Quantcast
Досегашният шеф на военната полиция отива аташе в Москва | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Досегашният шеф на военната полиция отива аташе в Москва

За нов началник ще предложа кадрови военен, бригаден генерал, но още го съгласувам с президента, обяви Каракачанов
3 569
 БГНЕС архив
Борислав Сертов

Досегашният шеф на военна полиция Борислав Сертов отива военно аташе в Москва след като е спечелил конкурс. Това става ясно от изявление на военния министър Красимир Каракачанов, цитирана от БНР.

Министърът на отбраната обяви, че ще предложи кадрови военен, бригаден генерал и човек с опит за нов началник на служба "Военна полиция".

Каракачанов не посочи име заради съгласувателната процедура с президента.  „Защото трябва да стане факт и не искам някой да спекулира, че през медиите лансирам кадрите, които изпращаме на президента. Трябва да се изпрати за съгласуване при президента и тогава да се внесе“, обясни министърът.

До 1998 г. военна полиция е управление към Генералния щаб. Тогава преминава от непосредствено подчинение на началника на ГЩ на БА към министъра на отбраната. На 2 декември 1999 г. е създадена служба "Сигурност – военна полиция и военно контраразузнаване" към министъра на отбраната. Тя е приемник на съществуващите дотогава управления "Военна полиция" и "Военно контраразузнаване".

В резултат на реформа в системата на националната сигурност от 01.04.2008 г. Военното контраразузнаване преминава към новосформираната Държавна агенция "Национална сигурност", а служба "Сигурност – ВП и ВКР" се преобразува в служба "Военна полиция" към министъра на отбраната.

В сряда правителството без обяснение обяви, че предлага освобождаването на Сертов. Той е в службата от 1993 г., като през 2008 г. става зам.шеф, а през 2013 г. и неин ръководител. 

Сега става ясно, че отива като военно аташе в Москва. Това идва в момент на сериозно обтягане на отношенията между Русия и България в сферата на сигурността. 

Само преди дни Русия изгони от страната помощник на военното аташе към посолството на България в Москва. На подполковник Митко Борисов бяха дадени 72 часа да напусне страната, като ответна мярка за изгонването от България на руския военен аташе. Малко преди това руското Министерство на външните работи привика българския посланик Атанас Кръстин. Причината бе изгонването от София на руския военен аташе полк. Василий Сазанович. 

На 18 декември м.г. главният прокурор Иван Гешев и българското МВнР изгониха 6-ти пореден руски дипломат за последната година и половина. Този път ставаше дума за военния аташе, който според ДАНС и прокуратурата е шпионирал като е събилал данни за американските военни у нас. Заради това Външно го обявиха за персона нон грата и му дадоха 72 часа да напусне България. Според прокуратурата има достатъчно събрани доказателства за неговата вина, но заради дипломатическия му статут, то няма как да бъде съден. 

Още

Обвиненият за шпионаж Николай Малинов се оказа отново в Москва

31.03.2021

3463
Български журналист е арестуван в Москва

14.03.2021

9941
В Москва са арестувани 180 опозиционери

13.03.2021

Обновена

1528