facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Докладът на алтернативния щаб за коронавируса се оказа секретен

Това е работа на медици, а не разузнавачи, коментира депутатът от левицата Антон Кутев
Обновена
18 705
 Снимка: БГНЕС
За да демонстрира, че няма конфликт между НОЩ и МЕС, премиерът Борисов събра на общ брифинг шефовете на двата щаба за борба с коронавируса при представянето на доклада в началото на април.

Шумно рекламираният доклад от 400 страници на т. нар. алтернативен медицински щаб (МЕС), създаден от премиера Бойко Борисов за борба с коронавируса, се оказа секретен и недостъпен за широката публика. Това става ясно от писмен отговор на Борисов на въпрос на депутата от БСП Антон Кутев. Той пита премиера какво възнамерява да прави с обширния документ, в който се дават препоръки и съвети за лечение на заразени с COVID-19, както и "конкретни решения" за превенция. Депутатът също иска да му бъде предоставен докладът.

В отговора си обаче Борисов посочва, че докладът не е наличен в Министерски съвет и че "насоките са създадени единствено за ползване от медицинската общност, като целта им е да насочват и съветват" как да се действа с вируса. "Авторите на Насоките за поведение при взаимодействия в рамките на здравната ни система при пандемична обстановка с високо контагиозен респираторен агент (SARS-CoV-2), в преамбюла на написаното от тях са изразили категорично волята си, че изготвеният от тях труд не трябва да бъде разпространяван в среди, извън медицинските, нито за цели, различни от професионална преценка за диагностика и лечение", посочва министър-председателят.

Т.нар Насоки периодично се актуализирали и допълвали, и били "достъпни за професионалистите от медицинските среди на специализирани електронни платформи, които те използват и до днес".

Той твърди още, че експертите са посочили, "че разпространението, ползването и интерпретацията на Насоките от лица без медицинско образование, може да доведе до сериозни последици за общественото и личното здраве и влече след себе си юридическа отговорност".

Затова и Борисов поискал от ръководителя на МЕС проф. д-р Коста Костов за "даване на изрично писмено съгласие от авторите и всички лица, които са били привлечени в процеса на работа и имат принос в изготвянето на Насоките". Премиерът уверява депутата, че ако в Министерския съвет бъдат получени насоките заедно с писменото разрешение на експертите, участващи в написването им, те ще му бъдат "предоставени незабавно." За целта Борисов пише на Костов, за да разреши даването на документа.

Към момента Антон Кутев обаче не го е получил. "За мен изводите от отговора на Борисов са два. Или, че правителството е поръчало доклад, който не му трябва, и след като не го ползват за какво им е този доклад, или пък  експертите са дали мнението си, но властта не я интересува то, даже и не го чете", коментира пред "Сега" Кутев. По думите му дори и един от авторите на доклада да не даде съгласие за представянето му, то това изобщо няма да се случи.  "Което може да се обърне срещу тя, защото те са медици, а не разузнавачи, които извършват секретна дейност", допълни депутатът. Според него, ако наистина има "секретна информация" в доклада, то той може да бъде изпратен в секретната секция на деловодството на НС.

Не е ясно и какви са препоръките на МЕС по отношение на строгите мерки, които бяха въведени в страната от 13 март по време на извънредното положение. В него, за разлика от Националния оперативен щаб (НОЩ), влизаха медици, които застъпваха по-либерален режим и т. нар. стаден имунитет, свързан с коронавируса. 

Кутев изрази увереност, че въпреки спънките рано или късно ще получи доклада на МЕС и че няма да остави темата без развръзка. 

КЪДЕ Е ИСТИНАТА?

При публичното представяне на доклада миналия месец, МЕС обяви, че той е от 400 страници и че е даден на премиера Борисов, което той отрича в отговора си към Кутев. Документът бил съставен от три раздела. В първия се разглеждали препоръките към извънболничната помощ в борбата са COVID-19, във втория – към болничните заведения, а в третия били препоръките за взимане на мерки.

Тогава Костов обяви, че приложените мерки на физическа и социална изолация са наложителни, с течение на епидемията те могат да бъдат преосмислени и при благоприятното й развитие - олекотени. Със сложни и увъртяни изрази той заяви още, че за постигане на по-добри резултати за борба с коронавируса е наложително да има "практически изпълними алгоритми и стъпки за диагностика и поведението на различните категории лица".

"В процеса на работа срещнахме пълна подкрепа от колеги и научни дружества. Това са около 50 асоциирани консултанти и още повече колеги, които дадоха своите рецензии. Имаме подкрепата на огромна част от медицинската общност", коментира още проф. Костов.  

74

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

За 6 г. България е открила едва 2 измами по европрограмите

12.09.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

3454 8
БСП пита Караянчева защо не извика Иван Гешев за отчет

11.09.2020

2922 26
България съвсем загърби европейското законодателство

05.08.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

6028 11

Коментари

Страници

Талибан

 "За мен изводите от отговора на Борисов са два. Или, че правителството е поръчало доклад, който не му трябва, и след като не го ползват за какво им е този доклад, или пък  експертите са дали мнението си, но властта не я интересува то, даже и не го чете", коментира пред "Сега" Кутев.

Товарищ Кутев пропуска най-вероятния извод:

 

Докладът съдържа неудобна информация, затова е секретен.

 

И тва ми било опозиция...

Su38

Ако не беше тов. Кутев, нямаше и да разбереш, че докладът е секретен.

Шлифера

***

Under_My_Thumb

СССР за 6 (Шест месеца) построи сакофаг над авариралия реактор и овладя аварията.

По-значимата авария на АЕЦ Фукушима I не е овласяна и контаминирането на водите на Тихия океан си продължава...

Но това не е повод за среднощни брифинги, въпреки заплахата за Западното крайбрежие на Господарите?

 

https://svpressa.ru/p/15/157/157846/xl-001.jpg

Карта заражения Тихого океана (Фото: Национальное океаническое и атмосферное управление США)

https://svpressa.ru/p/15/157/157846/xl-002.jpg

Радиоактивный мусор после Фукусимы достигает Западного побережья Северной Америки (Фото: предоставлено автором)

 

Каубой
снимка на Каубой

тава ТАсс ли го пише? Громете злите фашисти и напред с др-Зюган, пардон До""н!

izbiratel67

"Царят е гол" 

https://www.youtube.com/watch?v=pbq6JEBn-n8

поздрави

всяка прилика с истински лица и събития е случайна

Минувача
снимка на Минувача

изразили категорично волята си, че изготвеният от тях труд не трябва да бъде разпространяван в среди, извън медицинските, нито за цели, различни от професионална преценка за диагностика и лечение

Кутев, излекувай се сам!

Satchi

Минувача, ти ли пишеш "отговорите на Борисов" на запитванията на депутатите?

жана д'арк
снимка на жана д'арк

По думите му дори и един от авторите на доклада да не даде съгласие за представянето му, то това изобщо няма да се случи.

Пълни глупости. Членовете на МЕС бяха назначени от премиера, което значи, че им е заплатено възнаграждение с публични средства за изготвянето на доклад от значение за цялото общество и то в момент, в който физическото и психическото здраве на нация, както и икономиката на страната, са поставени в реална опасност. Този доклад не е произведение на изкуството, а експертен медицински продукт, възложен и заплатен с нашите пари. Като платци ние имаме право да получим крайния продукт. МЕС беше създаден неочаквано и също толкова неочаквано изчезна. При прекратяване на дейността му проф. Костов видимо изглеждаше изплашен и сконфузен. Обясненията му за изводите на съвета, съдържащи се в доклада бяха доста витиевати и удобно избягваше и без друго щадящите журналистически въпроси. От изключително значение за нас беше какви са изводите на МЕС за вирулентността на вируса, за необходимостта от масов скрининг на населението и препоръките кой от двата теста е по-надежден, за съразмерността на предприетите мерки с истинската опасност от масово заразяване, за отражението на кризата и мерките на НОЩ и правителството върху психическото състояние на населението и т.н. НОЩ не направиха такъв анализ, МЕС го направиха и всичко се потули, а БСП пискат, че демокрацията била в опасност. Каква опасност, демокрацията на територията е мъртвородена и май само любимите ни 240 народни представители не осъзнават това. Истината е, че в НС Борисов няма опозиция и това стана безпощадно ясно дори на най-големите оптимисти, когато БСП единодушно подкрепи искането на МС за обявяване на извънредно положение и повери на една мутра всички конституционно гарантирани права на гражданите, сякаш не знаеха какво ще се случи. В България няма лява партия и всеки, който оспорва това, трябва да се запознае подробно с внасяните от БСП законопроекти, подкрепата на "левите" депутати за орязване на социални права, както и гласуването им "въздъжал се" в правната комисия, когато се гласуваше правата на гражданите да бъдат ограничавани от правителството, а не със закон, както повелява Конституцията.

HCA

👍

vrana2
👍
Michael
снимка на Michael

Естествено, че няма лява партия, а и не може и да има, докато няма дясна. Преди 15-на години БСП поне започна да върви в някаква дясна или дясно-центристка посока. Неприятни или не хората, които движеха това поне изглеждаше да имат желание това да се превърне в партия, а не в сган, колкото и да е откачено дясната политика да изникне от нещо със "социалистическа" в името си. Преди това политиката в оная й подредена форма, в която има смисъл да се говори за ляво и дясно така и не достигна до населението - във властта се говореше с модерни думи, но мерките единствено замазваха мазно преразпределение на собственост и влияние. И тук иде реч не за влияние на политически формации, а на бизнес и не-съвсем-бизнес групи. Групите се деляха и надцакцаха, за това и замазването беше добре опакавано в политически и законови форми. Естествено има и още причини, но псевдо борбата на десни и леви от 90-те беше само пушек, под който това, което наистина интересуваше водещите беше единствено от типа на "моите" и "твоите". Идването на Симеон фактически изигра двойна игра - от една страна започна да се разрушава и паравана на политика и демокрация, който макар и само параван, все пак препятстваше пълния произвол, но от друга това даде да се разбере на по-схватливите в играта какво да очакват - битка между устройство с преобладаващ държавен ред и устройство базирано на групи драпащи за влияние. 

 

БСП като дом на известен брой улегнали играчи започна да проявява активност в полза на държавния ред, не през цялото време, не съвсем консистентно, но достатъчно ясно, че да привлече и част от "дивите" играчи, които предпочитата по-спокойно бъдеще. Естествено в онзи момент място за лява партия нямаше (и сега няма) - въпросът беше как ще се играе играта и това е въпрос към играчите, а не към населението. Все пак "държавността" изисква да се покрие всичко и това доведе до редица мерки, които можеха да се усетят и от хората, които не бяха играчи, ако не по друг начин, то поне като "определеност". За съжаление структурата на държавност вече беше разклатена, хора като Б.Б. вкарани където не им е мястото, няколкото години на стабилност не бяха достатъчни да накарат червения ум на народа да зацепи, че в капитализма борбата за идеали е безумие и това заедно с кризата (световна) разруши единствения шанс през последните 30 години България да тръгне по пътя на държава, а не на територия на надпреварващи се групички.

 

Борисовата формация много бързо върна всичко назад, от една страна заради ония, от които беше създадена и от друга, защото израз като "средствата определят пътя" не е безсмислица, Най-лесният начин да се отстрани влиянието на всякакви играчи предпочитащи спокоен ред е да се вкарат във властта прости хора, които нямат и най-малка представа от големите игри, които хора, искрено мразят закон и ред, защото съвсем отрковено ги възприемат единствено като неща налагани от "ония големите, които ни взеха всичко". Такова възприятите беше и без това широко споделяно и с малко реклама отвисоко се изостри до онова ниво, при което масовият гражданин вижда закона като резултат на престъпление срещу него самия лично. Последствията са видими днес, а и шансовете на БСП тогава да звърши трансформацията също бяха по-скоро в сферата на фантастиката. Днес сме на нулата - отново няма смисъл да се говори за дясно и ляво при положение, че законът се спазва само от страх и се възприема не като гръбнак на държавност, а или като остатък от "ония измами" или като прокламация от селския глашатай за днешната воля на царя. За критична част от населението мястото на закона и реда в съзнанието е заета от понятието за "както каже" вожда на победилата шайка. За съжаление това у нас няма да еволюира до ред и държавност и след 100 години поради нрава да се крием, дори и големите ни играчи се крият и тоя им навик остави на видимото място на официалната власт само хора с мислене на роби или най-много дребни тарикати, за които единственият ограничител е страха, че "ония големите" могат да ги цапнат през ръцете на директните им шефове (пак дребни душици като тях самите). У нас дори и победителите се крият, вместо да излязат и да си получат медала и това не е основа за държавност. Лявото и дясното могат да бъдат тема, ако някак си успеем да я създадем, без нея те са просто празни приказки, които в най-добрия случай могат да станат тексто от закон или наредба, които никой няма намерение да приложи, така както се прилага закон в държава - към всички.

ssto

 

38 (Отговор на #6)

Нед., 17/05/2020 - 13:05 (нов)

Michael

 

Това е хубаво! Благодаря!

Макар и малко различно от моите представи, но точно това му е ценното.

тютюн

Секретен? В коя регистратура за класифицирана информация са го регистрирали? В тази на МС. По искане на бб, за да не компрометира провежданата политика.

Коя общодостъпна медицинска информация е секретна?

Как ще го узнава медицинската общност, като не притежава достъп до класифицирана инф. 

В България на всяка неудобна инф., циркулиращата в органите, се слага гриф. 

дъртреалист

 значи, че им е заплатено възнаграждение 

Май че е без пари. Но така или иначе е странно да се крие информация.
Показва нечистоплътност. Измама.

Че цялата работа е политика, а не медицина.

Muktata
снимка на Muktata

В медицината има два сектора , където информацията е секретна. Първият - това е личната здравна информация за пациентите. Втората - това е военна информация(биологични оръжия , ООИ и проч.) Цялата останала медицинска информация не може да бъде и не е секретна. Така че работата е политика , не е медицина. Всеки който публично се ангажира с мръсотията ковид , дори да е от "шикалкавещите" , е взел пари. 

Under_My_Thumb

В медицината има два сектора , където информацията е секретна. 

Дерьмократите замениха секретната информация с "класифицирана" информация.

дъртреалист

Това е работа на медици, а не разузнавачи

Такова съждение припомня въпроса - каква работа имат военните в медицински казус?

Каква разлика дава униформата?

Само една - послушание.

Ta, в потока инфо научихме, че членоевете на управляващия орган на САЩ за болестите
Center for Disease Control (СDC) е ... с чинове. 

Защо? За да разреши разработването на ваксините да не минава през процедурата за лекарствените средства 3-5 години.
По заповед, а не по лекарска съвест.

И понеже пак ще говорим за ваксини - ето четиво. https://www.icandecide.org/wp-content/uploads/2020/03/ICAN-VS-CDC-LAWSUIT-PR.pdf

Това СДС е осъдено, че от 35 г. лъже, че има изследвания показващи безвредност за аутизъм на ваксините до 6 месечна възтраст. Такива изследвания няма.

Su38

За България си беше ПР.

Българинът се прехласва пред армията. А армият е униформата. Има много достойни български военни. Генерал, полковник, майор в очите на българина винаги си били символ за чест, морал и отдаденост на държавата.

Преди 50-100 години. Оттогава военни с чест и Диоген трудно ще види.

Но Борисов реши да експлоатира това чувство. Или който му е подал тази идея. Затова предложиха човек в униформа - ето достойният, знаещият, отговорният. АЗ го намерих, аз го назначих, щом той е с униформа, а изборът е мой, значи АЗ съм този, който ви спасява.

Проста и семпличка идея. Като за фризьорки и домакини.

Фризьорките и домакините ги разбирам. Всеки може да харесва, каквото си иска, от гледна точка на световъзприятие. Не разбира ХУИ, за които е ясна цялата картинка, и които се прехласват пред тази театрална постановка, при това с бездарни актьор в главната роля. Подкрепящите се представят доста по-добре.

dembik

Санким Решетников не експлоатира същото чувство? Фризьорките и домакините си избраха парясания тулуп за президент по същата схема.

Su38

С тази разлика, че изборът на Борисов се оказа както винаги.

Su38

С тази разлика, че изборът на Борисов се оказа както винаги.

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Щом е неудобно, значи е "секретно". "Секретни" са "доказателствата" за корупция на съдията. "Секретен" е и докладът за издънките с коронката.

urupuchi

Както и оня доклад на разследващите КТБ Аликс Партнерс. Пардон, той не беше секретен, а конфиденциален по желание на изпълнителя, но принципът е същия -  "намаш право да четеш това за което си ни платил да напишем", както е отбелязала жана д'арк горе.

Минувача
снимка на Минувача

Секретна е тарифата, по която плащат на троловете от БСП...

Преди др. Кухев отговаряше за тях.

Flamand

Явно Кутев е специалистът на БСП по заразни болести - СПИН, социализъм, коронавирус...

Slava
снимка на Slava

"разпространението, ползването и интерпретацията на Насоките от лица без медицинско образование, може да доведе до сериозни последици за общественото и личното здраве и влече след себе си юридическа отговорност".

 

Правилно - сульо и пульо станаха професори - епидемиолози, вирусолози, по - големи специалисти от създателите на ваксини, а с 5G стават и лягат.

Всички лекари имат достъп до доклада, използват го като професионалисти, Кутев къде се вре. Да пита лекарите в партията си.

жана д'арк
снимка на жана д'арк

Така е. Коремният хирург ген.д-р Мутафчийски цял месец чел учебници по инфекциозни болести и вирусология и ей го на - завършен вирусолог и инфекционист, който с ярост отхвърля мнението на хора, които цял живот само това са работили. Когато си права, права си.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Засекретяването на медицински доклад предполага в него да са изложени медицински констатации за конкретни лица, в широкият смисъл на понятието-включващ и управляващите задници.

Efraim Efraimov

Оооо... намерили сте отдушник? Давайте...

А бе, помага ли ви?

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш