facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Държавата зачеркна 93% от фишовете за чужденци на пътя

МВР не може да събере 40 млн. лв. от електронни фишове за превишена скорост
5 680
 Илияна Кирилова

За последните четири години Министерството на вътрешните работи не е успяло да събере 93% от общата сума на наложените глоби с електронен фиш за превишаване на скоростта от шофьори с чужда регистрация по българските пътища. Това сочат данни на Държавната агенция "Безопасност на движение по пътищата", получени по Закона за достъп до обществена информация от Института за пътна безопасност.

От 2016 г. до 15 юни 2020 г. КАТ е издал електронни фишове на чужденци на обща стойност 43 070 580 лв. От тях обаче са събрани едва 3 094 540 лв., което прави малко над 7%. С други думи несъбраната сума може да покрие 50% от ремонта от отсечката Чирпан-Стара Загора на АМ "Тракия", отбелязват от ИПБ. Данните сочат, че през миналата година са преминали транзитно 3 044 721 МПС, статистиката показва също, че за 2019 г. са издадени 79 677 електронни фиша на водачи с чужда регистрация, от което става ясно, че всеки 38-и транзитно преминаващ шофьор е хващан да нарушава ограничението за скоростта. 

"През последния месец констатираме, че МВР налага рестриктивни мерки чрез ограничаването на свободното излизане през ГКПП, чрез налагане на принудително-административни мерки от типа недопускане на преминаване на границата, временно отнемане на книжка, временно спиране от движение на МПС спрямо българските граждани. От друга страна към чуждестранните водачи отношението е изключително либерално, което води до заключението, че има нежелание за създаване на организация за налагане и събиране на глобите по извършените нарушения от държавните институции, заети с контрола", категорични са от Института за пътна безопасност.

От "Пътна полиция" обяснят обаче, че основният проблем с чужденците е, че престоят им в страната ни е твърде кратък. "При извършване на нарушение, което е заснето с техническо средство, чисто технологичният процес е по-дълъг от няколко часа. Тоест електронният фиш се издава след като чужденецът е напуснал страната", твърди Иво Писанов от "Пътна полиция" пред Нова тв.

По негови думи вече се разработва система, чрез която да стане възможно след заснемането на нарушителя на пътя информацията да бъде изпращана в съответните ГКПП-та. Подготвят се и промени в Закона за движение по пътищата, с които санкционирането да става бързо и лесно. "Предлаганата промяна е на място да може автоконтрольорът да установява нарушението, съответно да връчва документа и да наложи глобата", коментира Тихомир Тодоров от Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата".

В същото време експертите са на мнение, че именно липсата на наказания спрямо транзитно преминаващите шофьори е причина за зачестилите инциденти с тежкотоварни автомобили по българските магистрали. "Чуждестранните шофьори, когато преминават през България, знаят и усещат, че тук няма контрол и тогава могат да си позволят да карат, без да са почивали и с превишена скорост", отбелязва председателят на ИПБ Богдан Милчев.

22

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Бързото шофиране бърка по-дълбоко в портфейла

07.08.2020

236 1
Парламентът спешно уреди заплащането на извънредния труд в МВР

31.07.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1774 8
Нашата полиция пази... биячите си

30.07.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

3860 9

Коментари

mick

Чуждите шофьори минават не само веднъж през България. На границата могат да ги засекат без проблем и да им връчат каквото има за връчване.

Аз де

Налице е отказ на държавата ни от държавност. . Бясното раздържавяване на всичко и всички доведе до там, че 30 години по-късно махалото на този процес не може да спре,  засилило се е към горна мъртва точка и вече буши тавана, а в къщичката ни прокапва вражи и партньорски дъжд.

Или ще се вземем в ръце, или ще ни вземат всичко.

Ако ще е първото, то - сред нас има хора, наши си хора, на които трябва да вземем всичко. Те не са чак толкова много. Но на всички останали - многото - трябва да вземем страха от реда, дисциплината, отговорността. Това е, друг начин няма, иска се само решителност и неотклонност.

Хумангоид

Ма верно ли си мислите, че е работа на МВР да събира парите от глоби? Ми не , не е.

Aniki

А връчването на глобите чия "работа"е,бщото май за това повече се говори в статията?

Zmeja

Залудо работи, залудо не стой.

От 2016 г. до 15 юни 2020 г. КАТ е издал електронни фишове на чужденци на обща стойност 43 070 580 лв. От тях обаче са събрани едва 3 094 540 лв., което прави малко над 7%.

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

 "Чуждестранните шофьори, когато преминават през България, знаят и усещат, че тук няма контрол и тогава могат да си позволят да карат, без да са почивали и с превишена скорост", отбелязва председателят на ИПБ Богдан Милчев.

Да бе, нямало контрол. Миналата седмица от Варна до Айтос минах покрай 5 катаджийски засади. Вероятно чужденците си плащат на ръка и карат по живо по здраво. Апропо, не минавайте през Айтоския проход. Оставен е без поддръжка и пътят е разбит.

Джанго
снимка на Джанго

не си плащат не са научени така просто няма контрол .Ако забраните минаване на турски тирове  може и да се пооправят нещат,гръцки тирове няма.

boboran

за какви няколко часа говорт тези некадърници на 22 юли получих електронен фиш от 8 април

Аз де

През април 2020 смених книжката, но първо трябваше да платя току-що узнатата глоба чрез електронен фиш от 2017-та..

old war horse
снимка на old war horse

като не е от миналата или по-миналата година, пак е добре!

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

"При извършване на нарушение, което е заснето с техническо средство, чисто технологичният процес е по-дълъг от няколко часа.

 

А ние още се смеем на "и токът бавно потече по медните жици към Родината!"

Бонжуар

Чужденци зачеркват държавата по магистралите Му... ГРОБ - видимите резултати... 💩💩💩

geni1

Поредната дупка !

 

ОСТАВКА !

Предводител на ...

За 105 км/ч при временно ограничение 90 км/ч край Парнсдорф в държавата Австрия получих известие за глоба от 45 евро, пристигнало на адреса ми 8 дни след извършване на нарушението, които трябваше да платя в двуседмичен срок. Платих ги в двуминутен, защото зная, че държавата Австрия няма да се поколебае да ме преследва до дупка за тия пари. За сметка на това държавата Австрия ми дава възможност да карам по съвършени пътища срещу винетка, която е по-евтина от тази в кочината България.

Nickolas

Австрийската годишна е 98,30 €, българската годишна 97 BGN (лв) - за леки автомобили (+ремарке). Колкото до сравнението, по-интересна е швейцарската за 39,00 € и валидна от 01.12.2020 до 31.01.2021, цели 14 месеца. И то за швейцарски аутобани, контролирани от швейцарска полиция.

Джанго
снимка на Джанго

румънската да видиш само колко е 3Е за  -10 дана  прямо на моста.

Сгугню
снимка на Сгугню

По негови думи вече се разработва система, чрез която да стане възможно след заснемането на нарушителя на пътя информацията да бъде изпращана в съответните ГКПП-та. 

Чудесна идея.

Защо се разработва чак през 2020 г.?

Досега от МВР не са знаели за тоя проблем ли или как?

И разработва ли се реално или това са само "негови думи"?

Ace Ferrengo Ce...

Майтап ! В 21 век опашките в КАТ са един от актуалните и видими резултати на е-правителството на томитУ. А цитираните 43 лимона са една малка част от цената на това такива празноглавци да се правят министри, вицепремиери и пр. и пр.

Джанго
снимка на Джанго

Нали уж в европа сте  ? като нарушиш в ЕС правилата по номера пращат глобата и задължават бг Кат да прати обратно парите. ако не като пак влезеш с колицата в ЕС и те спират  от движение 

а турски  и други нарушители си джъткат дори с убити на пътя..

Може но някак си  нещат .

Georgi Ivanov 2
снимка на Georgi Ivanov 2

 

Преди 15- тина години на ГКПП имаше лица с категория Р-10, т.е. чужденци с наложени всякакви глоби в страната. При откриване на такова лице се искаше да плати глобата. Ако откаже не се пускаше в страната. Тази категория бе сметната за недемократична и отменена. Резултатът е ясен. По мои данни в Румъния за 2020г. на около 500 българи са взети книжките за  глоби по КАТ. Връщат им се след като платят, но често посещението в Румъния за плащане на глобата надвишава трикратно същата.И после защо Румъния била по-богата от нас.

Nickolas

В Румъния годишната винета е 28 Евро.

риболовец 5

  - Държавна агенция"Безопасност на движение по пътищата"

   - Институт по пътна безопасност

 

  Сигурен съм, че има и други.

 

  

Влез или се регистрирай за да коментираш