Quantcast
Държавните органи си прехвърлят топката за е-вота | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Държавните органи си прехвърлят топката за е-вота

ЦИК и агенцията за електронно управление спорят кой да свърши работата - и не са мръднали от техническите изисквания на проекта
1 323
 Снимка: Архив
Досега ЦИК е провела единствено симулации на гласуване по интернет през 2017 г.

Сагата около въвеждането на гласуване по интернет ще се проточи още дълги години. На такъв извод навеждат неразбирателствата между основните държавни органи, които са задължени да го осъществят – Държаната агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ) и Централната избирателна комисия (ЦИК).

От агенцията са пратили писмо до изборните комисари по темата на 2 октомври. В него са написали, че очакват да получат от ЦИК информация за техническите изисквания към хардуера и софтуера на бъдещата система за електронно дистанционно гласуване. Както и за реда, по който ще се осъществява електронната идентификация на гласоподавателите. Информацията била необходима, за да бъдат отразени изискванията в техническото задание на проекта.

Писмото е предизвикало крайно учудване сред членовете на ЦИК, както стана ясно на заседание на комисията от 6 октомври. Изборните комисари смятат, че проектът по изграждането на системата се изпълнява от държавната агенция. В своя подкрепа цитират Изборния кодекс, който по никакъв начин не им вменявал задължения „относно проекти, изпълнявани от други организации“. Работата на ЦИК на този етап е приключена, считат комисарите, с приемането на становище по техническото задание, което е било надлежно изпратено на агенцията. Затова сега членовете на комисията на свой ред изпращат писмо на ДАЕУ, в което на практика казват на агенцията да не ги занимава повече и да си върши работата.

ДЪЛГА И НЕУСПЕШНА ИСТОРИЯ

Проектът има дълга история, която започва още с приемането на настоящия Изборен кодекс през 2014 г., и досега не е отбелязал особен напредък. В края на 2017 г. ЦИК проведе симулации на е-вот, както беше задължена по закон. По-нататъшният напредък беше спрян, след като управляващите промениха кодекса така, че да няма краен срок за въвеждането на системата. Единствената конкретна дата е приемането на пътна карта от ЦИК до 31 март 2020 г. за въвеждането на системата, което комисията направи с близо два месеца закъснение. Както се вижда от цитираната по-горе кореспонденция, развитие след това липсва – напротив, всичко остава на начален етап. В ЦИК са сформирали специализирано звено за "техническо осигуряване и технически контрол" на е-вота, което последно е заседавало през август тази година, за да подготви становището за техническото задание по проекта.

МНОГОБРОЙНИ ПОЧИТАТЕЛИ

И досега е-вотът се радва на множество поддръжници сред политическите сили. Като свой приоритет го обяви бившият зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, когато учреди собствената си партия „Републиканци за България“. Подкрепа за онлайн гласуването отдавна заявява и кръгът около шоумена Слави Трифонов – а след създаването на партията „Има такъв народ“, те го заявиха като едно от исканията, от които „няма да мръднат“ при бъдещи преговори с други политически сили. За въвеждането му ратува и президентът Румен Радев, който е повдигал темата на дискусиите по повод промени в изборното законодателство и изборния процес, които е организирал. Същото искане се чува и от самото начало на протестите, особено от страна на българите в чужбина, които са най-силно заинтересувани от внедряването на подобен способ за гласуване.

Още

Радев обвини партиите, че се страхуват да управляват през зимата

06.10.2022

Екип на Сега

1060
Френски звезди режат косите си в подкрепа на иранските жени

05.10.2022

452
Съотношението на силите в НС: ГЕРБ - 67, ПП - 53, ДПС - 36

05.10.2022

4525