Quantcast
Емил Димитров: Искам мандатът да се изкара докрай | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Емил Димитров: Искам мандатът да се изкара докрай

Ще има много скъпа цена и всички са решили, че аз трябва да я платя, обяви кандидат-министърът
Обновена
17 679

Кой ще е новият министър на екологията

Posted by bTV Новините on Tuesday, January 14, 2020

Депутатът Емил Димитров, номиниран за наследник на Нено Димов, обяви, че няма желание да поеме овакантения министерски пост, но ще го направи, за да бъде спасено коалиционното управление на ГЕРБ и "Обединени патриоти".

"Не искам да има напрежение, искам мандатът да се изкара докрай. Очевидно ще трябва да се плати много скъпа цена. Очевидно всички са решили, че аз трябва да я платя. Не изгарям от желание, но ако някоя работа трябва да се свърши, ще я свърша", стоически заяви Димитров пред медиите.

Той посрещна с неуместен сарказъм журналистическите въпроси за първите му стъпки като министър: "Първата ми работа е да се разведа с жена ми, с която от 20 години живеем заедно, след това да си приключа всички сметки и да ги подаря на децата, след което, когато съм с една карта с 1000 лв. в джоба, да отида в министерството и, като ме задържат утре, да е сигурно, че няма да има какво да вземат поне на децата".

След това обясни, че трябва да се търси баланс между интересите на гражданите и бизнеса, когато стане въпрос за проблемите с водата. "Ако не даваме вода на бизнеса, това означава ли, че българският бизнес трябва да си отиде в чужбина, защото, ако даваме вода, отиваш в затвора, ако не даваме, хората остават без работа. Сега единия ден казват: искаме вода, а на другия ден ще кажат: искаме парно, на третия ден ще кажат: искаме работа. Трябва да се уредят тези неща", разпали се Димитров.

Номинацията му разтревожи природозащитниците. От коалиция "За да остане природа в България" коментираха, че "номинации като тази на Емил Димитров ще задълбочат още повече съществуващите проблеми и ще повишат още повече градуса на общественото напрежение, това ще бъде продължение на тенденцията, започната от Нено Димов за системно застрашаване, а не опазване на природата".

"С тревога следим новините за потенциалната кандидатура на министър на околната среда и водите. Коалицията предупреждава, че проблемите в сферата на опазването на околната среда с висока обществена значимост - стартирали и очаквани наказателни процедури, кризи с водоснабдяването, вноса на отпадъци, чистотата на въздуха, изискват професионализъм и истинска мотивация за решаването им. Призоваваме Министър-председателя да назначи личност с подходящо образование в сферата, достатъчен професионален капацитет, вътрешна убеденост и отговорно отношение към природата", заявяват природозащитниците.

 

РЕВИЗОРО СТАВА ЯЗОВИРО

Posted by Александър Иванов on Tuesday, January 14, 2020

Кандидатурата на Димитров за министър на околната среда беше обявена пред медиите от съпредседателя на Обединени Патриоти и военен министър Красимир Каракачанов след двучасово заседание на Коалиционния съвет на управляващите. Премиерът Бойко Борисов не се появи на представянето на номинацията. Затова не стана ясно дали тя е била одобрена от ГЕРБ.

"Основната му задача ще бъде, въпреки че не му е пряко задължение, да се наеме с едни тотални проверки, наречете ги ревизии, на цялата система, която води не само Перник, но и други градове, към опасността от създаване на подобно положение като в град Перник", обясни Каракачанов какво се очаква от Димитров, ако стане министър.

Каракачанов отново защити бившия министър Димов: "Ние не приемаме Нено Димов да бъде изкупителна жертва за всички грешки, които са провеждани години назад. Защото Нено Димов като министър на екологията утвърждава графиците, които му подават ВиК-тата, които не са подчинени на министерство на екологията".

Миналата седмица той определи случилото се като „показно убийство“ на политическата кариера на Димов.

От "Демократична България" обявиха, че "бедствието в МОСВ няма да се потуши с поредна калинка на ВМРО". "ВМРО многократно, нагледно и системно демонстрира липсата си на кадрови експертен капацитет. Коалиционният партньор на ГЕРБ няма и политическата визия, за да отговори на създалите се предизвикателства и да преодолее натрупаните проблеми. Предложеният от правителството нов министър – Емил Димитров – няма нито познанията, нито волята, за да реши кризата в сектора", посочиха от дясната коалиция. И поискаха премиерът Бойко Борисов да поеме отговорност като подаде оставката на правителството.

 

Кой ще седне в горещия стол

Емил Димитров е роден през 1962 г. в Перник.
Завършил е Института за музикални и хореографски кадри и се е занимавал с народни танци като хореограф. После поради жилищни проблеми отива в строителството, където работи като електроженист. Успоредно с това завършва Висшия икономически институт.
Има следдипломни квалификации по митнически контрол, финанси и счетоводство. Работил е в съобщенията като на надзорник и като счетоводител. 

През 1992 г. постъпва в Държавния финансов контрол. През 1997 г. става ревизор на годината заради принос в разследването на зърнената афера на кабинета "Виденов"
През 2001 г. премиерът Симеон Сакскобургготски го назначава за директор на „Агенция Митници”. През 2002 г. правителството сключва консултантски договор за митниците с английската фирма „Краун Ейджънтс” и Емил Димитров подава оставка заради „несъгласие управлението на българските митници да бъде поверено на частна английска фирма”.
Известно време Димитров бе кадър на Движение Гергьовден. 

В сегашното Народно събрание влезе като депутат от групата на "Обединени патриоти".  Председател е на парламентарната комисия за борба за контрабандата и сивата икономика. През 2018 г. лидерът на НФСБ Валери Симеонов обвини Димитров в тежък лобизъм в полза на "Лукойл" и другите големи в петролния бизнес - заради лансираните законодателни промени, засягащи търговията с горива. Конфликт между Симеонов и Димитров избухна и заради "поправката Домусчиеви", която щеше да помогне на собствениците на "Български морски флот" да не плащат неустойки по приватизационния договор. 

В последните седмици Ревизоро афишира близостта си със Сотир Цацаров. Той обяви, че лично е убедил бившия главен прокурор са оглави КПКОНПИ - антикорупционната комисия. "Все пак аз съм синя каска. Ако беше някой от ДПС (да говори с Цацаров), щяхте да кажете това е Пеевски, ако беше от БСП пък - Корнелия Нинова си назначи председател".

 

  Още

  Кьовеши се захваща с ОП "Околна среда"

  09.07.2021

  Обновена

  4592
  Екоминистърът яростно обвини Варна за 60-милионния харч в Бургас

  05.01.2021

  ДИЯН ИВАНОВ

  8478
  Пожарникар и ревизор-хореограф спасяват Бургас с празни язовири

  14.12.2020

  ДИЯН БОЖИДАРОВ

  3435