Quantcast
ДПС, ГЕРБ и БСП блокираха закриването на спецправосъдието | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

ДПС, ГЕРБ и БСП блокираха закриването на спецправосъдието

Иван Гешев отиде напразно в парламента за заседанието на правната комисия, тъй като депутатите не събраха кворум
8 654

Днес г-н Гешев дойде изненадващо в парламента. Опитах да му задам няколко въпроса, но подплашен от нещо главният прокурор избяга по стълбите. А въпросът ми бе много лесен: "Кога ще разпитате Васил Божков за твърдението му, че е дал като подкупи 70 млн. лв. на Бойко Борисов, Влади Горанов, Севделина Арнаудома - Шехерезада?". Оказа се, че г-н Гешев отказва да отговори на въпрос на депутат. Нищо, ще го изчакам до следващия път, в който той ще се появи тук в парламента и ще го попитам пак. ОСТАВКА, Гешев!

Posted by Ивайло Мирчев on Friday, September 3, 2021

Депутатите от ГЕРБ и ДПС не участваха в заседанието на парламентарната комисия по правни въпроси, а БСП бе представена само от Тодор Байчев, и така не бе събран кворум за гласуване на законопроекта, който предвижда закриване на специализираните прокуратура и съд . За обсъждането, което пропадна, в  Народното събрание се появи главният прокурор Иван Гешев, дошъл да изрази становището на прокуратурата за готвените промени.

Измененията в Закона за съдебната власт, внесени от  "Демократична България", целят специализираните институции да бъдат закрити, а делата в съдебна фаза да бъдат довършени от същите състави, но назначени в окръжните съдилища, на чиято територия са извършени престъпленията. Главният прокурор коментира, че това ще доведе до юридическа катастрофа и правен хаос, като цената ще я платят българските граждани.

В крайна сметка заседанието на правната комисия пропадна, тъй като присъстващите депутати бяха малко. Липсата на кворум провали и гласуването на предложението заседанието да се отложи с един час или да се проведе извънредно утре. "Заседанията на комисиите, както и на НС и проблемите с кворума, много ясно показват накъде отива този парламент", коментира председателят на НС Ива Митева.

На излизане от залата главният прокурор Иван Гешев стана обект на словесна атака от депутата от ДБ Ивайло Мирчев, който го попита кога най-накрая ще разпита обвиняемия бизнесмен Васил Божков за твърденията му, че е дал близо 70 млн. лева подкуп на бившия премиер Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов, за да му спестят плащането на хазартни такси. Гешев напусна парламента, без да отговори. 

 

 

Още

Евродепутати: Гешев ни отказа информация за Барселонагейт
Сигналите срещу Гешев набъбват, обяви правосъдният министър

25.11.2021

Обновена

11028
Новият парламент трябва да поиска оставките на Гешев и Цацаров