Quantcast
Елена Йончева: Ще има последствия за Борисов, не само за записа | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Елена Йончева: Ще има последствия за Борисов, не само за записа

В Европа знаят какво представлява той и действията му се приемат изключително сериозно, твърди евродепутатката
63 766
 Снимка: Архив

Евродепутатът Елена Йончева, която вчера изнесе информацията, че независим анализ е показал, че на скандалния аудиозапис от юни се чува гласът на Борисов, заяви че ще има последствия за премиера. И то не само за записа, а и за краха на върховенството на закона в България.

"Последствия за г-н Борисов смятам, че ще има. Не само за този аудиозапис. Всичко, което предоставяме като информация в Европарламента на депутатите за случващото се в България вече даде резултат. През септември ще има разглеждане на краха на върховенството на закона в България пред комисията ЛИБЕ (б.р. - по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, чийто член е и Йончева), въпреки съпротивата на Европейската народна партия (ЕНП), и то в присъствието на еврокомисаря по гражданските свободи. Успяхме да пробием за това изслушване още преди демонстрациите в България", заяви Йончева пред БНР. 

Тя за първи път назова американската лаборатория, направила анализа - Beryl Audio Forensics Laboratory (BAFL), "компания с която работи и Министерството на правосъдието на САЩ, с ФБР, има сертификат за извършване на съдебни експертизи и анализите на тази компания се използват от американските съдилища."

"Важно е да се каже, че в тези 34 страници, заключението на експертите е, че гласът на мъжа е на г-н Борисов и вътре няма никакви следи от монтаж. Записът е автентичен. Тук не става въпрос за навлизане в личното пространство на един български политик, а за това, че от този запис става ясно, че няма разделение на властите, че той си поръчва кой бизнесмен как да бъде ударен, с какви инструменти. И както виждаме - това се случва, всичко това след това (разговора) се е случило. Повече от 1 млн. души са чули този запис и аз не смятам, че повечето от тях се съмняват в неговата достоверност. Шокиращото в този запис е моментната картина на състоянието на България, събрана в 6 минути, и по какъв начин България се управлява", коментира Йончева.

Според нея действията на Борисов се възприемат изключително сериозно в Европа, а нейната задача е да даде максимално гласност в Европарламента, пред европейските депутати и европейските медии, за това как се управлява България.

"Защото важно е европейските лидери, когато застанат до Борисов, да се чувстват политически компорметирани до този човек. Те знаят какво представлява българският премиер - всеки европейски лидер има достатъчно информация. Но ние трябва да направим тази информация достатъчно публична, с безспорни доказателства, така че тази подкрепа, която се оказва на г-н Борисов от десницата (в Европарламента) вече да не бъде факт. Спомняте си, в разгара на демонстрациите преди една седмица, лидерът на ЕНП (партията, в която членува ГЕРБ) г-н Вебер излезе и подкрепи Борисов за успехите му в борбата с корупцията. Можете ли да си представите за какъв цинизъм става дума. И нашата задача тук , в ЕП е да се опитаме да парираме всичко това, да отворим по безспорен начин очите на европейските лидери".

Елена Йончева коментира и думите от тази сутрин на бившия вътрешен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Валентин Радев, че има български институции, прокуратура и съд, които още не се са произнесли по казуса и затова не трябвало да се шуми в чужбина.

"Напълно подкрепям г-н Радев в тази част, в която каза, че българските институции би трябвало да свършат тази работа. Смятам, че те имат капацитет. Но вие знаете какво се случи с "Ало, Ваньо", "Ало, Банов" и с всички тези сигнали, които и аз внесох, включително и за къщата в Барселона, но няма никакво развитие. В прокуратурат работят компетентни хора, патриоти, въпросът е дали има политическа воля да се направят тези изследвания. Още повече българската прокуратура се е самосезирала за този запис и до този момент няма никакъв отговор", обоснова се Йончева. 

Тя разказа, че председателят на Европарламента ѝ е изпратил писмо, с което я посъветвал да сигнализира, освен евродепутатите, и белгийската полиция, "защото работя в Брюксел и когато има заплаха към мен - да бъда "изгорена", трябва да се подаде там инормация".

"Предполагам, че институциите в Брюксел биха могли да започнат проверка на Борисов", каза още евродепутатът.

Тя твърди, че не е чакала подходящ момент, за да разкаже за експертизата на записа, а я е предоставила на медиите два часа, след като я е получила след дълго чакане. 

Още

Таен запис показа накъде вървят преговорите за кабинет

22.07.2022

Обновена

33439
Запис разкри предлаган подкуп за контрола на ГКПП "Кап. Андреево"

11.06.2022

4640
Пламен Георгиев пак се отрече от терасата си

03.07.2021

10538