Quantcast
Емил Димитров: Опитаха и с мен да направят като с Нено Димов | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Емил Димитров: Опитаха и с мен да направят като с Нено Димов

Прокуратурата иска екоминистерството да провери всички ТЕЦ-ове
Обновена
7 251
 Илияна Кирилова

Опитаха се и с мен да направят това, което направиха с Нено Димов, при това със същият язовир "Студена". Това обяви по БНТ министърът на околната среда Емил Димитров-Ревизоро. 

Неговият предшественик Нено Димов бе арестуван преди 3 месеца. Той беше привлечен към наказателна отговорност за умишлена безстопанственост, причинала водната криза в област Перник. Държавното обвинение твърди, че ексминистърът е довел до щети, които се изразяват в изразходване на над 7 млн. куб м вода на стойност над 11 млн. лв. от язовира. Едва преди няколко дни съдебен състав пусна Димов под домашен арест, независимо от противопоставянето на прокуратурата.

От думите на Димитров не стана ясно кой се е опитал да направи и с него като с Димов, но като се има предвид кой се занимава с него, то вероятно визира прократурата, която повдигна и поддържа и до момента обвиненията на бившия екоминистър.

В същото време сегашният министър на околната среда даде да се разбере, че не счита за своя отговорност, ако някой краде от язовира. Ако има един магазин, в който е вашата стока и някой е открадне, то виновен ли е този, чиято е стоката, пробва да обясни образно тезата си той. Язовирът е на МРРБ, водоснабдяване и канализация е на МРРБ, кранове, водомери, всичко е на МРРБ, водата условно я разрешава министъра на околната среда и когато я няма водата се оказва, че той е виновен, заяви Димитров.

"Трябва много внимателно да се стопанисва "Студена". Непрекъснато получавам писма с искания за отпускане на повече вода, без да има такива нужди и без да се отчитат проблемите", твърди екоминистърът.

Димитров обяви, че е изпратил проверка какво се случва с новия водопровод към Перник и се оказало, че той работи. Проблемът бил в разпределението на количествата. Тази проверка била използвана и да се установи колко вода има в язовира и как се разходва. Тя приключи с констативен протокол, за да се знае какво се случва, защото аз не искам да се случва, това което се случва с предишния министър, казва още Димитров. 

Той съобщи и, че от понеделник почвала  работа работа комисия, която да установи откъде е идвал през годините проблема с водата за Перник. Димитров обаче смята, че ще се окаже, че Перник е плащал едно количество вода, водело се е ползване на някакво количество, а ще се окаже, че е ползвал много повече. Той показа снимки, наравени от негови служители, на които трябвало да се вижда участък на струма до Перник, а на тях се виждат само камъни и градини.

Сега ще се окаже, че предишните и сегашния кмет няма да са знаели, че областните управители също е нямало да са знаели, но  контролните органи и занимаващите се с водоснадяването е нямало как да не знаят какво се случва през годините, твърди кегашният екоминистър.

Той допълни още, че министерството е дало милиони на Перник да си отремонтира тръбите, дали са пари също за пречиствателната станция. 

"Но те започнаха много рязко са искат почти същите количества като миналата година от язовира, а и нови количества от язовир Искър", каза той.

В момента обемът на "Студена" е 10,5 млн. "Ако ще разходваме по един милион, след 10 месеца сме без вода и трябва много внимателно да стопанисваме", допълни още министърът.

БОКЛУК

Прокуратурата е поискала Министерството на околната среда и водите да провери всички ТЕЦ-ове и циментови фабрики в България, обяви още екоминистърът Емил Димитров.

"Казаха така, както проверихте "Бобов дол", искаме да проверите всички останали. За тях е едно писмо, за нас е два месеца работа - 30 души два месеца ще трябва да обикалят", заяви още той в "Денят с Георги Любенов".

"ТЕЦ "Бобов дол" не е горил отпадъци от януари. Разбрали сме се да не горят отпадъци и сега ще подадат документи да горят само биогориво", каза Димитров.

По думите му проблемът с внасяния от чужбина боклук е в миналото. "Когато встъпих (в длъжност в началото на годината), България беше залята с отпадъци, сега вече сме забравили.", твърди той. "Голям успех е, че всички контейнери, които бяха в България, вече са си в Италия. Забравихме го този проблем. И в момента се внасят отпадъци, но те се внасят по протокол с влак, с кораб, под наблюдение и е ясно къде отиват. Всички заводи изпълниха нормите", посочи Димитров.

Още

БСП остана без водач на листата в Перник

11.08.2022

1067
Мъж от Перник е арестуван по обвинение, че е дал 10 лв подкуп

10.08.2022

1643
„Възраждане“ са дали на ГЕРБ записа от срещата на ДБ в парламента

23.07.2022

12966