 часа) днес има статия как всички трябва да се научиме да живеем по-евтино. И съветите са следните:

"

1. Научете се да ядете по-малко. Така по-рядко ще трябва да излизате от къщи да пазарувате.

2. Научете се да не си угаждате. Още повече се научете да нямата скъпи желаняи.

3. Научете се да не ползвате парфюми и одеколони. Нашите родители са се справяли и без тях, а и не са миришели по-лошо от нас.

4. Научете се да не ползвате тоалетна хартия. Нашите деди са се миели, а не са използвали хартия. Само трябва да не забраявяте винаги да използвате само едната си ръка.

5. Научете се да си миете ръцета. Добре е, независимо от това, да не пипате храна с ръката, с която се замивате след тоалетната.

"

 

Има и други безумия, но тези направо ме накараха да изригна.

И това е пуснато от журналист и от редактор да се печата ?!

Бай Тошовата агит-група за обработка на населението се е свила в най-черната дупка и плаче от завист пред такава обработка на населението от медиите.

 

PlaNed
снимка на PlaNed

Nashenec, вие направихте деня ми по-хубав! 

По хигиенични причини не чета 24 парцала, но това си е наистина постижение на нашите мисирки!

Luckbox

Наистина ли има статия с такива съвети? Хаха

Диагностик

депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов - той припомни, че социалистите за взимали заплати и за времето, когато в знак на протест не присъстваха в Народното събрание миналата година.

"Когато вие отсъствахте нерегламентирано от парламента и бойкотирахте парламента, вие получавахте възнаграждение. Втори въпрос - как 28-годишна девойка извади 70 хил. долара, когато хората работеха в Либия по 5-6 години и печелеха по 10 хил. долара. Искам да кажете колко се катерехте на раменете на вашите другари, за да се изкачите тук и да давате морална оценка на тук присъстващите", настоя Иванов.

Той попита и в колко борда е участвала Нинова, колко пари е получила от там и колко е отделила за българските граждани.

скайспирит

***

Erato

***

Erato

ГЕРБ искат замразяването им на нивото от декември 2019 г., БСП – на 2976 лв., а „Воля” – колкото минималната.

 

Краят остава у вас, но ГЕРБ са лошите. Примитивно, другаре, не става ясно какво иска да каже авторът, а то е просто - или 3 числа, или нива, минимални, максимални, средни и т.н.

 

Качествена журналистика парекселанс.

Miranda
снимка на Miranda

Най ми  хареса предложението на Славчо Атанасов 👍

жана д'арк
снимка на жана д'арк

Най ми  хареса

Е, поне нещо ти е харесало. Аз не само не мога да се похваля със същото, но и мога да заявя, че съм омерзена от това, което виждам и чувам. Тези "главанаци" /по премиера/ два часа се разправяха за заплатките си. При това за основните си заплати, защото за допълнителните плащания никой зъб не обели. Омерзена съм от факта, че най-високата трибуна в България за пореден път, дори в условията на тежка национална криза, се използва за интриги, обиди, просташки подмятания и откровени лъжи. И от тези ние чакаме да ни решават живота и съдбата на родината ни и на децата ни. Забрави. Най-възмутителното е, че те са убедени, че са елита на нацията и напълно забравят, че ги гледат и слушат интелигентни и образовани българи, между които научни работници, лекари, икономисти, архитекти, юристи, педагози... Че това е срам да го гледаш в кварталната кръчма и не не е на ниво дори на събрание на общински съвет в най-малката българска община. Напълнили сме парламента с дребни шмекери и нагли простаци и интриганти, които иначе създават правилата, по които ние трябва да живеем. А ако се замислиш какъв законодателен брак създават, как през месец променят приети от тях законови редакции, как се оплитат в собственото си безхаберие и некомпетентност, неизбежно ще стигнеш до извода, че не заслужават заплати по-високи от минималната пенсия за страната и дори тя им е много, защото нито един от тях не плаща от джоба си когато заради калпаво законодателство ни карат ние да плащаме милиони обезщетения всяка година. 

Invisible

👍👍

PlaNed
снимка на PlaNed

Респект! 👌

АдМин

Почитания за великолепния пост, Жана д'Арк! Която и да си ти...

пърпъл

👍

Диагностик

https://cache2.24chasa.bg/Images/Cache/558/Image_8413558_126.gif

Miranda
снимка на Miranda

Жане, най-напред, добре дошла ! 👍 И за написаното от теб ! 👍

Да ти призная , отдавна съм загубила чувствителност. Вече дори не ме ядосват, а само развеселяват ! Е, то туй веселие на всички ни излиза скъпо...

Това отдавна не е мястото на най-добрите представители на народа, на най-достойните ! Дали някога е било ? Дали някога са си заслужавали заплатите ?

Помня ярки парламентаристи като Екатерина Михайлова, Любен Корнезов, Ахмед Доган ... Вече ги няма. Но каква я свършиха и те, щом нивото след тях, е от по-светло до по-тъмно сиво. То какво да избереш. Затова и толкова млади, талантливи българи заминаха навън. И толкова българчета се раждат далеч от нас... Да преживеем и туй чудо, ама и след година, пак няма да имаме избор.

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Ахмед Доган много-много не се вястваше в парламента. Особено в последните му години преди формалното му оттегляне. Но най-незабравимият безспорно е Гиньо Ганев с неговите крилати фрази като:
• “Ето го и г-н Илко Ескенази с неговия великолепен член 23!” и др.

Miranda
снимка на Miranda

Диагностик, много готина карикатура ! 😉

Всеки ден по нета има такова творчество ... 

....

Комунизмът настъпи – всички ядат, никой не работи!

nebenebe

Ако са тарикати, отдавна да са спрели излъчванията от парламента, че всички им се смеят и никой не ги брои за хора.  Вредни са. И не знам дали някъде по света можеш да влезеш с дънки в парламента. Дънкарите да ходят да копат.

S luncho6
снимка на S luncho6

>>><<<

Пон., 06/04/2020 - 11:17 (нов)

Nashenec

Наглостта и безпардоността на управляващият елит е направо нетърпима.

Добавете желанието на депутатите да се оправи скривалището под стария Партиен дом за да имало за всички тях място, а и да бъдело съобразено с новите изисквания за защита. Вече имало и заделени за това не малко пари.

Добавете към тази тема действията на шефа на транспорта в София, дето ще дава пари за нови коли.

А същевременно, в един от близките до управление то вестници (24 часа) днес има статия как всички трябва да се научиме да живеем по-евтино. И съветите са следните:

"

1. Научете се да ядете по-малко. Така по-рядко ще трябва да излизате от къщи да пазарувате.

2. Научете се да не си угаждате. Още повече се научете да нямата скъпи желаняи.

3. Научете се да не ползвате парфюми и одеколони. Нашите родители са се справяли и без тях, а и не са миришели по-лошо от нас.

4. Научете се да не ползвате тоалетна хартия. Нашите деди са се миели, а не са използвали хартия. Само трябва да не забраявяте винаги да използвате само едната си ръка.

5. Научете се да си миете ръцета. Добре е, независимо от това, да не пипате храна с ръката, с която се замивате след тоалетната.

"Добавям още няколко полезни съвета:

6. Ако ти се пробие артийката и замаанеш да... изтръскаш, та се удариш о стената, не си смучи пръста!

7. Ако я караш без артийка, изчакай го да изсъхне и тогава загащвай!

8. Когато стъпваш на КЛОЗЕТНАТА ДЪСКА внимавай клозетната чиния, а не пода да е отдолу!

9. Не пуши, ако си изсипал спиртен дезинфектант в кенефа, може да си опърлиш задника до безкосъм!

 

S luncho6
снимка на S luncho6

>>><<<
Горните съвети са около нивото на предлаганите, а и на нивото на парламентарните дебати за заплатите, но ден преди това имаше и изцепка на Герп - да си вдигмем заплатите, за да можем да даряваме!!!!???

....

Моите съвети са поне здравословни>>.>

ловkия

Жана 👌

PlaNed
снимка на PlaNed

„Сега, когато ГЕРБ внасят, не са популисти. Аз не мога да разбера каква е логиката на нещата”, раздразни се Юлиан Ангелов от ВМРО

Здравейте циркаджии!

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш