facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Едва 1/4 от децата в София се връщат в общинските градини

1 582
 Илияна Кирилова
Пандемията ще принуди градините това, което родителите на много места не успяват - да осигурят повече време за игри навън.

Само 26% от децата ще се върнат на детска градина в София след 26 май, когато общинските забавачници отварят отново. Данните на Столичната община сочат, че родителите на 11 849 деца са заявили желание да изпратят наследниците си обратно в градината. Това е 26% от общия брой на посещаващите. В самостоятелните детски ясли, където ходят деца от 1 г. до 3 г., е заявено връщането на 860 малчугани, което е 43% от посещаващите.

Във вторник, когато е първият работен ден идната седмица, подновяват работа 176 детски градини и 24 самостоятелни детски ясли в София. По данни на директорите родители на деца от 6 детски градини не са заявили желание малките да посещават в предстоящата първа седмица, допълва общината.

В 7 детски градини – пет в район "Студентски" и по една в район "Надежда" и "Илинден", се правят неотложни ремонти. Очаква се детските градини в Студентски и Илинден да отворят на 1 юни, а тази в "Надежда" - в средата на юни.

Директорите имат задача да организират всекидневна дезинфекция на детските площадки и 4 пъти на ден дезинфекция на помещенията, напомнят от общината. И допълват, че всички деца, които са здрави и се чувстват добре, имат право да посещават детските градини.

Всяка сутрин здравословното им състояние ще се проверява от медицинския персонал. Децата с висока температура и грипоподобни симптоми трябва да останат вкъщи до пълното им възстановяване.

В градините трябва да бъде осигурена дистанция между различните групи и между персонала и родителите. Увеличава се времето за провеждане на занимания навън при хубаво време, което извън пандемията беше проблем за немалко детски градини в София. В някои децата, особено от по-малките групи, изобщо не се извеждат. При игрите навън ще се следи заедно да играят само деца от една група. Посещенията на родители вътре в помещенията ще остава забранено, както беше и преди затварянето на градините.

 

Все още няма коментари

Още

Добрич и Пловдив надминават София по заразени с Ковид-19

09.08.2020

Обновена

5179 21
София пише нови правила за прием в детска градина
Силна буря повали дървета в София

08.08.2020

576

Влез или се регистрирай за да коментираш