Quantcast
ДПС вещае предсрочни избори през лятото | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

ДПС вещае предсрочни избори през лятото

Според депутата Хамид Хамид "арогантният, агресивният и високомерен" модел на ГЕРБ е изчерпан
3 015
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

"ДПС няма да подкрепи правителство на загубилите изборите партии – ГЕРБ и БСП. Единствената възможност е да бъде подкрепено евентуално правителство на новите партии, но засега не виждане заявки за това. От всичко, което говорихме досега, най-вероятната хипотеза е за предсрочни избори в средата на лятото". Такава прогноза направи Хамид Хамид, зам.шеф на парламентарната група на ДПС, пред Нова телевизия относно сформирането на бъдещото правителство. Днес президентът Румен Радев трябва да даде проучвателния мандат на първата партия - ГЕРБ.  

Хамид смята още, че "в политиката непоискана подкрепа по принцип не се дава. Суверенът каза тежката си дума. С гласуването на изборите така подреди политическите партии в парламента, че заяви недвусмислено, че иска промяна и трябва да се сложи край на този модел на управление". Той отхвърли тезата, че досега страната е управлявана от "модела Пеевски". "Това бе начинът на управление на ГЕРБ - високомерен, арогантен и агресивен", каза депутатът на ДПС. По думите му моделът на партията на Борисов е изчерпан. "Трябва промяна чрез диалог, чрез приоритети, цели, а не чрез хаос и налагане на диктат и силата на по-големия", допълни той.

ДПС към момента не било търсено за разговори по новия кабинет нито от "Има такъв народ" на Слави Трифонов, нито от друга партия.

Хамид отхвърли твърденията, че има връзка между ДПС и тази нова формация, която е била подпомагана по някакъв начин. "Чувал съм подобна глупост. Свикнали сме да чуваме всякакви тези в сферата на научната фантастика".

Според депутата от всичко, което до момента са показали шестте формации в новото Народно събрание, следва изводът, че кабинет на новите партии може да бъде подкрепен. "Ние говорим за евентуална подкрепа, тъй като трябва да видим каква програма ще предложи едно управляващо мнозинство, защото за нас са важни приоритетите и целите, които ще предложи бъдещият кабинет", обясни той. 

"Когато се формира едно мнозинство и то си постави ясни цели и приоритети – ние бихме го подкрепили, ако те съответстват на нашите цели и приоритети, до изпълнението им. Тази подкрепа няма как да е еднократна, тъй като тези цели и приоритети няма как да се реализират само с едно  гласуване за формиране на правителство", каза Хамид. Допълни: "За тези цели са необходими съответните законодателни промени и съответните политики, които трябва да бъдат извършени. За нас е важно да видим сериозно икономическо развитие на страната – това е основното".

НА ГЪРБА

Имали сме възможност да кажем, че всеки на гърба на ДПС се опитва да трупа краткотрайни дивиденти. Така Хамид отговори на въпрос дали акцията в "Росенец" е била синхронизирана между ДПС и "Демократична България", както обяви преди два дни лидерът на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов по повод акцията на ДБ край летните морски сараи на почетния лидер на ДПС - Ахмед Доган .

"Г-н Борисов като участник в тези процеси в "Росенец" трябва да знае, че няма как да има такова съглашателство. А че той е участник в тези процеси ще го докажем, когато му дойде времето, посочи представителят на ДПС. Нищо не намеквам, но хората, които са съпричастни към този процес, знаят много добре за какво говоря. Чакаме още малко глупости да се изговорят по Росенец и тогава ще извадим факти и доказателства", обеща Хамид Хамид.

Още

ИТН размисли – ще преговаря с партиите на протеста за проектокабинета

20.07.2021

Обновена

10344
След ГЕРБ българите отчаяно търсят надежда

21.06.2021

ДИЯН БОЖИДАРОВ

7197
Шепа алчни хора раздават парите в държавата

19.05.2021

ТАНЯ ПЕТКОВА

9886